Chlapi v přechodu: Nervová labilita i přecitlivělost. Jak poznat, že je to váš případ?

Erektilní dysfunkce patří k žertu přírody číslo jedna. Druhé místo si vysloužilo něco, co nechcete, nezasloužíte si to a hlavně to vůbec nepotřebujete. Je opravdu nutné, aby vám začaly padat vlasy a nebyla s vámi řeč?

Co si představujete pod pojmem menopauza – klimakterium? Jasně, že především všechny ženy – a taky definici lékařů. Ti přechod popisují jako jev, během kterého dochází ke ztrátě menstruace.

Jde o přirozený stav v životě žen, kdy dochází k útlumu funkce vaječníků, v důsledku čehož se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu. A konkrétní věk, kdy k přechodu dochází? Zhruba mezi 45. až 55. rokem. Pakliže si myslíte, že se vás, naštěstí, něco takového vůbec netýká, jste pěkně vedle.

Lékařská komunita se již léta snaží specifikovat všechny příznaky mužské menopauzy, pro niž existuje termín andropauza. Dokonce ji na jednom ženském webu popsali jako spravedlnost přírody. Pch!

Ruská ruleta s hormony

Polovina lékařů tvrdí, že v ohrožení jsou všichni muži a zákonitě se věk podepíše na každém z nás, ta druhá oponuje a snaží se tento fakt vyvrátit. Podle některých je totiž andropauza holý nesmysl. Rozluštění záhady s konečnou platností přinesl výzkum vědců ze St. Louis University School of Medicine. Potvrdilo se totiž, že andropauza prokazatelně postihuje každého desátého muže.

Pořád jsme malí páni

Dochází k poklesu produkce mužského hormonu testosteronu a spolu s tím se mohou objevit typické příznaky přechodu. Které to jsou? Únava, slabost, podrážděnost, přehnané reakce na „všechno a všechny“, zjištění, že ranní erekce zamávala na rozloučenou, taky bolesti hlavy, poruchy spánku, potíže s pamětí, deprese, řídnutí vlasů, tloustnutí v oblasti pasu, noční pocení či sexuální potíže, například naprostá ztráta zájmu o pohlavní styk, které se postupem prohlubují.

Ještě ve středu byl dobrej…

Na rozdíl od menopauzy u žen, kdy se produkce hormonů úplně zastaví, hladina testosteronu klesá pomaleji a pozvolna. To, že je něco jinak, nebo rovnou špatně, v prvních měsících vůbec nemusíte zaznamenat. Jenže ono se to děje – den po dni.  Pak následuje skok do neznáma. Berte to jako hodně krutou kocovinu, během které dochází k menším změnám ve funkci varlat, a to již od 40. roku věku. Dá se to léčit? Kocovinu česnečkou, přechod jiným přístupem k životu.

Z mladého ještě mladší

Pokud je hladina testosteronu nízká, terapie testosteronem může pomoci zmírnit výše uvedené příznaky, nicméně stejně jako u hormonální substituční terapie u žen, objevují se potenciální rizika a vedlejší účinky.

Testosteronový doping může podle testů zhoršit rakovinu prostaty.  V podstatě ale dost pomáhá výměna všeho smaženého, alkoholového, slaného a nezdravého za vyváženou stravu a optimální cvičební program, tedy pohyb. Testosteron zase zajistí náplasti, injekce či tablety. Osvědčuje se i přísun koenzymu Q10, který bojuje proti únavě. No a hlavně optimismus.

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Hormony, které vám brání zhubnout

Proč umíráme dřív než ženský? Dejte si ránu z milosti!