Které novodobé kovbojky vyšvihly nejlíp do sedla?

Žánr tolik oblíbených westernů vyhasl někdy během minulého tisíciletí, koncem tohoto a začátkem příštího roku však jako na koni dorazí hned dva velice očekávané tituly. A jak si stály pokusy o zmrtvýchvstání do této doby, během posledních pár let?

Světoznámý filmový tvůrce Steven Spielberg, který sám pod pláštíkem ukrývá jednoho nejmenovaného kovboje s kloboukem a bičem, zastává názor, že v budoucnosti současné superhrdinské hitovky ustoupí návratu již zmíněných westernovek. Abychom jeho tvrzení mohli podpořit, je nutné osvětlit si důležitá fakta o tom, kdy tento žánr zaznamenal největší rozmach a zdali se nedávná doba zdá být alespoň trochu tomuto období podobná. Bavíme se o zlaté žíle, nad kterou dohlížel Vinnetou a Old Shatterhard v 70. letech minulého století, a jejím současném odrazu, který nastartoval v jisté pravidelnosti před pěti lety.

Opravdová kuráž (2010)

Pomineme-li 3:10 vlak do Yumy, který v předchozí pětiletce stojí vcelku osaměle jak kůl v plotě, stává se milníkem každoročního servírování alespoň jednoho dobrého kravchlapeckého filmu rok 2010 a snímek Opravdová kuráž. Jako za právoplatnou startovní čárou za ním stojí deset nominací na Oscara, mimo herecký výkon v hlavní a vedlejší roli také za režii, scénář a nejlepší film. Hvězdné obsazení tvrdého maršála Cogburna Jeffem Bridgesem a texaského rangera LaBoueufa Mattem Damonem odpálilo nadšení diváků a kritiků pro drsné muže na koních, kteří si při dokazování své opravdové kuráže jen hrdě odplivnou a jedou dál. Cesta za dopadením vraha otce malé Mattie, kterou hraje také nominovaná Hailee Steinfeld, bude totiž daleká a pořádné koule nesmí chybět nikomu, ani té čtrnáctileté holčičce.

Kovbojové a vetřelci (2011)

Následuje poměrně atypická směska žánrů western a sci-fi, která možná nedosáhla na ty nejprestižnější filmové ceny a jejich nominace, ale strhla do svého castingového týmu známé tváře Daniela Craiga, Olivii Wilde a hlavně Harrisona Forda, které zase strhly pozornost publika. Respektovaní ranaři Craiga a Forda s originálními jmény Lonergan a Dolarhyde za doprovodu krásné tváře tajemné Elly Swenson (Wilde) potom zastíní jakkoliv šílený námět příběhu, i když má jít zrovna o mimozemšťany těžící na Divokém západě zlato. Vůbec vám potom nepřijde divné, že to ti frajeři na koních s puškami a indiány v zádech dalece napřed vyspělým emzákům nandají, důležití jsou přece ti hrdinové, dost akce a v tomto případě i nepostradatelné efekty. Jako by snad mohli James Bond a Indiana Jones zklamat.

Nespoutaný Django (2012)

A už se dostáváme k tomu filmu, který si na čerstvě započnuté a ještě ani zdaleka ne končící cestě ustřelil i dva Oscary a zkombinoval v sobě naši velice očekávanou a blízkou budoucnost. Za scénář totiž ocenění získal Quentin Tarantino, který právě se svými Osmi hroznými obkličuje kina, a v jedné z vedlejších rolí se objevuje Leonardo DiCaprio, který má své Zmrtvýchvstání v lednu. Osvobozený černošský otrok Django (Jamie Foxx) a oceněný lovec odměn Schultz (Christoph Waltz) ale zachraňují Djangovu ženu tady a teď, vlastně už celé tři roky, tak proč se nezkrátit dlouhou chvíli a nepřipravit se na neoficiální pokračování právě s nimi?

The Homesman (2014) a Bone Tomahawk (2015)

V posledních dvou letech protáčeli své kolty na střídačku Tommy Lee Jones a Kurt Russel. Je mezi nimi samozřejmě ten rozdíl jednoho roku, ale také společnosti, ve které se na svých cestách nacházeli. Tommy Lee Jones jako George Briggs nachází záchranu od oprátky na krku v Hilary Swank jako Mary Bee Cuddy, která chce na oplátku pomoct při transportu tří duševně nemocných žen. Kurt Russel jako šerif Franklin Hunt ve své smůle ženskou společnost musí oželet, jelikož při jeho záchranné misi potřebuje zkrátka a dobře mužskou tvrdost. On a jeho tři společníci mají totiž osvobodit skupinu zajatců od jejich kanibalistických věznitelů, a to raději ještě před večeří.

Co myslíte, čeká western nový úsvit?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Osm hrozných v osmi nových klipech

Americký svéráz národního lovu – střelecká kultura vede do pekel