Odkaz Wese Cravena – znáte ty nejzábavnější horory?

Filmový svět nedávno zasáhla smutná zpráva o úmrtí Wese Cravena. Co nám po sobě tento unikátní režisér zanechal?

Možná znáte sérii Scary Movie. No, tak tu třeba netočil. Ale nebýt něj, tak by přesto ani nevznikla. Jak to? Scary Movie byla jako parodie hororových filmů postavena především na Vřískotu, asi nejslavnější hororové sérii devadesátých let. Tahle trilogie (k níž v roce 2011, po dekádě mlčení, přibyl ještě čtvrtý díl) nenechala svého času nikoho v klidu spát a postava Ghostface se stala ikonou filmových vraždících maniaků. Kombinace krvavých orgií a sebeparodického humoru získala sérii kultovní status.

https://www.youtube.com/watch?v=Ge7waTeWiAM

Raná léta

Ale pěkně popořadě. Cravenův první úspěch na poli hororů přišel už v roce 1977 s filmem Hory mají oči. V něm je rodina vystavena napospas kanibalským domorodcům uprostřed americké pouště. Už tady bylo možné vidět Cravenovu fascinaci násilím a neobvyklými příběhy.

Průlom ale přišel o sedm let později. V roce 1984 spatřila světlo světa Noční můra v Elm Street a především její hlavní figura – Freddy Krueger, jedinečný zabiják s popálenou tváří a noži místo prstů. Freddy, zabíjející své oběti ve snech, se rychle stal velmi populární postavou a zároveň životní rolí Roberta Englunda. Vzniklo pět dalších pokračování, u kterých už Craven nebyl a jejich kolísavou kvalitu držela nad vodou jen postava ikonického mordýře. Pokračování a rebooty této série se točí dodnes, takže alespoň zde žije odkaz mistra Cravena dál.

http://youtu.be/jdb_HSvf2Zk

Vrchol tvorby – Vřískot

Do poloviny 90. let přišly další filmy, obvykle (ale ne výhradně) samozřejmě horory. Craven byl vysněným materiálem producentů, neboť si zakládal na nízkém rozpočtu. Ty se mu obvykle podařilo udržet na několika milionech dolarů, což muselo potěšit každého jeho chlebodárce. Ale na úspěch Noční můry v Elm Street se navázat nepovedlo. Tedy alespoň do doby, než přišel Vřískot, který Cravena opět vrátil na hororový piedestal.

Poslední čtyři roky života už žádný film nenatočil. Zemřel letos na konci srpna ve věku 76 let a my jen můžeme vzpomínat na legendu záměrně béčkových a nízkorozpočtových hororů, které obvykle dokázaly velmi dobře pobavit.

Které hororové série preferujete vy? Vyhovuje vám Cravenův odlehčený přístup?

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejujetější propagandistické filmy

Nechutní vědátoři ve filmech. Kteří to jsou?