Money, money, money! Filmy oslavující kapitalismus

Peníze hýbou světem. A občas i tím filmovým. Chcete se s námi podívat na výběr filmů, které kapitalismus vynášejí do nebes? Jen račte.

Peníze

Nedávno jsme psali o filmech, jejichž tvůrci odsuzují konzumní způsob života a přiklánější se spíše k alternativnímu pohledu na naši společnost. Přestože je tenhle přístup mezi filmaři častější, dnes se podíváme i na (doslova) odvrácenou stranu mince – na filmy, v nichž prašulky příjemně šustí a dělnická třída je sprostě vykořisťována. Které snímky tedy kapitalismus nejvíce oslavují?

Wall Street

A začínáme pěkně zostra. Michael Douglas na vrcholu sil v roce 1987 ztvárnil Gordona Gekka, jednoho z nejděsivějších bafuňářů filmové historie. Jeho vychytralost a, řekněme, morální flexibilita mu zajistily strmý vzestup po společenském žebříčku. Své praktiky pak vysvětluje a ukazuje mladému Charliemu Sheenovi, za kterým se tehdy ještě netáhla lajna bílého prášku. Ve filmu si tak užijete detailní praktiky americké burzy, včetně asi nejslavnější obhajoby chamtivosti jakožto signálu evoluce a pokroku. Však se podívejte sami:

https://www.youtube.com/watch?v=R8y6DJAeolo

Obchodník se smrtí

Zpět do dob, kdy kariéra Nicolase Cage nebyla v troskách. Vedle producentské sesličky si v roce 2005 zahrál i postavu obchodníka se zbraněmi, který se neštítí téměř ničeho. S vidinou zisku čile obchoduje s diktátory, okrádá státy i humanitární organizace. Jeho postava sice nakonec není tak černobílá, jak se jeví zpočátku, ale hlavní devizou filmu zůstává poměrně trefné zobrazení praktik tohoto segmentu – tržní pořádky jsou až na prvním místě a na morální rozměr činů tak už nezbývá místo. Vedle kontroverzního obsahu se Obchodník se smrtí proslavil i dost stylovou úvodní sekvencí. Doporučujeme si připomenout:

Děkujeme, že kouříte

A z podobného soudku (a vlastně i roku) je Děkujeme, že kouříte. Tentokrát však nejde o zbraně, nýbrž o cigára. Tabákový průmysl si každoročně připíše pěknou řádku zdevastovaných pajšlů a nepřímo i úmrtí. Takže být lobbistou velké tabákové korporace a žít si v přepychu za dehtem obalené peníze, to jistě není pro každého. Ale když umíte mluvit tak dobře, že přesvědčíte i oběť kouření o tom, jak mu vlastně chcete pomoct, tak prostě musíte v kapitalistickém světě uspět:

Riskantní podnik

Žánrově nevyhraněný Risky Business z roku 1983 staví tehdy mladičkého Toma Cruise před velké pokušení – jeho rodiče odjeli na týden z města a on tak má dům jen pro sebe. Rozhodne se spojit dvě bohulibé činnosti – sex a vydělávání peněz. Tím, že z domu rodičů postupně udělá regulérní hampejz, naplňuje kapitalistický ideál jedna radost.

Není náhodou, že řada takových filmů vznikla v 80. letech. Proč? Ve Spojených státech tehdy probíhala vláda Ronalda Reagana a kapitalistické hodnoty, tolik spjaté s republikánstvím, byly po nějaké době opět na vrcholu sil. A pomalu končící studená válka také motivovala tvůrce ke zdůrazňování hodnot, na nichž Amerika stála – kapitalismu.

Napadají vás další díla, v nichž se to dolárky jen hemží? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bezdomovec dostane peníze. Co s nimi udělá?

Fotky a fakta, které fascinují!