Patryk Dudek snad protrhl smůlu a těší se do Pardubic

Víte, který sport je v zemi našich severních sousedů nejpopulárnější? Budete se divit, ale v Polsku i přes postup fotbalistů do čtvrtfinále Mistrovství Evropy a vzpomínek na hokejisty, kteří v roce 1986 porazili na Mistrovství světa v Moskvě tehdy reprezentaci Československa je to plochá dráha. Populární sport má i své ikony. Jednou z nich je Patryk Dudek. Loni měl obrovskou smůlu, kterou mu nikdo nepřál. Letos mu sezóna začala dobře. Zůstane štěstěna na jeho straně?

Polská sportovní veřejnost plochou dráhu, které se v Polsku říká „žužel“, skutečně milují. V místní nejvyšší první lize startují ti nejlepší závodníci nejen z Polska, ale i ze Švédska, Dánska, Velké Británie a Ruska. Z českých závodníků se na soupisky polských plochodrážních klubů v nejvyšší soutěži vešel pouze Václav Milík, zatímco Aleš Dryml, Eduard Krčmář a další čeští reprezentanti jezdí „až“ druhou nejvyšší polskou soutěž. Pro Poláky, ale i pro fanoušky na celém světě, kteří milují plochou dráhu, je ikonou Patryk Dudek.

Smůla jako „Brno“

Tento závodník ze Zielene Gory je nesmírným smolařem. Loni mu těsně uteklo finále Polské extraligy, a tak cestoval na nejslavnější závod do České republiky, který se shodou okolností jezdí ve stejný den jako finále polské dlouhodobé soutěže – na Zlatou přilbu České republiky do Pardubic. Na stadiónu v Pardubicích – Svítkově vyhrával jednu jízdu za druhou a vedl i ve velkém finále, které se jede na šest kol, na rozdíl od kvalifikačních jízd, jenž se jezdí na čtyři kola.

Jenže, co čert nechtěl, v posledním kole posledního ročníku Zlaté přilby ČR v Pardubicích prasknul suverénně vedoucímu Patryku Dudkovi řetěz a věčný smolař opět nevyhrál velký závod, na území České republiky dokonce ten největší! Z vítězství ve Zlaté přilbě ČR roku 2015 se tak radoval Chorvat Jurica Pavlič, mladičký závodník, který se pohádal s Plochodrážním svazem Chorvatska, a tak se mu jeho otec, velký podnikatel, rozhodl vystavět svůj vlastní stadión ve městě Goričan, nedaleko maďarských hranic, aby jeho syn nebyl závislý na trénincích určených chorvatským svazem. A mladý Jurica Pavlič se otci odvděčil ziskem Zlaté přilby ČR 2015. Ale největší potlesk stejně sklízel Patryk Dudek, který svůj motocykl dotlačil do cíle na pátém místě, ale jako morální vítěz.

Morální vítězství je fajn, skutečné je lepší!

„Morální vítězství je hezké, ale já bych raději bral to skutečné,“ tvrdil tehdy Patryk Dudek a letos se skutečně dočkal prolomení své smůly. Vyhrál totiž mistrovství Polska jednotlivců roku 2016 a získal velkou zlatou medaili. „No, konečně se na mě nelepila smůla. Neselhal motocykl, nikdo do mě nenarazil, prostě paráda,“ komentoval své velké vítězství. A znalci ploché dráhy nezapomněli připomenout, že se jedná o skutečně cennou trofej. „Být mistrem Polska je při závodech ploché dráhy paradoxně více, než se stát třeba mistrem Evropy, jelikož zatímco na evropském, šampionátu mohou jet jen čtyři Poláci, tak mistrovství Polska přiláká na start minimálně dvanáct nejlepších závodníků starého kontinentu,“ říká k úspěchu Patryka Dudka známý český plochodrážní závodník Václav Verner (jinak bývalý vynikající závodník pražské Markéty).

Prolomí smůlu i v Pardubicích? To se uvidí!

Ptáte se, zda Patryk Dudek dokáže prolomit smůlu i letos v Pardubicích a vyhraje Zlatou přilbu České republiky? „Byl bych moc rád, jelikož v České republice má plochá dráha velmi slavnou historii a jména jako Špinka, Kasper, Dryml a Štancl ve světě znamenají mnoho. Navíc vítěz Zlaté přilby české republiky obdrží krásnou a jedinečnou pozlacenou přilbu a i super nový plochodrážní motocykl.“

Jestli se na plochou dráhu chcete vydat, tak doplňujeme pro info kalendář závodů na našem území:

16.9. Finále MS juniorů v Pardubicích
17.9. Zlatá stuha juniorů v Pardubicích

18.9. Zlatá přilba ČR v Pardubicích

19.9. Memoriál Luboše Tomíčka v Praze na Markétě

24.9. Finále mistrovství ČR v Plzni – Borech, ulice Univerzitní 11

Extraliga České republiky – závodí týmy Pardubic, pražské Markéty, Slaného a společný tým Plzně a Březolup:

28.9. Březolupy
5.10. Pardubice
9.10. Praha – Markéta

25.9. Závod Evropské veteránské série v Mariánských Lázních na dlouhé ploché dráze

Tak co, vyrazíte fandit?

Autor: Václav Prokůpek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jarní cena Brna 2016. Motorky to rozjely na plný obrátky!

Řidič motorky to nezvládl. Bolístka týdne!