Nové dopravní značky. Vyznáte se v nich?

Když pracujete na Ministerstvu dopravy, musíte tu a tam vykázat nějakou činnost. Třeba vymyslet nové značky. A neplatí to jen pro Českou republiku!

Zatím je tak často nevidíme, ale můžou se kdykoliv objevit. Je tak dobré je znát. Které to jsou?

Povinné otáčení? Označení směru jízdy na kruhovém objezdu? Kdepak. Tato značka ukazuje městský okruh. Ten si dříve pamatujete jako čtvercovou bílou značku se zeleným pruhem. Ta byla zrušena. Značka pro městský okruh může být vybavena směrovou šipkou nebo názvem okruhu.

Tuhle značku můžete znát ze zahraničí. Nařizuje povinný odstup od vozu před vámi. Vždy je doplněna vodorovnými značkami na silnici. Přesně takovými šípy, jako na značce. Nesmíte se lepit na auto před vámi. Vždy musíte vidět aspoň 2 šípy a pak až auto. Jinak hrozí pokuta.

Na tuto značku zatím nenarazíte, ale v legislativě už je. Zakáže vjezd do oblasti autům, které nebudou splňovat příslušnou emisní normu.

Zvěř na silnici odjakživa symbolizovala značka s koněm či krávou. Jenže časy se mění a tak můžete narazit na silnici třeba i na žábu. Tedy máme na mysli samozřejmě skokana. Legislativa už ale neříká, jak se v případě žáby na silnici zachovat.

Tuhle značku asi už znáte. Jmenuje se Zimní výbava. Dříve platila jen v období od 1. 11. do 31. 3. Odteď platí celý rok. Takže třeba i dnes.

Tahle značka vypadá dost nebezpečně. Ale tak nebezpečné to zase není. Značka informuje jen o tom, že u silnice bude nábřeží. Tedy nechráněné nábřeží. Takže byste mohli sjet do vody.

Tuhle značku už jste asi také viděli. Není to zákaz vjezdu Segwayů, jak by se mohlo zdát, ale jde o zákaz vjezdu osob na osobních přepravnících.

Jsou ale značky, které úředníci ještě neschválili. Je to s podivem. Třeba dopravní značka Pozor díry. Vždyť na české silnice by se opravdu hodila.

Nová značka v Německu

Už jste v Německu narazili na tuhle značku? Co to sakra znamená? Jde o značku, která značí úsek, kde se testují autonomní vozidla. V praxi to řidiče nijak neomezuje. Spíše aby nebyl v šoku z toho, že řidič jen kouká z okna a nesleduje provoz. Jinde, než v Německu, na tuhle značku nenarazíte.

Značka autonomní vozidla

 

Co nás (možná) čeká?

A jaké značky nás čekají v budoucnosti? Už za pár let potkáte tuhle značku. Bude značit pruh vyhrazený pro autonomně řízená vozidla. Jen co si na ministerstvu všimnou, že něco takového existuje.

Už se ví, že mnoho lidské práce v brzké době nahradí roboti. Včetně takové práce, jako je opírání se o lopatu a čumění na řidiče, kteří jedou po rozbité D1. No a pokud zrovna budou silnici opravovat roboti, čekejte zde tuto značku.

Tahle značka je nejvíce vzdálená budoucnost. Bude označovat stanici pro hyper loop. Co to vlastně je a jak to funguje, to si můžete přečíst v našem starším článku.

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Nové kontrolky v autě. Znáte je všechny?

10 důvodů, proč Pražáci nesnáší ostatní řidiče v Praze