Nejlepší autopojistka nemusí být ta nejlevnější. Myslete na to, jaké máte krytí!

Autopojištění má dvě složky. Povinné ručení, které si musí koupit každý a které kryje škody, které vy způsobíte svým autem jiným osobám. A havarijní pojištění, které vám uhradí škody, které si způsobíte sami na svém autě. Proč je to důležité?

Autopojistka

Z vašeho povinného ručení vy nikdy neuvidíte ani korunu. Peníze vždy dostane někdo třetí. Z tohoto pohledu je tedy povinné ručení daň, kterou platíte, chcete-li jezdit autem. Proto vás při sjednání nemusí až tak zajímat poměr výkon versus cena. Peníze bude dostávat někdo jiný. Jediné, o čem je třeba přemýšlet, jsou limity. Měly by být dostatečně vysoké, protože v případě, že způsobíte větší škodu, mohla by pojišťovna rozdíl vymáhat po vás.

Havarijní pojištění. Co kryje?

Havarijní pojištění kryje vaše auto, vaše škody a vy budete dostávat peníze z pojistky. Takže tady je daleko důležitější, od koho máte pojistku, jaké jsou její podmínky a co dostáváte za svoje peníze. Proto si havarijní pojištění vybírejte s rozvahou.

Autopojistka: Co vlastně potřebujete

Pečlivě si rozmyslete, jaké pojištění v rámci havarijního pojištění vlastně potřebujte. Každá pojišťovna nabízí samotné havarijní pojištění, pojištění proti živlům, odczizení, vandalismu a střetu se zvěří.

Nezapomínejte na spoluúčast

Vždy si také zkontrolujte výši spoluúčasti, která určuje, jakou částku budete eventuelně hradit ze svého, a limity pojistného plnění u každého jednotlivého připojištění. Abyste nebyli překvapeni.

Připojištění se mnohdy vyplatí

Celou řadu připojištění si můžete samostatně pořídit i k povinnému ručení. Takže pokud bydlíte na vesnici, můžete si k povinnému ručení jednoduše koupit i pojištění střetu se zvěří. V takovém případě už však v rámci povinného ručení kryjete i sebe, a proto byste měli postupovat se zvýšenou pečlivostí stejně jako v případě havarijního pojištění.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Krádeže kol u auta přibývají. Jak své elektrony účinně chránit?

Za měsíc už musíte dávat na pumpách pozor! Evropské směrnice mění označení paliv. Projde v EU i automatické omezení rychlosti?