Málo známé počiny Miloše Formana. O čem se moc nemluví a proč byl Přelet nad kukaččím hnízdem tak úspěšný?

Víte, že jeho Přelet nad kukaččím hnízdem stále zdobí horní příčky žebříčků nejlepších světových filmů? A jak by taky ne, když byl Akademií oceněný pěti Oscary, z nichž si jednu sošku odnesl i sám Forman. Tu druhou má za svůj další úspěšný film – Amadeus. Nás ale ještě více než počet filmových cen tohoto významného režiséra zaujalo například to, že Přelet natáčel ve skutečné psychiatrické léčebně a neměl problém mít mezi cennými herci a technikou štábu třeba žháře. Co ještě pravděpodobně netušíte?

Miloš Forman

Režisér Miloš Forman si šel za svým snem. Chtěl se živit filmovou tvorbou s oblibou motivovanou životními příběhy význačných osobností, které to neměly v životě lehké – Amadeus, Lid versus Larry Flint, Muž na měsíci – společnost je své doby odmítala právě tak stejně, jako by Formana pravděpodobně odmítalo také tehdejší socialistické Československo, kdyby se tato veledíla pokoušel realizovat právě na půdě své rodné země, od které v dětství zakusil dost tvrdých lekcí a zkoušek.

Dostal občanství, vycestoval a získal respekt ve světě

Proto si ještě téhož roku, co na motivy bestselleru amerického autora Kena Kesseyho natočil Přelet nad kukaččím hnízdem – v roce 1975, legálně zařídil americké občanství a se studiem nabytým na pražské FAMU vycestoval zkusit štěstí za oceán. Deset let na to stál jako prezident v čele poroty filmového festivalu v Cannes

…a mohli bychom pokračovat, protože Forman tímto svým odvážným krokem došel mnoha dalších úspěchů, kterého ho vyzdvihly až na nejvyšší výsluní jeho řemesla a našeho, přece jen také národního kinematografického pokladu… to nejzajímavější se ale skrývá v maličkostech a detailech jeho tvorby, které se k většině jejích diváků nikdy nedostaly.

Byl proti němu jak režim, tak disidenti

Jak jsme například psali o výpravě režiséra za lepším pořízením do Ameriky, ani ne za deset let na to se zase vrátil do Československa. Jeho návrat v roce 1984 kvůli natáčení Amadea však provázely komplikace, při kterých o Miloše Formana na domácím území tehdy takřka nikdo nestál. Ústřednímu řediteli československého filmu Jiřímu Puršovi musel slíbit, že v těchto dobách normalizace nebude kontaktovat žádné disidenty. Ti však zase vnímali režisérovo natáčení v Praze jako dolarové dotování režimu Formanem, tudíž s ním sami nechtěli nic mít. StB navíc zřizovala štáby všude, kde se chtěl filmař jenom nakouknout. Kardinálovi Františkovi Tomáškovi třeba poskytla nepravdivé informace o tom, jaký film by u něj v rezidenci chtěl režisér natáčet, aby mu to vůbec nepovolil. Po osobní schůzce, při které Miloš Forman vyšel najevo se snímkem Amadeus, ale kardinál k natáčení svolil.

Ocenění od největší z režisérských hvězd té doby

Další zajímavé zákulisní informace z jeho tvorby jenom potvrzují, že Forman opravdu zasluhuje každé ocenění a uznání, které kdy dostal – nejznámější režisér čtyřicátých let, Ital Franc Capra mu dokonce za Přelet nad kukaččím hnízdem poslal dopis, ve kterém stálo: “Vítej v klubu.” Myslel tím to, že jeho film byl v té době teprve druhým takovým, který dostal pět Oscarů za všechny hlavní kategorie – film, režie, hlavní herec a herečka, adaptovaný scénář. První byl Stalo se jedné noci od Capri.

A jak se mu takový úspěch podařil?

Miloš Forman navštívil asi 40 psychiatrických léčeben, než mu přímo v jedné z nich dovolili natáčet. Byla to státní nemocnice v Oregonu, ve které nechal režisér své herce dokonce i přespávat. Každý z nich, včetně těch opravdu prestižních v hlavní roli – Jack Nicholsona a Dannyho DeVita – si měl najít svého “blázna”, nejlépe celý den ho pak měli sledovat a učit se imitovat jejich pohyby. Při samotném natáčení pak nevěděli, koho zabírá kamera, a tak museli hrát celou dobu opravdu naplno.

To ale není vše. Pacienti se nakrátko stali také členy natáčecího štábu. Muž, který se měl starat o kabely, prý třeba koktal, ale při komunikaci s herci a dalšími zaměstnanci se to zkrátka odnaučil. V technickém zázemí nechyběl ani žhář…

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jedny z nejvlivnějších snímků v historii. Nemají obdoby a šokují!

Proč je Ester Ledecká olympijskou šampionkou? Může za to trenér, vůle, podpora týmu, rodina nebo měla jenom štěstí?