Nejhorší vánoční kalorické bomby. Po čem vám zaručeně naroste pupek? A čím se to dá vylepšit?

Taky se těšíte na Vánoce s tím, že doma bude plný stůl? A to my chlapi máme většinou rádi. Pokud se s kolegy předháníte v tom, kdo za svátky bude mít největší „pupek“, pak si užívejte všeho dosytosti. Pokud ale nechcete moc přibrat, vyhněte se těmhle pokrmům nebo si na ně minimálně dejte bacha.

vanocni zabijaci postavy

Cukroví a nebo raději rohlík se šunkou? Jasně, že to druhé. Ale sladké na stole není jediným zabijákem vaší těžce vysportované nebo alespoň udržované postavy. Co je ještě horší? Jestli se v lednu nechcete mačkat ve fitku se stovkou povánočních hubnoucích nadšenců, trochu se doma při jídle kroťte.

Cukroví. Které vám uškodí a které je v pohodě?

Cukr je už v názvu. Ale horší je u sladkostí tuk. Takže záleží, jakému cukroví holdujete. Platí jedno pravidlo: Čím méně tuku, tím lépe. Ideální jsou třeba „pusinky“. Nemyslíme teď na milostné hrátky, ale na to cukroví z bílků. Není v nich žádný tuk. Vyhnout nebo omezit příjem byste měli u plněných ořechů a vůbec všech laskomin, které jsou dohromady spojené krémem (většinou máslovým), i když při dnešní ceně másla budou vaše drahé polovičky možná používat různé typy jiných tuků. (No joo, víme, tohle je zrovna to nejlepší cukroví.)

Abyste si nemysleli, že si něco vymýšlíme, přikládáme srovnání. Jedna pusinka má kolem 100 kilojoulů, zatímco krémové cukroví klidně kolem tisíce.

Co si dát můžete: kousek ovoce namočený v čokoládě. Ten má cca 50 kilojoulů na sousto.

Kapr a salát? To jsou zabijáky!

Taky žádná sláva. Jestli milujete naší tradiční vánoční klasiku, tak vám tělo moc nepoděkuje. Mnohem lepší variantou je dušená ryba s bramborovou kaší. A to dokonce pětkrát lepší. To ale zní příliš dietně co?

Můžete zkusit: Jestli jste se rozhodli naše varování ignorovat, zkuste alespoň omezit porci. (Porce smaženého obalovaného kapra se salátem má kolem pěti tisíc kilojoulů a pro vaši představu by dospělý muž denně měl jíst kolem 10 000 kJ).

Salám do salátu? Ještě horší!

Zklamaní budou i masožrouti. Když se do bramborového salátu přidá salám nebo libová šunka, stane se z něj totální kalorická bomba!  Vylepšit to můžete jen, když majolku částečně nebo úplně nahradíte třeba jogurtem. (Klasický bramborový salát má 10 dkg asi 800 kilojoulů, ten jogurtový asi polovinu.

Vaječný koňak horší než 2 piva

K Vánocům patří také vaječňák. Pěkně domácí. Jedna decka už vám ovšem nahradí svačinu. Má totiž 1300 kJ. To je, jako byste si dali skoro 3 piva.  Deci vína obsahuje (podle sladkosti) 200 až 500 kilojoulů.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Proč si lidé fotí jídlo na Instagram? Věda už to ví!

Proč si lidé fotí jídlo na Instagram? Věda už to ví!