Nejlepší letní kina – kam se vypravit?

V parném létě vás každý láká k vodě nebo někam ven na pivo. Jenže pokud si chcete radši užít trochu kultury a vyrazit na film, není problém tyhle dvě zábavy spojit. Letní kina nabízejí promítání těch nejlepších filmů pod širým nebem, ideálně s pivkem a kamarády. No co si přát víc? Podívejte se na náš výběr zajímavých letňáků, která byste v létě měli navštívit!

Letní kino na Střeláku

Klasika v centru Prahy. Tenhle letňák funguje už patnáct let, i když chvíli byl zavřený. Všechno ale už šlape, jak má, takže můžete vlahé letní noci strávit na Střeleckém ostrově a za kilo na vstupu se dočkáte skvělého zážitku. Červencový program nabízí letošní hity jako Revenant a Osm hrozných či tuzemské Tajemství Divadla Sklep a Ztraceni v Mnichově. Je z čeho vybírat, tak to omrkněte. Začíná se v devět.

Riegráče nezklamou

Obrovské plátno u venkovního posezení v Riegrových sadech bývá obzvlášť oblíbené při sportovních akcích. Asi si dokážete představit tu skvělou atmosféru, když stovky lidí fandí při fotbalovém nebo hokejovém zápase. Ani v létě tenhle prostor nezahálí a obvykle každou neděli a pondělí promítá zajímavé filmy. Letošní sezónu odpálilo legendární Tenkrát na západě a až do září budou následovat pecky jako Sedm, Interstellar, Gravitace, Uprchlík nebo Šílený Max. Vstup je zdarma, takže jen pozor na ochmelky, kteří za kulturou nepřišli!

Do kina na vodu!

Pokud chcete být přírodě co nejblíž, vypravte se na známý hausbót U Bukanýra. Ten kotví přímo na Vltavě a na jeho letní terase si každou středu můžete vychutnat nějaký ten filmeček. Vstup zdarma potěší, takže nezapomeňte podpořit pořadatele aspoň tím, že si u nich koupíte něco dobrého k pití. Letošní prázdninový program kombinuje fláky nedávné (zase Šílený Max, Vlk z Wall Street) i osvědčené (Mechanický pomeranč, Osvícení).

Kam za alternativou?

Pokud vás výše sepsaný výběr filmových kousků moc neláká a raději byste něco alternativnějšího, oceníte program experimentálního prostoru MeetFactory. Tam se od června do září promítá každý měsíc desítku filmů, letos s tématikou léta. Za tímhle účelem vybrali pořadatelé nejen starší a osvědčené, ale i trochu zapadlé filmy. Na své si přijdou fanoušci Davida Lynche, Terryho Gilliama, bratrů Coenových a dalších tvůrců mimo hlavní hollywoodský proud.

Umění a historie na nádraží

Na Nákladovém nádraží Žižkov organizuje projekce Národní filmový archiv. Obvykle až čtyřikrát týdně představí klasiky československé tvorby i neobvyklá zahraniční díla (Fargo, Thelma a Louise, Poklad na Stříbrném jezeře). A to všechno i tady zadarmo. Příznivci kultury pod širým nebem tak hluboko do kapsy naštěstí sahat nemusejí!

Bonus – pokud chcete velké měřítko

Na největší letní kino se mohou tak jako každý rok těšit diváci ve švýcarském Locarnu. V srpnu se zde pořádá tradiční filmový festival a jeho součástí je i proměna obřího náměstí Piazza Grande na letní kino pro více 8 000 lidí! To musí být panečku pokoukání!

Jaké je vaše oblíbené letní kino? Vybrali jsme pár našich pražských favoritů, ale i pokud se v Matce měst nepohybujete, na letňák skoro určitě narazíte i u vás. Takže neváhejte a vyražte!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na které filmové pecky se můžeme těšit v létě?

Alien Covenant: Ridley Scott se konečně vrátí s pořádným vetřelcem