Nejslavnější obaly hudebních alb – poznáte je všechny?

K hudbě prostě patří i vizuální stránka. Právě obaly desek často vidíte dřív, než si samotnou muziku poslechnete. Které z nich se zapsaly do historie hudby zlatým písmem?

Nech brouka žít

Špičkou ve vymýšlení jedinečných obalů byla možná nejslavnější kapela všech dob – The Beatles. Hned několik jejich alb je uvedeno ikonickými fotkami, které se nesmazatelně zapsaly do dějin hudby. Tak třeba Sgt. Pepper‘s Lonely Hearts Club Band, který obsahuje nejen kapelu v barevných kostýmech, ale i spoustu dalších celebrit v podobě voskových či papírových figurín. Popkultura 60. let stlačená do jediného obrázku hýřícího barvami a originalitou. Z opačného soudku je zase obal další desky Brouků. The White Album, úsporné v názvu, se pyšní stejným přístupem i v úvodním obrázku, který zcela chybí a zůstala jen bílá barva.

A pak samozřejmě přišla Abbey Road s vyobrazením členů kapely štrádujících po silnici před londýnským nahrávacím studiem. Tahle fotka byla nesčetněkrát napodobována, parodována a příznivce konspiračních teorií ještě utvrdila v tom, že Paul McCartney je skutečně mrtev a v kapele je místo něj jeho dvojník, jak zněl populární hoax, podle něhož McCartney zemřel v polovině 60. let při autonehodě. Obal tohoto alba totiž lze interpretovat jako pohřební průvod

Punk žije!

Dvě punková alba z konce 70. let určitě znáte taky. Tyhle obrázky jsou totiž skoro profláklejší než samotná hudba, kterou The Clash a Sex Pistols vytvořili. Album první zmíněné kapely s názvem London Calling z roku 1979 zachycuje trochu rozmazaný snímek Paula Simonona, jak během koncertu ničí svou basovou kytaru. Zeleno-růžovou kombinací barev odkazuje na první album Elvise Presleyho, jeho pojetí rock’n’rollu však zároveň nekompromisně demoluje. Chytré!

Sex Pistols naproti tomu vytvořili jednoduchou, ale dostatečně výraznou grafiku. Název kapely a jejich jediného alba Never Mind the Bollocks byl napsán na žluto-růžovém pozadí a jeho agresivnost trefně korespondovala s nekompromisním přístupem hudebníků k životu, establishmentu i hudbě obecně.

https://www.youtube.com/watch?v=bucVwI0RfEg

Image až na prvním místě

Králem vizuálna v hudební branži je nejspíš David Bowie. Jeho album Aladdin Sane z roku 1973 obsahovalo nezapomenutelnou úvodní fotku, na níž je samotný otec glam rocku s červeným přelivem na hlavě a bleskem namalovaným přes pravé oko. Takhle si Bowieho všichni pamatujeme a právě tohle vzezření dalo jeho uměleckému alter-egu jménem Ziggy Stardust tu pravou tvář.

Černá vládne

Protipólem Bílého alba od Beatles se stalo veleznámé dílo australských tvrďáků AC/DC s názvem Back in Black. Poté, co kapela v roce 1979 slavila mezinárodní úspěch s albem Highway to Hell, jehož titulní skladba dodnes patří k povinnému poslechu pro všechny rockery, přišla nečekaná tragédie. Zpěvák a frontman Bon Scott totiž po noci nezřízeného pití zemřel a kapela tak čelila rozpadu. Nakonec byla sehnána náhrada v podobě Briana Johnsona, který je součástí AC/DC dodnes. Na Scottovu památku však kapela ponechala obal desky Back in Black komplet v černé barvě. Krásná a nezapomenutelná vzpomínka na jednoho z nejcharismatičtějších frontmanů všech dob. Nápadem s jednoduchým černým obalem se později nechalo inspirovat hned několik kapel.

https://youtu.be/AwsqkbqE11g?list=PL_nlqDZHeAYP6rjTxOprTV3k9q8qiHxO5

Světlo na měsíci

Obaly britské legendy psychedelického rocku Pink Floyd taky zastanou samostatnou kapitolu. Zeď z The Wall či hořící muž z Wish You Were Here patří mezi ikonické rockové obrazy, ovšem zlom bílého světla v optickém hranolu, který známe s jejich přelomové desky The Dark Side of the Moon, se stal symbolem celé generace a právem patří mezi nejznámější obaly. Ostatně jako celé album, které se zabývá problematickými tématy soudobé společnosti jako konzum, čas, smrt či psychické potíže. Skutečně nadčasové dílo jak po stránce hudební, tak i výtvarné.

Rebelie, jak se patří

A na závěr si zavzpomínejme na trio samorostů, kteří ovlivnili celou jednu generaci. Nejznámější album Nirvany s názvem Nevermind nejen že nakoplo hnutí grunge, ale už svým obalem dalo jasný signál, co si myslí o konzumní společnosti. Miminko potápějící se ve vodě pro dolar na rybářském vlasci bylo jasnou ukázkou fungování světa, s nímž Nirvana nesouhlasila. A mimochodem, to miminko vyrostlo a loni, k 25. výročí vydání alba, si slavný snímek zopakovalo…

https://www.youtube.com/watch?v=Rs2wNK_T9ZY

Podívejte se do galerie na všechny památné obaly hezky přehledně:

Které obrázky hudebních alb se do paměti vryly vám? Pište pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmaři nám lhali! Tyhle věci lidé rozhodně nedokážou!

Hudba. Co si pustit při plánování sebevraždy?