Kyborgové a biohackeři – technomaniaci, výstřední blázni nebo vizionáři?

Kyborgové, tedy lidé s technickými vylepšeními ve svém těle, byli vždy doménou sci-fi filmů. Ovšem realita sci-fi dohnala rychleji, než by si kdo myslel. Dnes už po světě chodí tisíce kyborgů, a další se k nim přidávají.

Neříkají si kyborgové, ale biohackeři. Pomocí speciálních implantátů chtějí vylepšit své tělesné schopnosti nebo si jen usnadnit život. Průkopníkem a současně prvním oficiálně úřady uznaným kyborgem je britský umělec se španělskými kořeny Neil Harbisson. Přímo z hlavy mu trčí anténa se speciální kamerou, která mu umožňuje vnímat barvy. Anténa je něco jako třetí oko, které mu umožňuje cítit barvy pomocí vibrací. Anténa totiž barevné frekvence přeměňuje na vibrace. Je nutno říct, že v případě Harbissona to není nějaký samoúčelný výstřední kousek, Harbisson je od narození barvoslepý a implantát je jeho jediná možnost, jak vnímat barvy. Dokáže díky anténě vnímat dokonce i ultrafialové a infračervené záření. No kdo by tohle nechtěl, že?

Rich Lee a jeho Lovetron

O Harbissonovi se toho napsalo opravdu mnoho a stal se biohackerskou celebritou. V jeho šlépějích jdou další následovníci. Je jím třeba Rich Lee z Utahu, který se do biohackování svého těla pustil se vší vervou. Nejprve si sám voperoval do uší sluchátka.  Jsou zvenčí neviditelná a hrají hudbu přímo v Leeově sluchovodu. Zážitek z hudby je prý fantastický. Lee má ale podobně jako Harbisson problémy se zrakem a prý mu hrozí v budoucnosti slepota. Proto se zajímá o to, jak přidat ke sluchátkům další senzory, které by mu v budoucnosti pomáhaly s orientací v prostoru. Už tímto se Lee postavil do čela americké biohackerské komunity, které se říká grindeři. Ovšem to zdaleka nebylo všechno.

Lee vynalezl Lovetron 9000, zařízení, které se dá implantovat pod mužskou pubickou kost. Způsobí erekci penisu a hlavně jeho vibrace. Podle Leea skvělá sexuální hračka. Jeho žena si to ovšem nejspíš nemyslí, protože po jeho oznámení, že si hodlá sám implantovat tuhle hračku, podala žádost o rozvod. Jestli už Lee má Lovetron 9000 ve svém těle nebo ne, se v tuto chvíli neví. Ví se však, že Lee má ve svém těle minimálně šest implantátů. Kromě sluchátek jsou to magnety v konečcích jeho prstů, komunikační čip a čip pro monitorování teploty. Lee ve snaze stát se kyborgem došel zjevně zatím nejdál.

Čeští biohackeři z Paralelní Polis

Biohacking už dorazil i do České republiky. I u nás jsou lidé, kteří si nechali do těla voperovat nějaký ten čip nebo magnet. Je jich konkrétně pět. V Holešovické Paralelní Polis se dokonce takto dá zaplatit za kafe nebo se přihlásit k počítači. Právě Paralelní Polis je cosi jako laboratoř, kde si tito biohackeři zkouší, co všechno vlastně se svými čipy v těle mohou dělat. Stát se kyborgem přitom nestojí ani tak mnoho, jak by se mohlo zdát. Sada k voperování čipu do ruky stojí 700 korun, včetně samotného čipu. Operaci si provádí biohacker sám. Prý to ani tak moc nebolí, tak tomu budeme věřit.

Kolem biohackingu začíná vyrůstat celý průmysl. Existují firmy, které se na toto odvětví a především potřebné technologie zaměřují a je jasné, že lidé budou chtít dále se svými těly experimentovat, ať už ze zvědavosti nebo třeba kvůli zdravotním důvodům. Možná se tak blíží svět jako z románů Ghost in the Shell nebo Neuromancer, a lidé se začnou dělit na vylepšené a nevylepšené. Jaké zdravotní, sociální nebo etické otázky to s sebou přinese, to už je na jiný článek. Každopádně biohackeři jsou zde a bude jich stále více.

A co vy, nechali byste si do těla dát nějaký ten čip?

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Vědci se bojí strojů! Nastává nová doba?

Nahradí nás v posteli v budoucnu roboti? Je to dost pravděpodobné!