Nejhorší režisér všech dob – znáte ho?

Na tenhle titul by mohla aspirovat dlouhá řada samozvaných umělců. Ale jedno jméno padá přece jen častěji. Jste napjatí?

Nebojte, Zdeňka Trošku dnes hanit nebudeme. Na to bude ještě dost jiných příležitostí. Ale o Edwardu Woodovi jste možná ještě neslyšeli. A je to asi dobře. Tenhle podivínský transvestita byl nejplodnější v 50. letech, kdy vznikly jeho nejslavnější hollywoodské zářezy. Celou svou kariéru se potýkal s absolutním nedostatkem peněz. Aby taky ne, každý jeho film byl propadákem z hlediska kritiky i výdělků, takže se sponzoři zrovna nehrnuli. Nuzné podmínky ovlivnily i natáčení, kde nebyl čas platit drahé vybavení a zabývat se detaily.

Wood obdivoval Orsona Wellese, velikána filmové historie, který filmy nejen psal a režíroval, ale obvykle v nich i hrál. Ed měl bohužel stejné ambice, jen míra talentu byla poněkud nižší, což se dost projevilo na kvalitě, ehm, úplně všeho. A o jakých filmech se vlastně bavíme?

Eposy o transvestitech a invazích mimozemšťanů

První poklad a hned s autobiografickými prvky, to je Glen, nebo Glenda. Název neomylně napoví, že budeme sledovat příběh transvestity. Tímhle způsobem byl totiž ujetý i sám Wood, takže si hlavní roli střihnul moc rád. Poprvé se zde také objevuje Bela Lugosi – hvězda 30. let (nejslavnější filmový Dracula), která na sklonku života prokázala špatný odhad a snažila se ve Woodových filmech restartovat kariéru. Podobných celebrit se v dalších filmech mihlo víc – třeba obrovitý wrestler Tor Johnson nebo kozatá „upírka“ Vampira. Všichni dostávali podivné role psané přímo pro ně, bez ohledu na příběh filmu. Prostě přátelství, jak má být.

Za Woodovo vrcholné dílo je považován Plán 9 z vesmíru. Tady už nedává smysl absolutně nic – invaze mimozemšťanů, zombie, Lugosi jako Drákula a zmatení policisté pobíhající všude kolem. Plastové kulisy, strašlivé efekty a nelogické chování všech postav mají dnes až kultovní charakter. Nemůžeme vás nutit, abyste se u toho hodinu a čtvrt trápili, ale zkuste se podívat aspoň na zkrácenou verzi, protože tohle je opravdu zážitek:

Konec života a nečekaná sláva

Po všech těch propadácích se peníze sháněly stále hůř, takže v 60. letech Wood nic nenatočil a za kameru se dostal až pár let před svou smrtí, konkrétně k režírování pornofilmu Necromania. Takže to nakonec zas tak špatně nedopadl, ne?

Několik let po své smrti si od kritiků vysloužil nelichotivý titul nejhoršího režiséra všech dob. A od té doby, tedy od začátku 80. let, si málokdo dovolil tenhle primát zpochybňovat. A s chudákem Edem se to už holt táhne dodnes. Musíme ale smeknout nad jeho zápalem a láskou k filmu, protože ani neustálé neúspěchy ho nedokázaly odradit od natáčení dalších a dalších škvárů, z nichž dnes máme zvrhlé potěšení.

V roce 1994 Woodova sláva dosáhla vrcholu, když o něm Tim Burton natočil životopisný film s Johnny Deppem v hlavní roli. Takové pozornosti se dostalo opravdu málokomu a Ed Wood se tak, i když velmi osobitým způsobem, zařadil mezi nejzajímavější tvůrce hollywoodské historie.

Viděli jste nějaké z jeho děl? Obdivujete, či naopak zatracujete jeho práci? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Slavní muži, kterým je překvapivě stejně let

Jak Kurosawa změnil tvář světového filmu