Kouření za volantem: Brzy bude možná zakázané! Kdo za volantem kouřit nesmí už dnes? Za vyhození nedopalku z okénka je pokuta!

Cigareta v autě je k vidění na našich silnicích celkem často. Obsluhovat mobil přitom nesmíte. Tyto činnosti se od sebe ale ve výsledku příliš neliší. Kdy dojde k zákazu kouření za volantem i u nás? Víte, že u nás i v dalších státech Evropy dostanete za vyhozený nedopalek z okénka auta pokutu i v řádech desítek tisíc korun?

kouření v autě

My Češi jsme experti na konzumaci všeho nezdravého. Kouří se u nás ostošest, a to i přes to, že už jsme po vzoru jiných zemí zakázali kouření v restauracích i hospodách. Nutno říci, že s tímto faktem se rychle smířila i velká část kuřáků, kterým samotným vadilo to, že po návratu z restaurace jste cítit jako popelnice na směsný odpad. Nemusíme připomínat to, jak špatný je pobyt v takovém prostředí. Spousta z nás ale kouří za volantem, což ještě nikdo nezakázal. Za mobilní telefon přitom dostanete pokutu a ne malou. Obě dvě činnosti se od sebe ale ve výsledku příliš neliší – když zrovna řídíte.

Nezakázat znamená povolit

Než si v autě zapálíte, ujedete mezitím třeba 250 metrů při normální jízdě městem. Zeptejte se sami, jestli je v tu chvíli člověk po celou dobu soustředěný na jízdu. Jistě, stejně často třeba ladíte rádio, ale cigaretu musíte postupně oklepávat, a celá tahle situace i s faktem, že máte úplně volnou jen jednu ruku, je jako stvořená pro nezvládnutí nenadálé situace. Možná to vypadá směšně, ale tady už rozdíl mezi průběžným prolézáním mobilu není. Pokud ho držíte u ucha a telefonujete, také vám zbývá jen jedna ruka. Bylo logické volání za jízdy zakázat. Kouření zatím ale prochází. Plošně u nás nesmějí kouřit jezdci a spolujezdci na motocyklech, a řidiči taxi a autobusu. Pamatujete ještě prohulené taxíky?

zdroj: 123RF.com

Postupná regulace s ohledem na děti

V některých zemích si v autě nezapálíte, pokud vezete mladistvé nebo nezletilé. V Austrálii, Anglii, Francii, Itálii i Řecku za to jsou mastné pokuty. Platí to i v některých státech USA. Zákonodárci jsou zatím ohledně regulování kouření velmi opatrní. Přitom nepotřebujete žádná fakta z lékařské komory, abyste se zamysleli nad prostým faktem, že kouř se v autě kumuluje a nemůže odcházet, i když si otevřete okénko. Koncentrace škodlivin je i v jedoucím voze sedmkrát vyšší, než venku. Ve stojícím dokonce jedenáctkrát. Nehledě na fakt, že auto tvrdě ztrácí hodnotu, pokud to děláte pravidelně. Poznáte to při jeho prodeji. A to citelně!

Dnešní auta popelník nemají!

Možná to nevíte, ale i u nás můžete být potrestáni za vyhození nedopalku z okénka. V Praze je za to pokuta tisíc korun. Ve Vídni vám za to napaří v přepočtu 26000 Kč! Má to ale jeden háček. Musíte být chyceni při činu, což je v praxi skutečně nereálné. I tak by si měl každý kouření za jízdy rozmyslet – desítky nehod jsou způsobeny právě ve spojitosti s cigaretou. Ministerstvo dopravy si je těchto faktů vědomé, ale zatím se žádné zakazování neplánuje. I tak se dá ale počítat s tím, že jednou dorazí.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Princip psychického ekvilibria! Proč vám mohou vášniví kuřáci tvrdit, že se jich rakovina ani po dvou krabičkách denně netýká?

Proč drsné protikuřácké reklamy lákají budoucí mladé kuřáky?