Píšete si deník? Měli byste hned začít!

Možná to zní jako přežitek, ale psaní deníku má několik nepopiratelných výhod, které vám zlepší život. A navíc tak můžete i našlápnout kariéru! Nevěříte?

Cíle jedna radost

Určitě máte řadu předsevzetí či cílů, a to jak pro letošní rok, tak i dál do budoucnosti. Dostat se do lepší kondice, být efektivnější v práci, trávit víc času s rodinou. Nebo něco úplně jiného. Ale přestože víte, co chcete, nemůžete se dokopat k tomu, abyste pro to něco udělali. Kolikrát jste si už říkali, že dnes to konečně zlomíte a začnete pro plnění svých cílů něco dělat. A pak to zase nedopadlo. Možná by vás to nenapadlo, ale právě psaní deníku v tomhle může pomoct víc než co jiného.

Základem pro úspěch je totiž vytvoření základních návyků, které následně ovlivní všechno ostatní. V angličtině se jim říká „keystone habits“ a psaní deníku mezi ně lze s klidem zařadit. Ideálně dvakrát denně můžete v tomhle ohledu něco udělat. Než půjdete spát, dejte si desetiminutovku přemýšlení. My víme, bolí to, ale zkuste se zamyslet nad vašimi cíli a plány na další den či několik dnů. Co chcete udělat? Jak to provést? Možná nebudete vědět všechno přesně, ale aspoň nějaký směr si vytyčit dokážete. A běžte spát.

Klíčové ráno

Výzkumy ukazují, že naše nevědomí je velmi aktivní i ve spánku. Když ho těsně před spaním naladíte na takové myšlenky, bude o nich přemítat, zatímco vy budete spát. A pak to nastane. Ráno po probuzení bývá mozek nejaktivnější vůči kreativním činnostem. Sedněte proto k psaní deníku. Je jedno, jestli dáte přednost elektronické či klasicky papírové verzi. Ale vyhraďte si ranní čtvrthodinku a zapisujte vše, co vás napadne. Nejspíš se to bude týkat otázek, které jste si položili před spaním. Ne nadarmo se kdysi říkalo, že ráno je moudřejší večera. A vědecké studie to potvrzují.

Součástí ranního proudu zapisovaných myšlenek by měl být i soupis úkolů, které vás v daný den čekají. Už jen proto, abyste viděli, zdali vaše denní povinnosti vůbec nějak korespondují s tím, čeho chcete dosáhnout! Leckdy totiž ztrácíme čas se spoustou úkolů, které považujeme za nutné, přestože nás vlastně moc nezajímají. Má pak smysl je vůbec dělat? Je hodně užitečné se nad tím občas zamyslet a nějaké ty zbytečnosti ze svého života prostě vyřadit.

Prostě na všechno

Nebojte se opakovat. Pokud vám o něco skutečně jde, pište o tom klidně pořád dokola. Čím víckrát to napíšete (a čím víckrát si to později přečtete), tím hlouběji do vašich myšlenkových struktur se takový cíl zakutá a o to odhodlaněji ho pak budete plnit. Svůj deník můžete využít ke sledování právě těchto dlouhodobých plánů, stejně jako každodenních úkolů. Nepotřebujete složité programy a metodiky, aby vám měřily pracovní efektivitu. Stačí, když budete pravidelně využívat svůj deník k zápisu a revizi všeho podstatného z vašeho života.

A další výhody deníku? Vedle třídění myšlenek a systematičtějšího přístupu k práci je to třeba i lepší přístup k myšlenkám a emocím. Míváte spoustu zajímavých nápadů, které si napíšete kamsi na papírek, co stejně vzápětí ztratíte? Dávejte všechno jednotně do deníku a o nic nepřijdete. A pokud si tam budete psát i různé životní situace a pocity, můžete se k nim později vrátit; v době, kdy už budete moudřejší a nad věcí, a poučit se tak ze svých chyb. Nemluvě o tom, že když leckteré strasti či pocity napíšete, stávají se konkrétnějšími a lépe uchopitelnými. Problémy, jež se vágně převalují ve vaší hlavě, se na papíře můžou stát lehce vyřešitelnými překážkami. Neváhejte a pusťte se do toho. Za pokus nic nedáte!

Píšete si deník? Jak jste k tomu přišli a co vám to přineslo? Napište nám.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 applikací, které v telefonu chcete mít

6 cool příslušenství k vašemu notebooku nebo PC