Exotiky se nebojte! Připravte se na ni podle našeho manuálu

Neřiďte se pravidlem, že na dovolenou se jezdí výhradně v létě. Vyzkoušejte exotiku. Nejenže si můžete užívat plnou náruč slunce a teplého moře, ale zároveň skvěle nastartujete organismus i v zimních měsících. Prázdniny v exotických zemích jsou poslední dobou čím dál více v oblibě. Hrajete si s myšlenkou, že exotiku také zkusíte, ale tápete, do jakých zemí vyrazit? Co takhle Mauricius, Panama nebo Keňa?

Odborník radí: „Než vyjedete na dovolenou.“

  1. Očkování. Myslete na očkování. Není sice povinné (výjimkou jsou epidemické výskyty chorob v některých zemích), ale chráníte tak především sebe a okolí. Návštěvníci vybrané destinace by si měli co nejdříve vyhledat informace o oblasti, kam plánují cestovat a dle výskytu tamějších epidemií a chorob si zajistit potřebné očkování. „Pokud cestujete do turisticky přístupných oblastí, není očkování přísnou nutností. Seznamy doporučeného očkování jsou především připravované pro takové dobrodruhy, kteří cestují na vlastní pěst a konzumují místní vodu a potraviny. Seznamy k doporučené vakcinaci v jednotlivých zemích, včetně samotného očkování, zajistí specializované kliniky tropických nemocí a očkovací centra,“ radí Jolana Zavadilová z CK Fischer.
  2. Cestovní doklad. Před odjezdem na dovolenou zkontrolujte platnost cestovního dokladu, abyste případné vyřízení nového vyřešili s předstihem. Některé země dokonce vyžadují podmínku minimální platnosti pasu 6 měsíců při vstupu do země. Nový pas s biometrickými údaji vyřídíte do 6 pracovních dní a jeho platnost je 10 let, u dětí do 15 let pak 5 let. Pokud jedete na poslední chvíli, lze si vyřídit i expresní pas, za který si však připlatíte.
  3. Pojištění. Nezapomeňte se na svou cestu pojistit. Stanovte si, jak chcete svoji dovolenou trávit. „Pokud zabrousíte do exotických končin pralesů a hor, raději se připojistěte. To samé platí pro různé extrémní sporty. V případě jakéhokoliv zranění, ošetření nebo pobytu v nemocnici se těch pár korun navíc určitě vyplatí. Ceny za zdravotní služby jsou v některých zemích velmi vysoké,“ dodává Jolana Zavadilová.
  4. Výběr oblečení. Během balení kufrů nepodceňte oblečení a rozhodně si kromě pohodlného a vzdušného oblečení nezapomeňte přibalit i něco teplejšího. Při výletech do vyšších oblastí se bude hodit. Chystáte-li se do exotiky v období dešťů, nezapomeňte si zabalit pláštěnku a nepromokavou obuv.

Které země můžete zkusit?

Keňa – Opravdové safari

Indický oceán, člověkem nedotknuté pláže i husté tropické lesy.  Keňa je velmi rozmanitá na přírodní krásy. Turisty kromě blahodárného plážového odpočinku láká k návštěvě mnoho národních parků a rezervací, ve kterých narazíte na zajímavé druhy zvířat. Nejznámější jsou rezervace Masaj Mara a Národní park Tsavo. K nejvyhledávanějším letoviskům Keni patří na severu země Bamburi Beach a Diani Beach na jihu. Historie země je protkaná osudy pravěkých lidí, jejichž ostatky se nachází v oblasti okolo jezera Turkana. Kromě přírodních zážitků vás zde čekají i kvalitní hotelové resorty splňující veškerý komfort.

Keňa

Zdroj: Shutterstock

Mauricius – Ostrov snů uprostřed Indického oceánu

Mauricius je synonymem luxusní dovolené a opravdovým rájem na zemi. Ostrov vulkanického původu, ležící přibližně 900 km východně od Madagaskaru, nabízí nekonečně dlouhé pláže s bílým a zlatým pískem a azurově modrou průzračnou vodou.  Nepřehlédnutelnou dominantou ostrova je nejvyšší vrchol Piton de la Petite Rivière Noire. Pobřeží lemují korálové útesy, na kterých žije tropická podmořská fauna a flora. Turisty z celého světa často přitahuje místní největší Národní park Black River Gorges s jedním z posledních mauricijských pralesů. Mezi oblíbené cíle patří vodopády Alexandra a nedaleká centrální náhorní planina Plaine Champagne.  Na ostrově naleznete širokou škálu ubytování, od hotelů, které nezatíží vaši peněženku, až po luxusní resorty slibující vše potřebné pro strávení nezapomenutelné dovolené.

Panama

Zdroj: Shutterstock

Panama – Exotický klenot Střední Ameriky

Panama je plná temperamentu, španělského tance a výtečné kuchyně.  Energie této země je znát na každém rohu. Pocítit ji můžete v moderním hlavním městě Ciudad de Panamá, které návštěvníky vítá siluetou mrakodrapů s bohatými nákupními možnostmi, nebo v panenské přírodě s dlouhými plážemi a křišťálově čistým mořem jen pár minut od centra. Během dovolené nevynechejte Národní park La Amistad s tropickým deštným pralesem a světově známý Panamský průplav. Tato exotická země slibuje skvělou dovolenou s ubytováním v kvalitních hotelech a nepřeberné možnosti k objevování místních krás.

Tak kdy vyrazíte?

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dovolená? Co se letos podívat do Austrálie?

Dovolená snů? Zkuste nejděsivější místa na Zemi