Nebuďte suchaři, žijte pod vodou, nebo aspoň na vodě

Koho by to nenapadlo. Mít svůj ostrov a na něm si v klidu žít. Nebo luxusní ponorku a s ní plout pod hladinou oceánu. Podvodní města, plující umělé ostrovy, batyskafy… Realita je většinou jiná, ti šťastnější z nás mají aspoň hausbót. Ale pojďme se na chvíli zasnít a aspoň v myšlenkách se ponořit.

Bydlení na vodě či pod vodou nemusí být nic nereálného, tedy pokud člověk neočekává mnoho. Začít můžeme třeba u nonkonformního britského umělce Richarda Sowa, který společně se svou přítelkyní a bývalou modelkou Jodi Bowlinovou postavil plovoucí ostrov z PET lahví. Na ostrově, který je u břehů Mexika, vybudoval třípodlažní poměrně luxusní dům a s Jodi tam tráví velmi pěkné chvíle. Kromě domu se dvěma ložnicemi, třemi sprchovými kouty a kuchyní na ostrově také pěstuje stromy a okrasné keře. Víc než peníze byly potřeba ke splnění jeho snu spíš silné ruce, píle a nápad.

Takto bydlí na plastovém ostrově Richard Sowa. zdroj: dailymail.co.uk

Takto bydlí na plastovém ostrově Richard Sowa. zdroj: dailymail.co.uk

Být svým pánem a vládcem na skále

Komu se nechce nic stavět, může to zkusit jako portugalský učitel Renato Barros. Ten za v přepočtu 690 000 korun koupil kus skály trčící z moře. Je na něm kamenná vyhlídka a uvnitř jeskyně. Barros zde žije se svou ženou, synem a dcerou. Založil zde vlastní stát nazvaný knížectví Pontinha, v jehož čele stojí on sám jakožto princ Renato II. Jasně, život v jeskyni, kde není ani elektřina ani tekoucí voda není rozhodně nic luxusního, ale zase kdo může říct, že má vlastní stát? Jasně, šašci z Liberlandu, ale ti v něm ve skutečnosti nežijí.  U Barrose je především skvělé, že šel za svým snem a žije dnes podle svých slov zcela svobodně a volně. A navíc, obklopen nádherným mořem.

Tady vládnu já, Renato II. zdroj: The Guardian

Tady vládnu já, Renato II. zdroj: The Guardian

Najděte svůj podmořský H2OME

Vidím to na vás, vy nechcete bydlet na ostrově, i kdyby to mělo být vaše soukromé království, vy chcete pod vodu. Dobrá tedy, připravte si deset milionů dolarů a jdeme na to. Americká společnost Submarine Structures jak už její název napovídá, staví podmořské objekty. A to takové, že se v nich dá velmi hezky bydlet. Jejich H2OME má plochu 340 metrů čtverečných a má jednu super vlastnost – vůbec se k němu nemusíte potápět. Tedy ne tak, že si oblečete neopren a potápěčskou helmu, nepotřebujete vůbec nic. Dolů se z mola dostanete po schodech nebo výtahem, je to cool a používal to už Fantomas. Dům pohodlně sedí na mořském dně v lokalitě dle vašeho výběru. Má dvě patra, v tom horním mohou být například dvě ložnice, dvě koupelny a vyhlídkovým salonem. Tam si hovíte, popíjíte karibský rum a koukáte na rybky kolem. Dole máte vinný sklípek, čítárnu, knihovnu nebo třeba fitko. Kombinací je mnoho, kdo má deset melounů, jistě má právo i na to, nechat si ten domek postavit a vybavit podle svého.

H2OME je bydlení snů, dvě patra dvacet metrů pod mořem zdroj: ussubstructures.com

H2OME je bydlení snů, dvě patra dvacet metrů pod mořem zdroj: ussubstructures.com

Mějte koule na to žít v kouli

H2OME je zatím to nejlepší, co lze v touze stát se permanentním kapitánem Nemem získat. Ale už nyní se kují plány na další zajímavá podmořská bydleníčka. Třeba britský futuristický architekt Phil Pauley plánuje postavit tzv. biokoule. Je to v podstatě propojená síť kulovitých prostor umístěných pod vodou. Co koule, to to samostatný dům, co vlákno, to spojovací tunel. Podle jeho návrhu, a nic jiného bohužel zatím v ruce nemá, by celá jeho Sub-Biosphere měla zabírat 300 metrů čtverečných. V jedné kouli by prý mohlo bydlet až sto lidí, čímž se nám celý projekt posouvá do velikosti podmořského autonomního města. Jenže to zatím existuje jen na papíře, respektive v počítači, takže zatím si vodní stěhováky nikdo hledat nemusí.

A v budoucnosti se bude bydlet v takovýchto koulích zdroj: galacticconnection.com

A v budoucnosti se bude bydlet v takovýchto koulích zdroj: galacticconnection.com

Monako expanduje pod hladinu

Když už jsme u těch podmořských měst, tak i v téhle oblasti už se věci docela hýbou kupředu. Třeba takové Monako. Tamní letoviska a kasina už jaksi není kam rozšiřovat, tedy rozhodně ne na souši, a tak se tam má do roku 2024 postavit celá podmořská čtvrť. Budovy budou postaveny na dně moře, ale budou z něj čouhat ven. Pod hladinou tak budou jen parkoviště a možná nějaké další prostory. Monačané jsou přitom v téhle snaze poměrně vytrvalí. Už dvakrát měli připraveny podklady pro stavbu podmořského města. Jednou ani nezačali kvůli ekonomické krizi, podruhé zjistili, že na místě, kde se má stavět, je podmořská rezervace plná mnohopiláků a kyjovek šupinatých. Fakt nevíme, co je tahle havěť přesně zač, ale každopádně se kvůli nim zase musel projekt předělávat. Dřív nebo později ale v Monaku podmořská čtvrť vznikne, na to vsaďte boty.

Podmořské město made in Japan

Podmořské město daleko větších rozměrů a také v mnohem větší hloubce chce postavit japonská společnost Shimizu. Bude to opravdu podmořské město se vším všudy, tedy obytné zóny, obchody, hotely, prostě něco jako Rupture z Bioshocku. Bude to hrozně drahé a postaví se to až za několik desítek let, ale je možné, že třeba už naše děti se do takových měst nastěhují.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Novinky ve světě adrenalinového sportu

V Americe kamioňáci fasují holinky. K čemu?