Myslíte, že vás už na internetu nic nepřekvapí? Pak zkuste dark web!

Říká vám něco dark web a deep web? Víte, jaký je mezi nimi rozdíl? A co na ně říká zákon? Odpovědi najdete níže. Podíváme se i na tajemná videa, při kterých vám bude minimálně „ouzko“.

Deep web a dark web

Předně si musíme ujasnit terminologii. Mnozí lidé totiž tyto dva pojmy zaměňují, i když to ve skutečnosti není to samé. Jaký je tedy rozdíl? Deep web neboli hluboký web jsou ve zkratce stránky, které vyhledávače nemohou, případně nechtějí zaindexovat, a proto je tedy ani nenajdou. Důvody mohou být různé, nicméně pokud jste si doteď mysleli, že stačí do Googlu nebo Seznamu napsat požadované slovo či slovní spojení a najdete vše, co se povaluje po internetu, vítejte ve skutečném on-line světě. Mluví se dokonce o tom, že se jedná o 90 % všech stránek!

Dark web neboli temný web je pak vlastně součástí deep webu, ovšem na toto místo se nedostanete bez speciálního softwaru, přičemž asi nejznámější je Tor. Ačkoli se zde nachází mnoho obsahu, který není nelegální, můžete tu taky narazit na takové věci jako dětská pornografie, obchod se zbraněmi, drogami či falešnými doklady (chcete změnit identitu?), případně máte možnost nakoupit kradené zboží a údajně si tu dokonce lze najmout vraha. Tedy nic pro ořezávatka…

Dark web vs. zákon

Internet je poměrně svobodným médiem, a pokud se na něm ještě dostatečně dobře maskujete, bude vás velmi těžké dohledat. To v tom ale musíte umět chodit a lidé, kteří berou internet a Seznam jako synonyma, a že jich je stále dost a dost, si tu ani neškrtnou. V každém případě se na dark webu realizují obchody za obrovské peníze, a to se pochopitelně moc nelíbí úřadům. I když se americké FBI podařilo v minulosti dost stránek objevit a následně také stopnout, stále jich celá řada existuje a probíhají zde nekalé aktivity. Al Capone by tedy dnes možná přesedlal právě sem.

Tip: o černém on-line obchodu Silk Road, kde se daly sehnat drogy a jiné ilegální věci, pojednává americký dokument Do hloubky webu (2015). Jedná se také o příběh člověka (Ross Ulbricht), jenž byl usvědčen z jeho provozování a odsouzen na doživotí.

Tajemná videa na dark webu

Na dark webu se samozřejmě objevují i různé obrázky a videa, vůči jejichž obsahu by vypadal český parlament v bikinách ještě celkem normálně (ačkoli…). Netřeba sice připomínat, že se na tomto místě s tajemnou aurou mohou vyřádit různí nepochopení či záměrně nepochopitelní umělci, některé výtvory jsou ovšem skutečně tajemné a na mnohé z nich se asi nejlépe hodí anglické slovíčko creepy, tedy v podstatě „hrůzu nahánějící“. Podobných videí každopádně na dark webu koluje mnoho, takže si můžete najít další sami. Troufnete si?

… 01101101 01110101 01100101 01110010 01110100 01100101

Říkáte si, co je to za nesmyslnou změť čísel? Jedná se jen o název videa z dark webu. V binárním kódu přitom jde o španělské slovo muerte, tedy „smrt“. Už sama postava člověka ve středověké morové masce je poměrně děsivá. Celé video bylo navíc natočeno v rozbořeném domě, postava různě gestikuluje, signalizuje a je doprovázena divnými zvuky. Z těch se mimochodem podařilo vytáhnout zprávy jako „dej se k nám“, „už teď jsi mrtvý“ či „zabij prezidenta“.

Blank Room Soup

Další video se jmenuje Blank Room Soup, což v podstatě znamená „polévka v prázdné místnosti“. Vidíme krmícího se muže, který zároveň pláče. Možná mu tedy příliš nechutná. Ostatně kdybychom uvěřili jedné verzi vysvětlení, jež o videu kolují, nebylo by se čemu divit. Údajně totiž jí polévku, kterou mu nepřipravila manželka, ale byla připravena právě z jeho manželky. Celou tajemnost videa navíc dokreslují dvě záhadné postavy…

There is Nothing

Poslední video nese název There si Nothing, tedy „nic tu není“. Opět se jedná o věc z kategorie creepy, možná dokonce very creepy. Vidíme postavu, která je něco mezi umělohmotnou panenkou a skutečnou ženou. Celé video přitom působí divně, a to i díky výše zmíněnému závěrečnému konstatování. Pokud se vám zdá přesto video málo tajemné, doplňme, že toto je pouze krátký sestřih nejzajímavějších částí. Ve skutečnosti trvá celou hodinu, ač se v něm nic víc neděje!

Tak co, jak se cítíte teď?

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Drsné školení armády, které nechcete zažít

Drsné pomsty podvedených nebo odkopnutých bejvalek