Obrněný káry jako z Šíleného Maxe? U Kurdů a Islamistů najdete parádní kousky, mrkněte na ně

Poušť, benzín, řetězy, ohně, bizarní zbraně a hlavně úplně šílený auta plný bodců, pancířů, plamenometů a bůhví čeho všeho ještě. To je svět Šíleného Maxe, což je jak známo, postapokalyptické akční sci-fi. Jenže i v současnosti tohle všechno můžete najít. Akorát si musíte zajet do Sýrie mezi Kurdy, případně mezi teroristy z Islámského státu, ale to nedoporučujeme.

Kurdové a Islámský stát mají několik věcí společných. Nikdo jim moc nechce posílat zbraně, zvlášť ne ty těžké. Nemají také žádný pořádný průmysl, jako třeba na Ukrajině, kde vám v pravidelných intervalech sjíždějí z výrobních pásů tanky, které pak můžete rovnou posílat do boje. A obě strany jsou nesmírně vynalézavé. Když se to spojí dohromady, tak vám vznikne doslova laboratoř podomácku vyrobených tanků, tančíků, obrňáků i běžných aut. A to nemluvíme o papundeklovém tanku, se kterým si uřízli ostudu svého času Palestinci. Jejich dřevěný tank na kolečkách obletěl svět a pobavil internet.

Bizar na kolech i pásech

I Kurdské a Islamistické stroje ovšem často vypadají extrémně bizarně. Jsou to vozidla většinou oplácaná různými druhy plechů, v horším případě dřevem. Bojová hodnota je více než sporná, většinu z těchto plechovek vyhodí do povětří obyčejná střela RPG nebo pozemní mina. Ale proti ručním zbraním a kulometům chrání.

Sebevražedné pekelné vozíky

Zatímco Kurdové se snaží používat své improvizované obrněnce tak nějak rozumně a v rámci nějaké smysluplné taktiky, teroristé se s tím nemažou. Jejich stroje jsou často jen skořápky napěchované výbušninami. S těmi dojedou co nejblíže nepřátel, nebo nejlépe přímo mezi ně, a pak bum! Všichni známe zálibu těchto šílenců v sebedestrukci. Jejich plechové krabice jsou v tomto smyslu smrtelně nebezpečné.

Na podporu čekají Kurdové marně

Co k těmto všem vynálezům říct? Kurdové by si jistě zasloužili, aby jim západ poslal nějaké opravdové tanky. Je smutné, že se tihle bojovníci proti terorismu musejí vyrábět doma obrněné transportéry ze školních autobusů nebo z dodávek, které dříve rozvážely sýr. Že nemají pořádnou výzbroj teroristé, je jedině dobře, ale Kurdové by si opravdu zasloužili větší podporu. Ostatně, jak řekl jeden Kurdský generál novinářům: „Neposílejte nám jídlo, toho máme dost. Potřebujeme zbraně!“

I Šílený Max by záviděl

Západní svět se ale rozhodl, že si to s Islamisty vyřídí sám. Sice se to dost vleče, ale vypadá to, že konec Islámského státu se pomalu blíží. Kurdové zatím lepší zbraně nedostali a nejspíš ani nedostanou, takže dál budou válčit s kárama, které by jim záviděl i Mad Max neboli Šílený Max. Mrkněte na ně a kochejte se!

A co vy, chtěli byste zkusit jízdu v nějakém z těchto pekelných strojů? Nejspíš to bude pořádný adrenalin.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 NEJ filmových aut všech dob

Paintball ve stylu filmu Šílený Max? Hustý!