Perský záliv. Jaká tajemství skrývá?

Nejvýznamnější vodní kanál na světě je Perský záliv Indického oceánu, který je spojen s Hormuzským průlivem. Rozkládá se mezi Arabským poloostrovem a Íránem, a na jeho pobřeží se rozkládá i proslulá Dubaj. Jaká další tajemství skrývá?

Dopřejte si klid v exotice

Na zúžení Perského zálivu do Hormuzského průlivu se vyjímá jeden z nejhezčích Arabských emirátů, Ras Al Khaimah. Tato destinace doposud stála ve stínu proslulé Dubaje, to se však nyní mění. Díky přímému leteckému spojení z Prahy, které u nás zajišťuje pouze CK Fischer, začíná Ras Al Khaimah zářit mezi exotickými destinacemi.

Pobřeží blankytného moře zdobí pozvolně klesající písečné pláže, které lemují datlové a pomerančové plantáže. Idylku dokonalé přímořské destinace doplňují špičkové služby místních hoteliérů. Podél rozlehlých lagun a zálivů se rozkládá město s vybudovanou infrastrukturou. Oáza klidu nedaleko rušné Dubaje nabízí pohodu a dostatek odpočinku.

Dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků si zde kvalitně užijí i rodiče s dětmi. Zatímco pošlete mamku na nákupy do Al Manar Mall, vy si můžete s přáteli nerušeně zahrát golf, a děti se zabaví v dětském klubu Funtazie. Milovníky podmořského světa potěší rozmanitý život pod hladinou. Pravou netradiční show zde nabízí každoročně pořádané velbloudí závody. Spojené arabské emiráty jsou exotikou, kterou chce zažít na vlastní kůži opravdu každý.

Mekka obchodu

Oblast Perského zálivu se považuje za kolébku byznysu. Průzkumem slovenských archeologů se podařilo zjistit, že se nevýznamná osada rybářů proměnila na středisko obchodu dilmunské kultury. Tajemství ukryté více než 6000 let archeologům poodhalily pozůstatky ryb a pecky z datlí. Kdysi proslavené dilmunské datle by tak mohly vrátit část zašlé slávy místům, na která se zapomnělo. Hlavním zdrojem příjmu zde byl v minulosti rybolov, lov perel a obchod s kořením. Díky strategické lokalitě mezi Afrikou a Indií vznikaly na pobřeží zálivu významné přístavy. Některé z nich slouží dodnes. Obrovskou tradiční komoditou se staly perské koberce.

Černé bohatství

Dnes je nejdominantnější ropa, která přináší okázalost a bohatství arabským krajinám. Perský záliv omývá osm států, a celé přilehlé území v sobě ukrývá největší světovou zásobu černého zlata. Bez tolik potřebné ropy si nedokážeme představit ani jeden den. Nejvíce produkce odsud míří do Asie a Oceánie. Všechny země si uvědomují, co by se mohlo stát, kdyby o zdroj drahocenné suroviny přišly. Proto se zde denně provádí milióny obchodních transakcí zástupců téměř všech zemí světa.

Perský záliv nabízí nekončící pláže, vysoké hory a služby nejvyšších kvalit. Máte chuť se přesvědčit na vlastní kůži?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejizolovanější města na světě – kde žijí jen největší tvrďáci?

Největší záhady kolem ztracených expedic a objevitelů!