Okno do historie sportu. Jak se zrodil fotbal, kdy se konalo první fotbalové mistrovství světa a kde se kopaná poprvé objevila u nás?

Fotbal je u nás dlouhodobě nejoblíbenějším sportem. Tato hra, ve které se hráči honí za „kulatým nesmyslem“ s cílem vsítit jej do sítě, má za sebou opravdu dlouhou historii.

Jak se zrodil fotbal?

Dávná prehistorie kopané

Fotbal je v současné době nejrozšířenější sport na matičce Zemi. Podle výzkumů, které v roce 2001 zveřejnila FIFA, se tomuto sportu pravidelně věnuje téměř čtvrt miliardy lidí ve 200 zemích světa. Důvody jsou přitom nasnadě. Nejen, že se jedná o velkou zábavu, ale zároveň má fotbal jednoduchá pravidla, hráči nepotřebují takřka žádné vybavení, a navíc se dá hrát prakticky kdekoli.

Nejranější stopy tohoto sportu lze vysledovat až do starověké Číny, kde měli hráči už ve 3. století před Kristem ve hře zvané cchu-ťü za úkol dopravit kožený míč do malé sítě. FIFA dokonce tuto hru prohlásila za předchůdce fotbalu, nicméně vzhledem k historickým souvislostem nemá s evropským fotbalem vůbec žádnou spojitost.

Kouzlu soupeření s míčem podlehli i lidé v antickém Řecku a Římě, a rovněž ve středověku jsou zaznamenány hry jako La Soule (Francie) nebo Calcio Fiorentino (Itálie). Podobné hry jsou ostatně známy i mezi americkými indiány. Vesměs ovšem byly mnohem násilnější, a v případě aztéckého Tlachtli byl dokonce poražený tým obětován bohům! Tak jako tak ale popularita her s míčem na mnoha místech světa svědčí o univerzální zábavě.

Calcio skutečně připomíná daleko více ragby než kopanou

Fotbal jako takový vznikl na Britských ostrovech

Kořeny fotbalu takového, jak ho známe dnes, musíme hledat na Britských ostrovech, a to v 16. století, ačkoli i na tomto území měly podobné hry mnoha staletí trvající tradici. Právě v 16. století se ovšem tento sport začal v širší míře provozovat na soukromých středních školách. Žáci byli sice do sportování nuceni, nicméně kopání do míče si nakonec velmi oblíbili.

Aby se sjednotila pravidla a došlo k celkovému propojení, vzniklo 26. října 1863 první oficiální fotbalové sdružení, a to The Football Association. Brzy se také začaly pořádat první větší soutěže. Nejstarší z nich se nazývala Youden Cup a hrála se v roce 1867 v Sheffieldu. A vítěz? Tým Hallam, který ve finále porazil Norfolk 2:0.

Už o čtyři roky později vznikl FA Cup (The Football Association Challenge Cup), tedy první soutěž na celonárodní úrovni. V úvodní sezóně 1871–1872 přitom vyhrál londýnský amatérský klub Wanderers. FA Cup existuje a je velice populární dodnes. Letos tedy oslavil už 147 let!

Právě v Anglii vznikalo stále více soutěží, což vedlo k šíření společných pravidel. Brzy samozřejmě vznikla i myšlenka na mezinárodní klání. To první se uskutečnilo 30. listopadu 1872 a utkala se v něm Anglie se Skotskem. Diváci si však na své příliš nepřišli, protože v zápase nepadla jediná branka.

Pravděpodobně nejstarší fotbalové záběry vůbec (Arsenal, 1897)

Kopaná se vydává za kanál La Manche

Fotbal se stal na Britských ostrovech natolik populární, že mu brzy začaly být jejich hranice těsné, a tak se „vydal“ přes kanál La Manche. Pravděpodobně první klub mimo ostrovy přitom vznikl již v roce 1860, a to ve Švýcarsku – jednalo se o Lausanne Football and Cricket Club. Oblíbený sport se ale rychle šířil i na další kontinenty, takže jej bylo brzy potřeba zastřešit celosvětově.

V roce 1903 vznikla i proto FIFA neboli Mezinárodní federace fotbalových asociací. Tato organizace také v roce 1930 pořádá první fotbalové mistrovství světa v historii. Turnaj se konal od 13. do 30. července v Uruguayi a účastnilo se ho 13 mužstev. Ve finále se utkala Uruguay s Argentinou a domácí tým zvítězil 4:2. Navždy mu tak bude patřit označení „první mistr světa v dějinách fotbal“.

Finále prvního mistrovství světa ve fotbale

Počátky kopané v českých zemích

Dle všeho se u nás kopaná poprvé objevila v Roudnici nad Labem, kam v roce 1886 znalost tohoto sportu přinesl profesor Jan Sommer, který se s ním seznámil při svém pobytu v zahraničí. První oficiální utkání se také událo v tomto severočeském městě a klub ČAC Roudnice v něm porazil Sokol Roudnici 1:0. Tehdy ovšem byla ještě poměrně pružná pravidla, na kterých se obvykle týmy dohodly před samotným zápasem. Jeho délka nebo počet hráčů tedy ještě nebyly pevně stanoveny.

Brzy se těžiště fotbalu přesunulo do Prahy, kde již v 90. letech 19. století vznikají dva nejslavnější, nejmilovanější i nejnenáviděnější české kluby, Slavia Praha (1892) a Sparta Praha (1893). První registrovaný fotbalový turnaj u nás se nazýval Mistrovství Čech a Moravy,a konal se v letech 1896 až 1902. Nejúspěšnějším klubem byli právě „Sešívání“, kteří ho ovládli hned šestkrát.

Pro lepší organizaci kopané u nás vznikl v roce 1901 Český svaz fotbalový, a Československo bylo v roce 1922 přijato za právoplatného člena FIFA. O 12 let později se náš tým zúčastnil druhého mistrovství světa fotbale (na tom prvním chyběl). Naši reprezentanti se dokonce probojovali až do finále, v němž podlehli domácí Itálii 1:2. Ačkoli bylo utkání údajně rozhodčím Eklindem očividně vedeno ve prospěch Italů, jednalo se o náš první mezinárodní úspěch.

Finálový zápas MS ve fotbale 1934

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

TOP 4 extrémní sporty v dějinách: římský předchůdce MMA i brutální verze fotbalu

Sparta vs Slavia? Slabý odvar, ve světě fotbalu jsou větší rivalové a někdy jde i o život