Nou Camp: Nejslavnější fotbalový stadion. Čeká ho proměna za 300 milionů €

San Siro, Old Trafford, Stade de France – tyto stadiony patří mezi nejslavnější fotbalové svatostánky (nejen) v Evropě. Ještě slavnější je však Nou Camp. Mimochodem letos oslavil 60 let své existence. Vydejte se s námi na „výlet“ do jeho minulosti, současnosti i budoucnosti.

Za výstavbu stadionu může Maďar se slovenskými rodiči

Katalánský klub FC Barcelona hrál původně své domácí zápasy na Camp de les Corts, a to od roku 1922. V první polovině 50. let však do klubu přišel špičkový maďarský fotbalista Ladislav (László) Kubala a počet fanoušků na stadionu začal stoupat. I když měl Camp de les Corts v této době kapacitu 60 000 míst, přestalo to stačit. Rozhodnuto tedy bylo výstavbě nového stadiónu. Kubala byl mimochodem fotbalový světoběžník, který odehrál i sedm zápasů za Československo (rodiče byli Slováci).

Výstavba trvala daleko déle, že se čekalo

Stavba nového stadiónu nakonec proběhla v letech 1954 až 1957, což byl o 336 % delší čas, než se předpokládalo. Cena přitom skončila na závratné částce 288 milionů peset. Ke slavnostnímu otevření došlo 24. září 1957, přičemž takové datum nebylo vybráno náhodou. V tento den totiž začíná v Barceloně oblíbená Festa de la Mercè, což je oslava svatého patrona města.

První zápasy bez hořkosti porážky

Na novém stadionu odehrála FC Barcelona svůj první (přípravný) zápas 6. října 1957 proti klubu Real Jaén a zvítězila 6:1. První oficiální utkání pak katalánský klub sehrál proti Legii Varšava a opět vyhrál, tentokrát 4:2, když historicky první gól dal Eulogio Martinéz. Barceloně se v novém svatostánku dařilo i nadále, když hořkost porážky nepoznala 13 zápasů (11 vítězství a dvě remízy). O plný počet bodů tak před domácím publikem přišla až 2. října 1958, kdy podlehla 0:2 Realu Madrid. I v dalších letech však hrál klub vesměs velmi dobře. Mimochodem výhra 5:1 nad Sevillou v sezóně 2014/15 byla 1000. vítězstvím před domácím publikem.

Vítejte na největším stadionu Evropy

Po otevření měl stadion, který nesl název Estadi del FC Barcelona, kapacitu 93 053 diváků. Za 15 let se zde ovšem konalo mistrovství světa a po přestavbách už pojal 120 000 lidé. V této době se tedy vyrovnal legendárnímu stadionu Maracanã v brazilské Riu de Janeiru. V roce 1990 však na základě stanov FIFA kapacita opět klesla. V současné době se do ochozů vejde 99 354 diváků a z tohoto hlediska se stále jedná o největší stadion v Evropě.

Mohlo by vás zajímat: Estadi del FC Barcelona nepatří ve světě ani do první desítky. Za největší stadion současnosti je považován Stadion 1. máje Rungrado, který se nachází, světě div se, v Severním Koreji. Zdejší fotbalovou reprezentaci tu může sledovat 150 000 lidí!

Estadi del FC Barcelona, Camp Nou nebo Nou Camp?

Stadion skutečně nesl dlouhá léta oficiální název Estadi del FC Barcelona. Fanoušci jej však často nazývali Camp Nou, což znamená „Nový stadion“. V roce 2000 byl takto nazván i oficiálně, ačkoli v tuto dobu už mu bylo 43 let. Ve světě je pak známý spíše jako Nou Camp.

Češi jako domácí? Nikdy!

Během let oblékaly dres FC Barcelony legendy fotbalu. Kromě již zmíněného Kubaly se jednalo třeba o Maradonu, Ronaldinha či aktuální hvězdu Messiho. Na Nou Campu si ovšem nikdy nezahrál jako domácí hráč žádný Čech. Barvy klubu sice nosil Jiří Hanke, ale ten odešel pár let před otevřením nového stadionu. V hledáčku slavného klubu sice byli reprezentanti Petr Čech, Tomáš Rosický, Pavel Nedvěd či Milan Baroš, k podepsání smlouvy však nikdy nedošlo.

Celosezónní vstupenky nejsou a nebudou

O domácí zápasy Barcelony je takový zájem, že celosezónní vstupenky nelze získat, protože jsou neustále vyprodané. Jak totiž říká heslo „Més que un club“ (to lze spatřit i na sedačkách Nou Campu), jde o „Více než pouhý klub“. Místní tak fotbalem skutečně žijí. Pokud byste se sem chtěli vydat, pak vězte, že vstupenky na běžný zápas stojí 50 až 200 €. Za dalších 24,50 € můžete absolvovat tzv. Camp Nou Experience, což je 90 až 120 minut trvající prohlídka stadionu.

Nou Camp v roce 2021? Větší a modernější!

Do roku 2021 má Nou Camp projít zásadní rekonstrukcí. Ačkoli zde totiž domácí fotbalisté mají veškerý komfort (pro ty zbožné je na stadionu dokonce přítomna klubová kaple), zřejmě nastal čas na změnu. Nová kapacita má přitom činit 105 000 diváků a celá výstavba by měla stát zhruba 300 milionů €, tedy žádný pakatel.

Podívejte se na jednotlivé fáze rekonstrukce Nou Campu:

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

REKORDMAN MESSI! KLOBOUK DOLŮ!

Nejlepší sportovní obraty – kdo se vzepřel osudu?