MICHELE FERRERO. TAKY DĚKUJETE ZA SLADKOSTI, KTERÝMI OMÁMIL SVĚT?

Vymyšlené a zpracované to měl hezky. Pralinky, čokolády, sladké krémy i malé mentolové bonbony. Teď je Michele Ferrero mrtev. Ať žije král! Co bude dál s jeho firmou? Spekulace neberou konce!

Jestli někdo někdy odešel z tohoto světa stylově, byl to nejbohatší Ital a lahůdkářský bůh Michele Ferrero, jehož časopis Forbes zároveň označil za nejmajetnějšího a nejúspěšnějšího lahůdkáře světa. (Odhad majetku k březnu loňského roku? Skoro 27 miliard dolarů!) Odešel 14. února 2015 ve věku 89 let. Dá se říct, že krásné datum…

Náhoda? Jestli ano, tak trefná!

Den připadá na svátek svatého Valentýna, což je období, kdy se ve velkém partneři obdarovávají čokoládami, bonboniérami a dalšími sladkostmi – tedy produkty firmy Ferrero Group, která, jen tak mimochodem, ročně prodá lahůdky za zhruba osm miliard eur.

Vhodnější den pro smrt krále všech cukrářů byste hledali marně. Možná ještě svátky jara by připadaly v úvahu, protože ani o Velikonocích se cukrovinkami nešetří.

Každý miluje kousek Ferrera

Známá kindervajíčka ve spojitosti s tímto svátkem nemohou chybět, a ostatně ani Nutella – báječný oříškovo-čokoládový krém, který loni oslavil padesáté výročí a má vlastní sérii známek, nezůstává pozadu. (Připomeňte si ji ve videu. Pamatujete na tuhle retro reklamu?) Stejně jako pralinka Mon Cheri nebo bonbony Tic Tac. Ty nejspíš mnozí použijí pro osvěžení dechu, až půjdou z pomlázky domů…

Ale ne, když odchod někoho takového, tak na toho Valentýna! Kdosi „nahoře“ do zařídil opravdu dobře.

Klobouk dolů před rodinným gigantem

Ať už něco z výrobků této společnosti milujete nebo ne, nedá se jí upřít, že osladila život nejedné ženě, muži, dítěti nebo páru… Taky aby ne. Firma vznikla již v roce 1946 a momentálně se může pochlubit působností v 53 zemích světa. V zaměstnancích „to dělá“ asi 19 000 lidí, což je opravdu mazec.

Navíc hospodářské krize Ferrero Group za ta léta nepoložily. Snad možná proto Carlo Azeglio Ciampi, tehdejší prezident Itálie, Ferrera v roce 2005 jmenoval Rytířem velkého kříže. Evidentně zaslouženě.

Co bude dál?

Od roku 1997 firmu vedl Ferrerův starší syn Pietro, který byl pro budování impéria zapálený stejně jako jeho otec. Jenže podlehl infarktu během humanitární mise v Jižní Africe. Psal se rok 2011.

Od té doby se vedení společnosti ujal Giovanni, druhý z bratrů, o kterém se hovoří trochu nelichotivě. Údajně nesdílí pro cukrovinky a řízení společnosti stejný elán jako jeho bratr a otec. Jen čas ukáže, jestli je to pravda či nikoli. Každopádně je nutné s pohledem upřeným k nebesům mezi oblaka a sluneční paprsky vzkázat: Děkujeme, Ferrero!

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Podivná úmrtí související se sportem

Hapka a spol. Kdo nám bude chybět?