Osobní data v ohrožení. Jakou cenu jste ochotni platit za nenasytnou poptávku po informacích?

Takto devastačně se internet a související technologie už projevily devalvací tvůrčí práce a potlačením autorských práv. Podle Jarona Laniera budou po hudbě a žurnalistice, kde se zmíněné tendence již naplno projevily, následovat další obory a oblasti našeho života. Co přinese budoucnost?

Šokující pravda v knize

V knize „Komu patří budoucnost“ zmíněný vědec a vizionář připomíná, že původní idea průkopníků internetu hlásala rovnostářství a vymanění se kontrole establishmentu. Jeho výpověď je o to silnější, že Lanier přiznává, že sám pomáhal formulovat procesy, které ve své knize kritizuje. Předpokládal, že svět bude lepším místem k životu, „když budou všichni sdílet co nejvíce informací bez komerčních omezení“. Jak se ale ukázalo, ideály průkopníků a propagátorů internetu narazily na samotnou povahu práce s výpočetními technologiemi. Jednoduše: v přístupu k nejmodernějším a nejvýkonnějším počítačům si nejsme rovni.

Odevzdejte nám svá osobní data

Nástroj demokracie se mění v diktaturu geeků a těch, kteří ovládají „Sirény“ (tedy vysoce výkonné servery, které řídí provoz ve své podsíti, jako např. Google, Facebook a další). A my to mlčky podporujeme. V době, kdy jsou data pro rozvoj ekonomiky důležitější než manuální práce, očekávají sociální sítě (přesněji jejich majitelé), že jim svoje autorská i osobní data budeme bezplatně odevzdávat. Že se vzdáme svého honoráře. A my to bez rozmyslu děláme. 

Zotročení se blíží!

Podle Laniera je pro udržení moci internetu důležitá zejména prosperující střední třída. Vysvětluje také například často zmiňovaný zdánlivý paradox postmoderní společnosti, kterou ovládá několik jedinců, zatímco moc jako taková je decentralizovaná. Podle něj stojíme na prahu dramatu, v jehož hlavní roli jsme my a naše (ne)schopnost odolat vábení „Sirén“. 

Existuje východisko?

Autor varuje před snadnými možnostmi, ale zároveň navrhuje východisko z blížícího se zotročení. Je nutné především změnit systém hodnot. Tento proces vyžaduje jiný typ i úroveň vyspělosti, disciplíny a kolektivní odpovědnosti: „Internet se často srovnává s Divokým západem, s jeho snílky a podvodníky, se skvělým příslibem půdy zdarma (přístupné ovšem po monopolizované železnici). Takové systémy, kde se dává něco za nic, jsme ale překonali už dříve a můžeme to udělat znovu,“ tvrdí Lanier.

Chcete vědět víc?

Pak si přečtěte knihu Jarona Laniera: „Komu patří budoucnost? Nejste zákazníkem internetových firem: jste jejich produktem“, kterou z anglického originálu „Who Owns the Future?“ přeložil Petr Holčák.

Kdo je Jaron Lanier?

Jaron Lanier je americký odborník na informační technologie, hudebník a spisovatel. Stál u zrodu virtuální reality a je jedním z architektů internetu. V současné době pracuje pro Microsoft a zabývá se perspektivami společnosti v éře informatiky.

A jak to vidíte vy?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cenzura na internetu – které země utahují šrouby?

Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?