Mezinárodní den rumu je tu. Tohle jste o něm netušili!

Svátek všech rumů je tady. Připadá na dnešek,16. srpna, a nabízí tak všem milovníkům rumu možnost oslavit jeho existenci. Přinášíme několik perliček, které o něm určitě netušíte a příště si na ně při jeho pití jistě vzpomenete.  

Za „rum“ mohou ženský

Název „rum“ je považován za zkratku anglického slova „rumbellion“, což znamená „velký ruch“. A proč právě tohle označení? Protože se při jeho pití karibské ženy řádně tanečně odvazovaly při večerních bouřlivých setkáních, a tak jejich milenci nápoj pojmenovali patřičně takto. Existují však i jiná tvrzení, a to že název pochází z botanického názvu cukrové třtiny, tedy „Saccharum officinarum“, ze které se vyrábí, nebo že vznikl díky plantážníkům na Barbadosu, kteří ho nazývají „Rumbullion“.

Z Asie až do Karibiku

První zmínky o výrobě rumu přímo z cukrové třtiny pocházejí už z Indie a Číny, kam ji přivezli obchodníci z Indonésie, kde má tato rostlina svůj původ. Její pěstování se postupem času rozšířilo i do Severní Afriky, na Blízký Východ a následně do Evropy, odkud byla převezena druhou plavbou Kryštofa Kolumba v roce 1493 do Nového světa a začala se vysazovat na úrodných karibských půdách. Obyvatelé Karibiku časem přišli na to, že se dá rum efektivně vyrábět i z melasy, odpadního produktu při výrobě cukru. Začali do ní časem přidávat i tajné směsi bylin, koření a ovoce.

Rum s čili nebo kořením

Protože piráti byli většinou bývalí obchodníci a námořníci, není divu, že v tomto nápoji našli zalíbení i oni. Řada karibských ostrovních států námořníkům prodávala rum levně, aby si je udrželi u břehů a chránili je tak právě před piráty. Když piráti námořnické lodě přepadli, našli i pěknou zásobu rumu, na které si pochutnali. Právě v dobách pirátství se stal kořeněný rum nejoblíbenějším pitím ve všech putykách a barech města Port Royal na Jamajce. Příkladem takového rumu může být i Captain Morgan, který je pojmenován po opravdovém kapitánovi Henry Morganovi, který žil v 17. století. Už v těchto dobách vznikla mixabilita rumu, která přetrvala dodnes. Do rumu se začaly přidávat různé druhy ovocných limonád, koření nebo čili.

Rum jako denní příděl podle zákona

Námořní plavby byly často kruté. Aby se udržela morálka, bylo zapotřebí trochu alkoholového rozveselení. Námořníci brzy zjistili, že rum vydrží v sudech daleko déle poživatelný a chutnější než voda či pivo a začali ho upřednostňovat. V roce 1731 se Britům podařilo dokonce oficiálně prosadit zákon, který dával každému námořníkovi právo na denní příděl pinty vína nebo půl pinty rumu. Kdybychom to přepočítali, jedná se zhruba o 7 panáků rumu s obsahem alkoholu často více než 75 %. Jaké překvapení, že s tímto zákonem přišel i problém s opilými námořníky, kteří měli na svědomí časté nehody na palubách a námořní katastrofy. Protože měli rumu nadbytek, používali ho někdy i dokonce jako platidlo. A tak se začal příděl rumu postupně snižovat či míchat s vodou a cukrem (tak vznikl grog). V roce 1970 byl pak zákon úplně zrušen.

Rum jako výplata

Na přelomu 18. a 19. století byl v Novém Jižním Walesu díky nárůstu populace nedostatek britského oběživa. Začalo se tak platit rumem, který byl dokonce používán také jako výplata za práci na polích a plantážích.

Rum jako druhý nejoblíbenější alkohol

Podle veřejného průzkumu z roku 2013 magazínu International Wine & Spirit Research je rum druhým nejvíce konzumovaným alkoholem hned za vodkou. Vypije se ho 1,47 bilionů litrů ročně.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Piráti nezapadli v nevědomí! Vrátí Blooma a budou… o čem?

Jak na rozlučku se svobodou? Hlavně nedělejte blbosti a … nezemřete