Nejen chlapi jsou váleční hrdinové! Během let bojů se vyznamenaly i mnohé ženy! Které se zapsaly do historie?

V souvislosti s válečným hrdinstvím bývají obvykle zmiňováni muži. Jenže během válek se vyznamenaly rovněž ženy, ať už v roli odstřelovaček, tajných agentek nebo zdravotnic. Slyšeli jste o některé z nich?

Váleční hrdinové nebyli jen chlapi. Během válek se vyznamenaly i ženy!

Ljudmila Pavličenková: žena se 309 zářezy na pažbě

309 nepřátelských vojáků, z toho 36 odstřelovačů – takový je konečný „účet“ Ljudmily Michajlovny Pavličenkové, sovětské odstřelovačky, která se narodila v roce 1916 v ukrajinské Bílé Cerekvi. Původně to tak ale vůbec nevypadlo. Mladá Ljudmila se totiž zajímala o historii a svůj milovaný obor začala studovat na Kyjevské univerzitě. 22. června 1941 ovšem napadla německá armáda Sovětský svaz a důsledkem byl i příliv dobrovolnic do Rudé armády. Sama Pavličenková se nakonec stala příslušnicí 25. „Čapajevské“ divize.

Vojenský výcvik ovšem neměla, a tak se řemeslu snajperky musela učit přímo za „pochodu“, tzn. v první linii. A brzy se také stala postrachem mužů na protější straně barikády. Její motivací totiž nebyla pouze obrana vlasti, ale v únoru 1942 padl během bojů její partner Alexej Klicenko. Pavličenková se stala sovětskou hrdinkou bitvy o Sevastopol a obdivu došla i na Západě, ačkoli zde zároveň schytávala kritiku za svou nemódní sukni. Přesto na pozvání Roosveltových navštívila jako první sovětský občan Bílý dům.

Příběh Ljudmily Pavličenkové, která zemřela v roce 1974 ve věku 58 let, mapuje film Bitva o Sevastopol (2015).

Nancy Wakeová: nejhledanější žena gestapem

Nancy Grace Augusta Wakeová se narodila v roce 1912 na Novém Zélandu a postupem času žila i v dalších zemích. Ve 30. letech se stala jejím domovem Marseille, kde působila jako korespondent novin Hearts a zároveň se tu vdala. Pak ale vypukla válka a život Nancy se naprosto změnil. Rychle se totiž stala tajnou agentkou odbojové hnutí Résistance a pomáhala „nežádoucím“ osobám dostat se z Francie. Díky svým činům přitom neunikla ani pozornosti gestapa, jež ji vedlo pod přezdívkou Bílá myš.

Tajná nacistická policie na Nancy Wakeovou dokonce vypsala odměnu pět milion franků, což z ní tehdy učinilo nejhledanější osobu. Aby také ne. Rodačka z Wellingtonu totiž mj. proslula tím, že holýma rukama zabila příslušníka SS! A když si navíc nacisté uvědomili sílu odbojové skupiny s názvem Masquis, vyslalo proti několika tisícům jejích členů 22 tisíc vojáků. Díky výtečným organizačním schopnostem Nancy však partyzáni zvítězili, přičemž ztratili pouze 100 lidí, oproti 1400 mrtvých na německé straně.

Osudem Nancy Wakeové se inspiroval snímek Charlotte Gray, který měl premiéru v roce 2001, tedy 10 let předtím, než hrdinka francouzského odboje jen několik dní před svými 99 narozeninami zemřela.

Cecile Pearl Witheringtonová: žena jako velitelka odboje?!

Teprve ve 21. století byly odhaleny britské tajné archivy, díky čemuž vyšel najevo příběh Cecile Pearl Witheringtonové. Pozdější hrdinka se narodila v roce 1912 v Paříži. Svou rodnou zemi však během nacistické okupace opustila a vydala se do původní domovinu svých rodičů, totiž do Británie. Zde Cecile v srpnu 1943 ukončila speciální výcvik pro tajné agenty. Následně seskočila padákem zpět do Francie, kde se brzy stala velitelkou několika tisícovek odbojářů z organizace Wrestler, jež byla rozhodnuta pomoci zastavit Hitlerovi muže.

Witheringtonová rovněž neunikla pozornosti nacistů a na její hlavu byla vypsána odměna jednoho milionu franků. Přesto nebyla nikdy dopadena. Ba co víc, nepřítel se opět rozhodl organizaci rozprášit. Jenže dva tisíce německých vojáků narazilo na odhodlaný odpor partyzánů, díky němuž trvala bitva celých 14 hodin! Znovu při ní zahynulo pouze minimum obránců, a naopak zemřela více než polovina Němců. Navíc není bez zajímavosti, že se na konci války Cecilině skupině vzdalo 18 tisíc nepřátel. Další hrdinka francouzského odboje zemřela stejně jako Nancy Wakeová ve vysokém věku, a to v roce 2008 v 93 letech.

Anna Benešová: křehká dívka, která se jen tak něčeho nezalekla

Během bojů 2. světové války se pochopitelně vyznamenalo i mnoho českých žen. Jako příklad můžeme uvést jistou Annu Benešovou, drobnou dívku, jež se narodila v roce 1910 v obci Konecchlumí v okrese Jičín. Po německé anexi Československa však rodnou hroudu společně se svým manželem opustila a v Sovětském svazu se oba přidali k 1. československému armádnímu sboru v SSSR. Anna přitom patřila ke zdravotnicím, které pracovali v první linii

Během bojů se tak plazila v dosahu zbraní nepřátel a ošetřovala zraněné vojáky. Dle pamětníků přitom byla statečnější než mnozí muži. Za svou chrabrost také získala řadu vyznamenání. Konec války ji přesto nepřinesl štěstí. Ač sama přežila těžké zranění, její manžel Oskar zahynul v samém závěru bojů, totiž 24. dubna 1945. Anna Benešová se sice v roce 1950 znovu vdala, nicméně zemřela bezdětná v roce 1998. Na druhou stranu pomohla sama zachránit obrovské množství životů, takže se vlastně díky ní mohlo narodit bezpočet jiných dětí.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Tajné agentky: děvky ve službách státu nebo neohrožené hrdinky?

Sport a válka – jak jdou oblíbené mužské kratochvíle dohromady?