Necháme si zimní nebo letní čas? Každý rok omílané téma je teď aktuálnější, než jindy! Evropská unie nařídí vybrat si jednu variantu!

Budeme se řídit jen letním nebo zimním časem? O tom si mají členské země Evropské unie brzy rozhodnout. Dále by se čas střídat neměl, a bude tedy po celý rok stejný.

Zimní a letní čas

Není to tak dlouho, co jsme posouvali ručičky všech hodin a hodinek o hodinu zpět. Počítače i mobily přeskočí automaticky, tak si toho mnozí z nás sotva všimnou. Pro některé občany je ale změna času obrovský problém a nevyčerpatelné téma k debatám. Ti nespokojení ale dostanou požehnání v podobě neměnného času po celý rok.

Konec střídání času

Evropská komise dospěla k názoru, že samotné střídání letního a zimního času již nemá další opodstatnění. Na tom něco je, vzhledem k faktu, že bylo toto opatření zavedeno kvůli úspoře energie, která by byla jinak potřeba pro pouliční, ale i domácí osvětlení. Proto se posledních přibližně 100 let posouvá letní čas o hodinu dopředu. Ten „správný“ čas je tedy zimní.

Jednotlivé státy si teď musí vybrat, zdali zůstanou u letního nebo zimního času, a tím se pak budou do budoucna řídit. Evropská komise se sama přiklání k volbě letního času. Tak jako tak musí změna proběhnout v roce 2019, tedy následující rok. Změna na letní čas tak začne trvale platit v březnu 2019, změna na zimní potom v říjnu 2019, podle toho, jak si daný členský stát zvolí.

Který zůstane?

Myšlenka zůstat u letního času se zdá být poněkud racionálnější. Jde o to si uvědomit, že v zimních měsících padá tma už v 16 hodin, zatímco v létě bývá vidět daleko po osmé hodině, třeba až do 21 hodin. Podvědomé prodloužení zimního dne by spíš prospělo. Na druhou stranu, na zimní čas jsme celé roky zvyklí, a doteď to prostě bylo takhle. Pokud by měl platit trvale zimní čas, bude v létě vidět až do desíti, a takový luxus zase není potřeba.

Na Evropu se musí pomalu

Směrnice o zrušení střídaní času se musí dát nejprve dohromady, a pak jí musí schválit Evropský parlament, Rada Evropy a jednotlivé členské státy. Spousta byrokracie, a proto už teď některé země zuří, že tuto změnu nejsou schopné v tak krátkém časovém úseku zvládnout. Mezi státy, které preferují letní čas, patří sousední Polsko nebo Portugalsko. Dánsko, Nizozemí nebo Finsko zase vidí budoucnost v zimním čase. Takové Řecko si naproti tomu přeje střídání času zachovat. Pokud by státy měly diskutovat trvalou změnu času se svými sousedy, je jasné, že je času opravdu málo, vzhledem k tomu, jak extrémně dlouho trvá úřednický moloch v Evropě. Všichni to dobře víme, a bude zajímavé sledovat, jak problematiku probere vedení našeho státu s námi, občany.

Ve výsledku je vlastně jedno

Ať už to dopadne jakkoli, naše zpravodajství přijdou o každoroční cennou reportáž, spojenou s nekonečným omíláním strašlivých dopadů změny času a zpovídáním rozzlobených občanů, kteří jsou nuceni přeřídit dvakrát do roka budík, aby vstali včas.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

A dost! Pohonné hmoty zdražily? D1 je zase rozkopaná? České dráhy neumí hospodařit? Které další věci nás už vážně nebaví?

Zemřel Stan Lee, duchovní otec komiksových hrdinů Marvelu. Co se stalo? Které superhrdiny vymyslel jako první a jakého měl nejraději?