Letošní KHL. To jsou hlavně nervy!

Aktuální ročník KHL? Thriller! Západ úpí pod krutovládou CSKA, východní baštu drží Avangard. Letošní sezóna Kontinentální hokejové ligy, to jsou nervy a dramata v každém zápasu.

Formu jako hrom si z přípravy přinesla hlavně rudá armáda CSKA, která sice kapitulovala v prvním kole, kdy podlehla Magnitogorsku, ale pak zabrala a připsala si ohromujících 10 vítězství v řadě. Husarský kousek, vezmeme-li v potaz, že tým opustil tahoun Alexander Radulov, který přestoupil do NHL a zkusí pomoci Montrealu.

Na druhou stranu je pravda, že ani CSKA nezahálelo a z NHL si přivedlo například talentovaného Valerije Ničuškina. Jedenadvacetiletý křídelník byl v roce 2013 první volbou Dallasu v draftu. Reputaci šikuly v následujících třech letech rozhodně dostál: 166 zápasů/64 bodů (23 G/41 A) není na nováčka vůbec špatná vizitka. Moskva však letos těží hlavně ze skutečnosti, že nespoléhá na jediného hráče. O produktivitu se totiž svědomitě dělí většina týmu. Nejlepším střelcem je aktuálně veterán Popov (5 branek), hned trojice hráčů má ale na kontě 4 góly, čtyři hráči skórovali 3x… Rudé armádě to zkrátka šlape. Bude zajímavé sledovat, zda s dechem vydrží až do konce sezóny. 

Nad Tatrou se blýská, Slovan zařazuje vyšší rychlost

Jediný slovenský zástupce v nejkvalitnější soutěži starého kontinentu HC Slovan musí deptat především sázkaře. Československá skvadra – v týmu působí kvarteto Čechů (Tomáš Kundrátek (O), David Němeček (O), Václav Nedorost (Ú), Jakub Valský (Ú)) a hned 19 Slováků totiž zatím vcelku pravidelně střídá záblesky geniality a chvíle zmaru. V jednom zápase válí a po brilantním výkonu přehraje Omsk (lídr východní konference) na jeho vlastním hřišti (3:4), v dalším se doma trápí se slaboučkým Záhřebem (3:2 po nájezdech). České fanoušky může těšit to, že nejlepším střelcem Slovanu je právě Čech Václav Nedorost se 4 trefami.

Superhvězdy z Kryptonu

Že se to v KHL hemží kvalitními hráči, to je bez debat, přesto v lize působí několik jedinců, kteří jako by popírali fyzikální zákony. Dva takoví jsou ve službách SKA Petrohradu. Nestárnoucí lja Kovalčuk (17 bodů v 13 zápasech) a jeho nový parťák Alexandr Dacjuk si na ledě rozumí jako málokdo. Jejich souhra je lahůdkou pro všechny hokejové gurmány. O něco méně nadšeni z toho budou soupeři. SKA si i díky svým superhvězdám nezřídka otevře střelnici. Ve 2. Kole např. proti týmu UFA (7:1), později proti Ladě (5:1), Nižněkamsku (5:1), Čerepovci (4:0), Jugře (9:4) nebo Chabarovsku (4:1).

Z dalších fenomenálních hráčů nelze nezmínit především hokejového barda Sergeje Mozjakina (Metallurg Magnitogorsk), který s 18 body (9 G/9 A) v současnosti vede kanadské bodování KHL. A jak si vedou Češi? Není to špatné. Nejlepší z Čechů – Mozjakinův týmový kolega Jan Kovář – se s 11 body (2 G/9 A) dělí o celkovou 22. příčku hodnocení kanadského bodování, a to s dalším českým hráčem – Adamem Poláškem z Nižněkamsku (1 G/10 A). Zápasy KHL můžete sledovat na Sport2.

Zajímavosti o Kontinentální hokejové lize

KHL byla založena v roce 2008 a od samotného začátku se snaží spolupracovat, ale zároveň konkurovat NHL.

  • Spolupráce mezi organizacemi občas skřípe. V roce 2012 se měl odehrát dvojzápas mezi Dynamem a SKA v New Yorku. Pro vlnu nevole značné části fanoušků ruských klubů, kteří by neviděli šlágr sezóny, bylo od myšlenky upuštěno
  • V KHL působí okolo 200 hráčů se zkušenostmi z NHL
  • KHL má s NHL společné i dlouhé přesuny na zápasy. Hodinový pronájem Airbusu A320-200 s kapacitou 180míst v přepočtu vyjde na 150 tisíc korun.  Týmy nalétají okolo 60 tisíc kilometrů a v letadle stráví přes 100 hodin.
  • V roce 2009 tehdejší šéf KHL Alexander Medveděv prohlásil, že se soutěž do pěti let vyrovná NHL.
  • Návštěvnost v KHL rok od roku stoupá, ale s NHL se srovnat nedá. V minulé sezóně chodilo v průměru 6018 diváků na stadion. V NHL to bylo přes 17 tisíc.
  • NHL má za sebou 97 let trvání, KHL sedm.
  • V KHL působilo v uplynulé sezóně 29 českých a 32 slovenských hokejistů

Autor: red