Nejzkorumpovanější země světa. Obstáli jsme v nelichotivém žebříčku?

Asi vás nepřekvapí, že na tom úplně skvěle nejsme…

Světové ekonomické forum každoročně připravuje žebříček nejzkorumpovanějších zemí. Asi si říkáte, jak takové měření funguje. Během první poloviny roku bylo dotázáno kolem 15 000 podnikatelů ze 141 země. Podnikatelé a byznysmeni museli na sedmibodové škále ohodnotit celkem tři otázky:

  • Jak často se ve vaší zemi nelegálně rozdělují veřejné zdroje mezi firmy, jedince či skupiny?
  • Jak ve vaší zemi hodnotíte etické standardy politiků?
  • Jak často ve vaší zemi firmy účtují nezdokumentované výdaje navíc nebo úplatky?

Periodikum Business Insider se zaměřilo na výsledky zemí vyspělého světa, což v tomto případě znamená takové státy, které jsou součástí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). A do ní spadá i naše země, která se v tomhle nelichotivém žebříčku umístila nebezpečně vysoko. Než se ale podíváme na výsledky, mrkněte na video s jinou metodikou a jinými výsledky:

Ta naše písnička česká…

…ta tentokrát hezká opravdu není. Česko si připsali skóre 3,3 bodů, přičemž jednička znamenala totální korupci a sedmička žádnou. Takže nakonec průměrný výsledek, ovšem mezi vyspělými zeměmi jsme skončili na přece jen trochu ostudném šestém místě. Trnem v oku respondentům byla hlavně aféra kolem odstoupení premiéra Nečase v roce 2013. Holt Jaňulčino špehování si všichni ještě dost pamatujeme a důvěře ve vládní garnituru zrovna nepomohlo.

Bratia ještě hůře

Někoho možná potěší, jiného zase o to víc zklame. Totiž zpráva, že i když se my sami nemáme čím chlubit, naši východní sousedé jsou na tom ještě hůře. Slováci se totiž umístili na druhém místě s celkovým skóre 2,7. V paměti podnikatelů očividně stále zůstal deset let starý skandál s podivným přidělováním veřejných zakázek, které dlouhou dobu probíhalo velmi netransparentně. Od té doby se samozřejmě leccos změnilo, ovšem tento žebříček, postavený na vnímání samotných byznysmenů, ukazuje, že klima v našich zemích rozhodně není ideální.

A korupční spodina?

Ať víme vše podstatné, podíváme se i na další dva medailisty tohoto pochybného žebříčku. Bronz ulovila Itálie s 3,1 bodem. Za nejzkorumpovanější organizace tam jsou považovány politické strany, o bezúhonnosti parlamentu a veřejných činitelů taky přehnaná očekávání nepanují. A samozřejmě se bavíme hlavně o jihu země, který se své mafiánské historie zbavuje opravdu velmi pomalu…

A vítězem se stává… Mexiko! Bujení organizovaného zločinu, ovládání médií ze strany mocných papalášů a opakující se úplatkářské aféry dlouhodobě podrývají důvěru živnostníků v čisté a férové obchodování. Známka 2,5 je tak z rozvinutého světa prostě nejnižší.

Co na tyto výsledky říkáte? Překvapuje vás umístění našich dvou zemí v elitní šestce? Pište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fotbal je jedno velké hnízdo korupce, bafuňáři berou, sudí berou, proč se na to vůbec dívat?

7 největších skládek odpadu světa. Poblíž byste bydlet nechtěli!