Největší stroje světa. Mazec!

Už jako kluky nás všechny fascinovaly velké dopravní prostředky a pracovní stroje. Mnozí si doma hráli s jejich malými modely na piloty, řidiče nebo třeba bagristy. Připomeňte si ty největší obry…

Antonov An-225 – největší letadlo

Konstrukční kancelář Antonov, založená už v roce 1946, stojí za návrhem největšího letounu s pevnými křídly, který aktuálně létá nad našimi hlavami. S označením Antonov An-225 Mriya je dokonce v provozu jediný stroj. Mriya znamená v ukrajinštině sen a tohle letadlo bylo jistě snem mnoha generací. Pilotů, konstruktérů, přepravců i leteckých fanoušků. Prvotně byl vyroben pro přepravu raketoplánu Buran. V současnosti je komerčně dostupný pro přepravu unikátních a hlavně hodně objemných nákladů. Letadlo je dlouhé 84 metrů, jeho křídla mají rozpětí 88,4 metru. Prázdný Antonov váží 175 tun, jeho maximální vzletová hmotnost (váha včetně nákladu a paliva) je udávána 600 tun. V posledním lednovém týdnu byl třikrát viděn na ostravském letišti Mošnov, odkud přepravoval náklad obrněné techniky do Afriky.

D575A-3SD – největší buldozer

Když je potřeba něco rozhrnout, není lepší volba než D575A-3SD. Za tímhle kódovým označením se ukrývá největší komerčně vyráběný buldozer světa. Pochází z dílny japonské značky Komatsu, která sídlí ve městě Ishikawa. Tenhle pracant je 4,88 metru vysoký, 12,5 metru dlouhý a 7,32 metru široký.

Liebherr T 282B – největší náklaďák

Toto monstrum vyrábí německá firma Liebherr a ve svém produktovém katalogu ho má pod označením T 282B. Navržen byl a do výroby šel v roce 2004  Od té doby jeho roční produkce nepřesáhne 75 kusů. Není divu, že nejde o žádnou „masovku“, když se cena šplhá až ke 3 milionům dolarů (73,4 milionů Kč). Za ty prachy na své nákladové ploše najednou odveze 360 tun materiálu. Dieselový motor o výkonu 2723 kilowatt je doplněný ještě dvěma elektromotory a i když to není nejdůležitější parametr, tak se rozjede až na maximálku 64 km/h.

Bagger 288 – největší rypadlo

V jednom z německých povrchových dolů najdete největší kolesové rypadlo na světě. Bylo sestrojeno firmou Krupp v roce 1978 a dostalo název Bagger 288. A teď několik impozantních čísel: délka 240 metrů, výška 96 metrů a šířka 46 metrů, to vše při hmotnosti 13500 tun. Gigantické je i samotné koleso s průměrem 21,6 metru, na kterém je osazeno 18 rypadel (každé s obsahem 6,6 metrů krychlových). Koleso se za jednu minutu otočí 48krát a za jeden den tak dokáže odtěžit 240 tisíc metrů krychlových zeminy. To pro představu odpovídá ploše fotbalového hřiště naplněného do výše 30 metrů.

Autor: Petr Lízal

Foto: Oddee.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

4 politické celebrity, které zemřely rukou vraha

5 úžasných přírodních divů světa