Louhování bylinek v alkoholu znásobuje jejich účinek, aneb pravý čas na panáka!

V minulosti objevili naši předci kouzlo bylin tím, že si je přidávali do jídla, nebo je louhovali ve vodě, v lihu či ve víně. Postupem času zjistili, že bylinky louhované v lihu nejen tlumí bolesti a povzbuzují vůli, ale i výborně chutnají. Tak vznikl macerát, studený bylinkový výluh, který uchoval i ty nejrozmanitější chutě.

Dnes jsou byliny velmi lehce dostupné v běžných obchodech. Prodávají se čerstvé, sušené nebo formou čajů, kapek, ale i oblíbených likérů. Vyvážená směs bylinek s námi dokáže udělat divy. Vylouhované látky probouzí v člověku sílu plnit si své sny, zvyšují sebevědomí, a tím vyrovnávají psychický stav. Příkladem takové byliny je zeměžluč. Rostlina z českého prostředí má hořkou chuť, dokáže vzpružit trávící soustavu a játra, což má pozitivní vliv na fungování celého organizmu.

Hořká chuť ochlazuje

Po náročném úkolu nebo těžké práci se můžeme cítit vyčerpaně. Přepracované tělo potřebuje schladit, a právě to dokážou byliny s hořkou chutí. Například takový benedikt čubet kombinovaný s pomerančovou kůrou je naprosto skvělou volbou. Jejich účinné látky se velmi rychle vstřebávají a dokážou zregenerovat organizmus po fyzické i psychické stránce.  Ochlazení všeobecně tělu prospívá a probouzí ho k lepším výkonům. V době, kdy neexistovala antibiotika, babičky hojně využívaly chininovou kůru. Ta svou extrémně hořkou chutí dokázala bojovat proti malárii a vysokým horečkám.

Zdroj: Fernet Stock

Bylinky zatočí i s jarní únavou

Hořké bylinky obecně pomáhají nastartovat náš organizmus během jara, kdy nás po dlouhé klidné zimě rychlé změny počasí a teplot dokáží velmi vyčerpat. Nejoblíbenější a nejvíce používanou bylinkou v současnosti je hořec, který dostane do pohody každého jedince. Jeho vliv na organizmus skvěle doplňuje heřmánek římský. Dokážou vyloučit z těla přebytečné látky, které nám ubírají sílu. Ušetřenou energii tak může tělo investovat do jiných bdělých činností, což se také odrazí na našem sebevědomí.

Louhování bylinek v alkoholu znásobuje jejich účinek

Namáčením bylinek a ovoce ve vodě, ve víně a v lihu vzniká výluh, tzv. macerát, který naši předci používali zejména jako léčivé kapky. Nejpopulárnějším se stalo louhování bylinek v lihu, které si oblíbili mniši v klášterech, protože zjistili, že to znásobuje jejich účinek. Alkohol nejen dokáže vytáhnout více účinných látek, ale díky němu se tyto látky v těle lépe vstřebávají. Prvopočátek hořkých kapek, jak je známe dnes, se stal zároveň začátkem éry oblíbených hořko-bylinných likérů.

Právě Lionello Stock moc dobře věděl, jak bylinky správně nakombinovat, aby vznikla vyvážená chuť hořkého likéru, který známe pod názvem Fernet Stock. Využil svých znalostí a postavil proti sobě bylinky tak, aby se jejich účinky vzájemně nebily. Součástí přísně tajné receptury je celkem čtrnáct bylinek, například zmiňovaný hořec, heřmánek římský, chininová kůra, benedikt čubet, zeměžluč a pomerančová kůra, která chutě hezky zaobaluje. Likér v sobě skrývá dalších osm střežených bylinkových ingrediencí, které se odráží na jeho chuti. Dnes nás drobné bylinky obklopují v každodenním životě, umí zpříjemnit chvíle s přáteli a obohatit jak všední, tak i sváteční dny.

Tak co, jdete do toho?

Autor: red