Mars One má kolonizovat Mars, ve skutečnosti je to vykutálený podvod

O aktivitách společnosti Mars One určitě slyšel i ten, koho vesmírné leta a dobývání vesmíru nijak zvlášť nezajímají. Společnost se jednak hodně snažila, aby se o ní vědělo pokud možno po celém světě, jednak na seznamu na let k Marsu je i jedna Češka, takže i v tuzemském mediálním rybníku bylo o čem psát. Ovšem stále více se ukazuje, že Mars One je jednička leda tak v podvodech důvěřivých nadšenců.

Plán, jak chce Mars One dosáhnout rudé planety a v roce 2025 tam postavit kolonii, je jednoduchý. Vybraná posádka mužů a žen tam poletí v raketě, která s sebou bude mít vše potřebné pro let tam. S návratem se nepočítá, takže na Marsu nakonec všichni umřou, byť tam založí kolonii a budou na ní žít a možná se i množit. Sebevražedná mise se bude financovat z televizních práv na přenos z cesty. O ta bude obrovský zájem, takže to podle organizátorů hodí takový balík, že se z toho cesta vlastně zaplatí. Společnost nemá žádnou raketu, žádné technologie potřebné na stavbu kolonie, nemá vlastně vůbec nic. Co ovšem má, je celosvětové PR a seznam adeptů na misi, který v současnosti čítá stovku jedinců včetně mladé Češky Lucie Ferstové. Mars One totiž začala celý projekt právě halasným a hojně propagovaným výběrem posádky. Přihlásit se (do sebevražedné mise, to mějme stále na paměti) mohl každý. Stačilo vyplnit formulář, natočit si sám krátký spot o sobě a pak už jen čekat. Prvních zájemců byly tisíce, nyní je výběr eliminován na stovku.

Bez rakety se prostě nikam letět nedá

V podstatě okamžitě po zveřejnění celého projektu se objevily zprávy, že jde o naprostý nesmysl a „šméško na lidi“ jak by se řeklo v Brně.  Když odmyslíme, že Mars One sama nemá skoro žádné peníze, pak je problém v technologiích, které nejsou prostě k dispozici, i kdyby se holandští majitelé třeba stavěli na hlavu. Raketa pro let na Mars není, udržitelná podpora života rovněž není, není ani přistávací modul, není samotná kolonie… Seznam toho, co není, je mnohem delší než toho, co reálně je. Protože kdyby to už bylo, mohlo se na Mars už dávno letět. Zatím jsou jen studie a projekty, ovšem jen na papíře. A co se týče finanční stránky, tam jde o stejnou utopii. Rozpočet na podobnou akci, byť jednosměrnou (což přiznejme, věc výrazně zlevňuje) je astronomický. Televizní práva se začnou prodávat, až se poletí, nikoliv s předstihem. Mars One sice prý oslovuje nejrůznější nadace, firmy a společnosti, ale s prakticky nulovým výsledkem.

Výběr adeptů a taky poplatků, zřejmě odtud vítr vane

Ránu do vazu projektu také uštědřil Joseph Roche, profesor z Trinity College v Dublinu, který se na misi přihlásil, ale do užšího výběru se nedostal. Zveřejnil, že Mars One v podstatě žádné testy kandidátů nedělá, vše se řeší nějakými povídáními přes skype a mailovými formuláři. Žádné zdravotní nebo psychologické testy se nekonají, žádné nácviky nebo příprava podle něj neprobíhá. Jediné, na čem Mars One bazíruje je, aby adepti o své misi mluvili co nejčastěji do médií a vedli různé blogy. A také od nich vybírá různé poplatky. Pokud adepti vystoupí v televizi, mají si ta to říct o honorář a ten poslat Mars One. Celé to vypadá jako klasické letadlo. Tomu ovšem odporuje právě česká adeptka Lucie Ferstová, která pro Idnes řekla, že si neumí představit, jak by někdo mohl udělat podobně složitý podvod. Do věci jsou zapojeni vědci a kapacity z celého světa a nikdo z nich si nemůže dovolit spojit svou pověst a kariéru s podvodem. Podle ní má Mars One početný tým expertů a celý podnik už se od svého vzniku před třemi lety značně rozrostl. To zní sice hezky, ale mladá dívka možná ještě nezjistila, jak rafinovaní podvodníci umí být (třeba Miloslav Ransdorf by mohl vyprávět, tedy až mu dojde, že naletěl). Roche navíc tvrdí, že nikdy nepotkal osobně nikoho z týmu Mars One. To je docela zvláštní. Na to, že se má letět na Mars, by bylo asi dobré, kdyby ty astronauty někdo před odletem prohlédl, třeba jestli jim padne skafandr nebo tak něco.

Lucie bude muset ještě počkat

O Mars One v současnosti není moc slyšet. Po tom, co se objevilo množství článků o podezření na  podvod, se firma zahalila do hávu mlčení. Za dva roky by měla k Marsu odletět první průzkumná sonda. Ovšem opět není jasné, kdo ji tam pro Mars One vyšle, ani jestli ji vůbec někdo staví. Vypadá to, že statečná a jinak velmi sympatická Lucie si bude muset na svůj let bez návratu počkat, až se k něčemu rozhoupe NASA. Ta má totiž skutečné rakety, zatímco Mars One je jen prachsprosté letadlo.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejhorší ekologická katastrofa 21. století. Proč hořící Indonésie není zprávou dne?

Prošvihli jste krvavý měsíc? Bude zas!