Pétanque: Bacha na koule si dávat nemusíte, když si je dobře vyberete!

Znáte sport, ve kterém by se mohl některý ze známých francouzských herců stát olympijským vítězem? My ano a chceme vám ho představit. Na co si při hře pétanque musíte dát pozor?

Nejdříve bychom si měli ujasnit, co vlastně Pétanque je. Jde o francouzskou společenskou hru pro dvě 1–3 členná družstva, která se snaží umístit koule co nejblíže k cíli. Ten tvoří dřevěná kulička, tzv. prasátko. Princip hry je velmi jednoduchý, ale dokonalé zvládnutí techniky a taktiky vyžaduje pravidelný trénink! Už dávno to není jen hra seniorů, jak jsme byli zvyklí. Když jste dobří, můžete si záhrat třeba o Pohár Konfederace nebo v budoucnu i na olympiádě. Doslova ďábelské kousky s koulema můžete vidět i v jihočeském městečku Vyšší Brod Klášter, kde má pétanque dlouholetou tradici a dvakrát do roka se tu schází místní borci. Že umí neskutečné věci, poznáte velmi brzy.

Koule a prasátko míří na olympiádu

Koule pro pétanque jsou kovové, nejčastěji vyrobené z ocele nebo různých slitin, jsou duté o průměru 70–80 mm a váží 650–800 gramů. V hrací sadě jsou koule označené tak, že si je rozpoznáte, a hlídat je na hracím poli tedy nemusíte. Důležitější je si ty správné koule vybrat! Největší výhodou tohohle sportu je, že si ho zahrajete prakticky kdekoli – na trávě, na betonu i jiném povrchu, nejideálnějším místem jsou ovšem zámecké parky.

Pár rad od mistra

„Pétanque je umění. Dobře hodit pétanguové koule vyžaduje opravdový trénink. Při něm např. házíte koule do pneumatiky, do kruhů, přes laťku, abyste nakonec našli svůj ideální styl hodu.  Ideální je svým hodem odrazit kouli soupeře a dostat se co nejblíže ke košonku (k prasátku),“ říká Lukáš Musil, který hraje hru již od svých čtrnácti let. Prozradil nám také, že pétanque usiluje o to, aby se roku 2024 objevil i na olympijských hrách. Vzhledem k historické tradici tohoto sportu, která sahá až do středověku, má velmi reálnou šanci se do rodiny olympijských sportů opravdu dostat.

Neuvěřitelné nehody

Na vrcholné úrovni se dějí skutečně neuvěřitelné věci. Třeba při semifinále mistrovství světa upadly pétanguové koule na nohu favorita závodu, který místo zlaté medaile dostal sádru na palec! Při tréninku týmu Rakouska šla zase jedna reprezentantka upravovat tréninkovou pneumatiku a druhá Rakušanka byla tak soustředěná na svůj hod, že ji trefila do hlavy. Naštěstí z toho byl jen slabý otřes mozku.

Na špičkový petanque z Francie se můžete podívat zde:

https://www.youtube.com/watch?v=laIsCz1u2T0

Francoužstí herci svoje koule milují

Ještě jedna zajímavost závěrem. Hru milují také francoužští slavní herci. Každý rok se proto koná mistrovství Francie herců a hereček. A jací jsou dva největší soupeři? Pierre Richard a Gérard Depardieu. Jsou dost pověrčiví a vybírají si proto stále stejné pétanguové koule, údajně ty výherní!

Pétanque a jeho výhody

  • Výraznou předností je, že ho v amatérské podobě může hrát prakticky každý (muži, ženy, ale i děti).
  • Není ani finančně náročný. (Stačí si prostě koupit sadu pétanguových koulí a začít hrát.)

Tak co, zahrajete si? Bližší informace na: www.czechpetanque.cz

Autor: Václav Prokůpek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

5 nejbizarnějších disciplín, které se kdy objevily na olympijských hrách

Frisbee míří na Olympiádu…možná už brzy!