Land Rover – 4 x 4 na všechny způsoby!

Není ani nejstarší, ani největší, ani nejprodávanější. A přece je Land Rover natolik jedinečný, že mu propadly tisíce nadšenců. Chcete vědět proč a kde se vůbec vzal? Tak pojďme na věc!

Historie vs koncern Jaguar

Automobilka byla založena v roce 1948 jakou součást koncernu Jaguar v britském Whitley, poblíž Coventry. Od samého začátku se věnuje výhradně automobilům s pohonem všech 4 kol. Celosvětově se o tento typ vozidel začal dříve zajímat a vyrábět je jen americký Jeep. Na jeho podvozku byl v roce 1947 postaven i první Land Rover Centre Steer. (vůz měl volant uprostřed přístrojové desky).

Duchovním otcem Land Roveru je Maurice Wilks, kterého spolu s jeho bratrem Spencerem přivedla k myšlence všestranného vozu do terénu potřeba efektivního pohybu po rozsáhlých pozemcích kolem farmy, kterou vlastnili. Již v dubnu 1948 prezentuje automobilka svůj první sériový vůz. Poptávka po terénních vozech roste geometrickou řadou a a tak v následujících deseítkách letech dochází k zásadnímu vývoji vozu.

Špička v oblasti terénních vozů

V současnosti je Land Rover špičkou v oblasti terénních vozů s pohonem 4×4. Je součástí koncernu Tata Motors a prodává cca 420 000 vozů ročně po celém světě. Značky jako Range Rover, Land Rover Freelander nebo Land Rover Defender jsou uznávanými pojmy. Krom nich v současnosti Land Rover nabízí ještě modely Land Rover Discovery, Range Rover Evoque a Range Rover Sport. Všechny modely jsou vyráběny v britských továrnách v Halewoodu a Solihullu. Oba závody jsou v posledních letech systematicky rozšiřovány, protože poptávka po vozech této značky je stále větší a větší. Jaká bestie dovede Land Rover být posuďte sami z videa, které pro demonstraci přikládáme.

Land Rover jistě není autem pro každého a ne každému se musí líbit. Ovšem jeho síla vzbudí respekt asi u každého. U nás tedy zcela bez pochyby!

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší stroje světa. Mazec!

Toyota, co jste o ní nevěděli?