Nové výrazy ve slovníku. Může za to internet a sociální sítě!

V posledních letech se do slovníků dostávají stále bizarnější slova, která charakterizují dnešní internetovou dobu. O které termíny se jedná?

Síla sociálna

O přidávání nových slov do rozsáhlého online slovníku Dictionary.com rozhoduje Jane Solomonová a zdůrazňuje vliv sociálních sítí a populární kultury. Hlavně v posledních letech důležitost těchto zdrojů narostla, protože jakmile se něco začne šířit po sociální síti, už se toho jen tak nezbavíte. A i ona byla nucena pod nátlakem lidí zařadit některé neobvyklé výrazy:

  • Sapiosexuál – osoba, která považuje inteligenci za sexuální přitažlivou vlastnost.
  • Mx. – oslovení jako Mr. (Pán) a Ms. (Paní), jenže u genderově nevyhraněných lidí. S rostoucí transgender komunitou možná někdo přijde s tím, aby se nějaká varianta podobně neutrálního oslovení vytvořila i v češtině. Prostě šílenství.
  • EGOT – čestné označení pro ty renesanční umělce, kteří vyhráli alespoň jednu cenu Emmy (televizní tvorba), Grammy (hudba), Oscara (film) a Tonyho (divadlo). Mezi dvanáctku takových hvězd patří třeba Whoopi Goldberg, Mike Nichols, Mel Brooks či Audrey Hepburn.
  • Facepalm – známé gesto používané jako reakce na něco velmi trapného, absurdního či neuvěřitelného.

Ovečky, kam se podíváš

Ve slavném slovníku Merriam-Webster, který má téměř dvousetletou tradici, se objevilo nové slovo: sheeple. Vzniklo ze slov „sheep“ (ovce) a „people“ (lidé), i když podobně trefně by nový termín mohl vzniknout i z názvu společnosti Apple. Ovšem o tom až za chvilku. Definice sheeple připodobňuje takto označitelné lidi k ovcím, čili poslušným a lehce poddajným bytostem. Jsou to prostě ti, kteří nechtějí vystupovat z davu a jakkoli prosazovat svoje názory.

Variace tohoto termínu jsou v poslední dekádě často spojována s příznivci značky Apple, jež jsou občas terčem posměchu za svou leckdy až zaslepenou oddanost značce. Je pochopitelné, že asi každý, kdo se o moderní technologie zajímá, má nějaké své preferované značky a přístroje, ovšem vždy by si člověk měl zachovat kritický nadhled a být schopen co nejobjektivněji posoudit skutečné kvality nového produktu. A to je právě fanouškům Apple vytýkáno, jelikož jejich nekritičnost vůči milované značce je obvykle nejvýraznější.

Zábavné bomby

A už před dvěma lety přidal tentýž slovník i termín „photobomb“, na který jste při procházení zábavných webů v práci určitě narazili. Tenhle vtípek spočívá v tom, že se někomu vetřete do fotky a zcela tak změníte její vyznění.

Oxford jede

Ani oxfordský slovník se nenechá zahanbit. V posledních letech přidal celou řadu podivných termínů, které by vás v seriózním slovníku zřejmě nenapadlo hledat. Kupříkladu výkřik „D’oh!“, který proslavil hlavně Homer Simpson, je definován jako „okomentování hloupého jednání, obzvláště toho svého“. Což poměrně trefně vystihuje Homerovy pocity, když právě tohle slovo (?) použije. Čili teď už ho můžete bez obav používat i v běžné řeči a kdo vám nebude rozumět, ať si doplní znalosti ve slovníku!

Podobně se z hovorové řeči dostalo mezi oficiální slova i „awesomesauce“ a možná si domyslíte, že to znamená něco nevýslovně skvělého a úžasného. Fanoušci Městečka South Park se mohou radovat z uznání výrazu „mkay“, který znamená totéž, co „okay“, ale nejvýrazněji ho proslavila postavička pana Mackeyho ze zmíněného seriálu. Popkultura prostě jede!

Jaká slova byste ve slovnících rádi viděli vy? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Google Překladač si vyvinul vlastní jazyk! Je den zúčtování zase o krok blíž?

Drsnej slovník ajťáka. Návod, jak se neztratit v IT světě!