Odhalení: Facebook vás zná líp, než vy sami! Jaká data o vás sbírá, co si o vás myslí a kolik má z vás peněz?

Každý, kdo vystupuje na Facebooku, musí počítat s tím, že své soukromí dává všanc. Ale co všechno Facebook o vás zjišťuje? Je určitě dobré mít přehled. Jestli vám to není jedno, dáme vám návod, jak situaci trochu vylepšit ve svůj prospěch.

Facebook nezná slovo soukromí a ví o vás všechno! Jaká data sbírá?

Spojení s přáteli – zdarma. Neomezený prostor na fotky – zdarma. Neomezený prostor na videa – zdarma. Hry – zdarma. Tržiště pro nákup a prodej věcí – zdarma. Uživatelé Facebooku za provoz na této síti nic neplatí. Přitom reálné náklady na každého uživatele se pohybují kolem 170 Kč za rok. Provoz serverů, datové připojení, disky, které všechny tyto informace uchovávají a samozřejmě náklady na vývoj, platy zaměstnanců… V loňském roce měl Facebook náklady 15 miliard USD, tedy asi 334,5 miliardy Kč. Dnes zaměstnává přes 30 000 zaměstnanců, kteří se starají o chod, vylepšování služeb, ale především zkoumají chování uživatelů. Přesto je Facebook ve vysokém zisku.

Příjem z reklamy

Jenže příjmy se blíží magické částce 1 bilion korun. Tedy jednička a 12 nul! O 2 roky dříve to nebyla ani polovina této částky. Zadavatelé inzerce totiž pochopili, že nikdo nezná uživatele tak dobře jako Facebook. Navíc, na Facebooku dnes oslovíte naprostou většinu relevantních uživatelů. V České republice je to přes 5 milionů uživatelů ve věku 18+. Za co inzerenti platí? Za to, že Facebook umí doručit reklamu správným lidem. Své uživatele zná lépe, než se znají oni sami.

Co si o vás Facebook myslí

Stačí si otevřít stránku https://www.facebook.com/ads/preferences/?entry_product=ad_settings_screen, a hned uvidíte, jaká data o vás Facebook sbírá, co si myslí, že by se vám mohlo líbit, a s čím můžete interagovat. Stránku otevřete nejlépe na počítači a samozřejmě musíte být v příslušném prohlížeči přihlášeni ke svému účtu na Facebooku. Pak stačí rozkliknout položku „Vaše zájmy“ a v nově otevřeném okně pak vybrat oblast, kterou chcete prohlížet.

Facebook tato data sbírá podle vašeho chování na internetu. Tedy nejen to, co lajkujete na Facebooku, ale i to, na jaké weby chodíte nebo jaké aplikace používáte v mobilu. Pokud je zde nějaká položka omylem, nebo s ní nesouhlasíte, můžete ji rovnou odstranit.

U každého uživatele Facebook zkoumá několik milionů různých zájmů.

Facebook ví, kde jsem

Používáte na Facebooku funkci „Přátelé v okolí“? Je to jednoduché. Na mobilu spustíte aplikaci Facebook, vyberete menu se třemi vodorovnými čárkami a pak zvolíte Přátelé v okolí a hned vidíte, kdo tuto funkci používá a jak je daleko od vás. Je to skvělé, Facebook vás dokonce upozorní i na to, když je některý z vašich přátel velmi blízko. S touto příjemnou funkcí ale souvisí i to, že Facebook prakticky neustále monitoruje, kde jste. Každou minutu to zaznamenává. Vaši aktuální polohu si pak můžete zpětně prohlížet na adrese https://www.facebook.com/location_history/view/. Když na to přijde, tak si můžete zjistit, kde jste byli v konkrétní den v konkrétní hodinu. A máte na to i důkaz 🙂

Cesta do Krkonoš? Facebook ji celou zaznamená, přesně ví, kde jste v daný čas byli.

Nikoho nezajímáte

Děsíte se toho, kolik toho o vás Facebook ví? Kolik toho schraňuje? Věřte nebo ne, ale Facebooku je to úplně jedno. Jednotlivce neřeší a nikdo nezkoumá jednotlivé uživatele. Vše jsou tzv. big data, jste součást velkého balíčku uživatelů. Ani inzerenty nezajímá, jestli jste Petr nebo Pavel. Chtějí doručit svá sdělení relevantní cílové skupině a zde buď jste nebo ne. Takže žádný strach!

Autor: Vratislav Klega

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Smažte si Facebook, vybízejí celebrity! Co na to Mark Zuckerberg? Jaká je pravda ohledně sběru dat a co dělat, abyste se chránili?

Mění Facebook naše vzpomínky? Neskutečně! Lidé si pamatují i to, co nezažili