Osm hrozných v osmi nových klipech

Osmý film Quentina Tarantina Osm hrozných přichází s osmi klipy, které odhalují celou osmičku hrdinů, nebo spíše padouchů, jak se na sebe postupně nabalují. Čím blíž jsme 25. prosinci a dni premiéry, tím hroznější to je! V Česku se dočkáme navíc a 7. ledna (v závěru).

A vůbec to není myšleno v tom slova smyslu, že by to byla hrozná podívaná, ba právě naopak. Dalo by se možná říct, že v těch osmi klipech je to takové o ničem. Na rozdíl od trailerů žádná velká akcekupa nudných dialogů, kterým jde bez českých titulků vcelku velké prd rozumět. I když se ale nebudete ani tak moc snažit o náročný překlad, důležitou pointu určitě pochytíte. Mezi náhodnou skupinkou nepřívětivých cizinců, kteří nalezli společné útočiště v dřevěné chatě sloužící jako zastávka dostavníků, jeden z těch osmi není tím, za koho se vydává.

https://www.youtube.com/watch?v=WWIdNXGqqT4

Od úplného začátkumáme zde Lovce odměn Samuela L. Jacksona, který si to přismaží v nehostinném počasí jako spolujezdec do dostavníku, ve kterém si to zase štráduje Popravčí Kurt Russel se svojí Vězenkyní Jennifer Jason Leigh pro tučnou odměnu. Na cestě se k nim přidá i samozvaný Šerif Walton Goggins a situace už začíná být docela napjatá. A to jsou teprve čtyři! Zbylá čtveřice čeká na cestovatele na zastávce zvané Minnieina galanterie. Mexikánec Damien Bichir, Mužíček Tim Roth, Kovboj Michael Madsen a stoupenec Konfederace Bruce Dern. Každičký jediný z nich má za sebou svůj unikátní příběh, který je dostal na cestu životem, kdy pro přežití zvládnout udělat cokoliv. Jeden z příběhů je ale lživý. Dostanou se vůbec z Galanterie všichni živí? V Tarantinově stylu bychom se nemuseli ani divit tomu, kdyby každý skončil na prkenné podlaze tuhý jak prkno v kaluži své vlastní krve a kulkou v hlavě. Odměna je lákavá.

Popravčí Kurt Russel a Vězenkyně Jennifer Jason Leigh

Popravčí Kurt Russel a Vězenkyně Jennifer Jason Leigh

Osm hrozných se bude odehrávat ve stejné časové linii jako předchozí snímek Quentina Tarantina, Nespoutaný Django, i když se nejedná o pokračování. Příběh je tedy vsazen do prostředí americké války Severu proti Jihu neboli Unie proti Konfederaci. Docházejí vám ty souvislosti a pletichy, které by z toho mohli vzniknout, viz střet Lovce odměn Jacksona a Bruce Derna za Konfederaci? Konfederace byla jen tak mimochodem proti zrušení otroctví.

stoupenec Konfederace Bruce Dern

stoupenec Konfederace Bruce Dern

Proč bychom se měli na film mimo již tak dost dobrý nastíněný děj a potenciální zápletky těšit? Tak třeba možná i proto, že ve filmu hrají čtyři poměrně oceňovaní herci, mimo jiné byl každý z nich v minulosti již alespoň jedenkrát nominovaný i na Oscara. Není to zrovna DiCaprio, ale máme tu rovnou čtyři, a to sice Jacksona, Derna, Rotha a Bichira. Samuel L. Jackson mimo jiné přesvědčil Tarantina, aby film vůbec jako takový uskutečnil. Jeho scénář totiž ještě před produkcí unikl na internet, z čehož byl režisér vážně nabručený a odhodlaný film nenatočit. Jakmile se ke scénáři ale dostali herci a lidé ze štábu, jejich nátlaku prostě nemohl vzdorovat. Až tak dobrý scénář stojí patrně za Osmičkou.

Lovec odměn Samuel L. Jackson

Lovec odměn Samuel L. Jackson

Film se dostane 25. prosince předběžně jen do celých 100 kin po celém světě, z nichž 27 je v Evropě a my mezi ně bohužel nepatříme – proč? Tarantino si totiž prosadil promítání filmu ve dvou verzích, s klasickou 35milimentrovou promítačkou a unikátní 70milimetrovou, která disponuje vyšším rozlišením a tato verze bude mít dokonce o celých 6 minut ze stopáže navíc. V České republice nám budou muset holt ty 3 hodiny a 2 minuty stačit, co naděláme. Tak tedy 7. ledna u nás!

Kdo podle vás není tím, za koho se vydává?

Autor: Jan Marek