Nejpodivnější hudební nástroje

Máte muzikantské vlohy nebo umíte hrát tak maximálně někomu na nervy? Ať už je to jakkoliv, určitě se pobavíte a podivíte nad „inštrumenty“, z nichž jdou vyloudit uchu libé zvuky. Ša-la-la-la-lí aneb netradiční koncert právě začíná…

Kytara s 12 krky

Ne, nejde o žádný překlep, dvanáctistrunku zná každé malé děcko, ale kytaru, která má 12 krků a teda 72 strun, tu můžete vidět jen u japonského muzikanta, který se jmenuje Yoshihiko Satoha. To on pro výstavu v roce 2007 v Tokiu navrhl a také sestrojil plně funkční nástroj značky Stratocaster. Moc poskakování po pódiu si s touhle kytarou neužije, ale rockerský nářez to tedy je!

Glassarmonica

Benjamin Franclin byl nejen významným americkým státníkem, diplomatem a spisovatelem, ale také přírodovědcem a vynálezcem. Kromě bleskosvodu se v roce 1761 zasloužil také o vznik tohoto hracího nástroje, kterým zkombinoval skleničky a harmonium, a pojmenoval ho glassarmonica. Sedmatřicet různě velkých skleněných kroužků upevnil na pomalu se otáčejícím vřetenu. Hudebník měl namočené ruce ve vodě a prsty vyluzoval tóny. Skladby přímo pro tento nástroj psali i takoví velikáni hudební historie jako Mozart nebo Beethoven. V nemilost glassarmonica padla pro nepříjemnou bolest a časté pořezání muzikantů. V novodobé éře se však vrátil v podobě sady sklenic různě naplněných vodou.

Obr saxofon

Jde o opravdového velikána z rodiny saxofonů. Tento dvoumetrový kontrabasový saxofon si nechal na zakázku vyrobit jeden z největších saxofonistů muzikantské historie Jay C. Easton. Jedná se pravděpodobně o největší dechový nástroj na světě, který byl před lety vydražen za 22 500 dolarů, tedy za necelých 547 tisíc korun.

The Vegetable Orchestra

Tohle podivné muzikantské seskupení vzniklo ve Vídni a vyznačuje se tím, že každý použitý nástroj je zelenina. Odtud i název The Vegetable Orchestra. Denní rytmus Zeleninového orchestru je prý následující: dopoledne nakoupí čerstvou zeleninou, odpoledne z ní vyřežou nástroje a večer na ně koncertují. Podle nepotvrzených informací snad někdy i na závěr své produkce divákům nabídnou zeleninovou polévku.

Zpívající strom

Na vrcholku pustého kopce v anglickém hrabství Lancashire stojí velice neobvyklé sousoší. Je dílem architektonicko-sochařské dvojice Mike Tonkin a Anna Liu, Jejich „strom“ vznikl v roce 2006 a skládá se z řady různě dlouhých trubek poskládaných do spirály. Často zde foukající vítr pak vyluzuje příjemné tóny, které se nesou až do údolí.

Autor: Petr Lízal

Foto: Oddee.com, Gigwise.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 základních pravidel, když zakládáte kapelu

Největší stroje na světě. Mazec!