Konec taxíků aneb čím se teď vyplatí jezdit?

Pražští taxikáři moc dobrou pověst nemají, takže alternativní možnosti dopravy rostou přímo raketově. Jakou máte možnost?

Je to jen pár dnů zpátky, co pražští taxikáři zase brečeli a svou stávkou zablokovali celou magistrálu. Ne nadarmo se už v tu chvíli říkalo, že je to ta nejlepší reklama pro všechny alternativní dopravce. O koho se jedná a co se vyplatí právě vám? Připravili jsme menší přehled.

Nutno poznamenat, že většina aplikací využívá řidičů, kteří nejsou profesionálové – obvykle si jen přivydělávají vozením lidí, ale všechny zkoušky, které musejí splňovat klasičtí taxikáři, u nich povinné nejsou. To je jedna z mála nevýhod, která by vás mohla od takového svezení odradit. Ale výhody podle nás převažují. Pojďme se na ně mrknout.

Uber – (zatím) jasný král

Prim hraje samozřejmě celosvětově oblíbený systém, kvůli kterému si tradiční taxikáři rvou vlasy. Ve spoustě zemí probíhají žaloby ze strany majitelů taxislužeb, kterým Uber přebírá zákazníky. Holt nabídka a poptávka, že. Firma vznikla v roce 2009 v USA, od roku 2012 expanduje do dalších zemí, aktuálně jich už obsadila přes padesát.

Aplikace funguje na jednoduchém principu – vytvoříte si účet a spárujete ho s vaším bankovním kontem. Následně si zvolíte, kam přesně má drožka přijet, Uber vypočítá čas a pošle nejbližší auto k vám. Hned vidíte, na kolik vás cesta vyjde, a až dorazíte do cíle, částka se strhne z vašeho účtu. Jednoduché a bez dohadování, proto se tento systém líbí všem, kteří se v minulosti nechali od taxikářů napálit.

https://www.youtube.com/watch?v=Hf_Y6KrFWms

Liftago – tuzemský soupeř

Na rozdíl od celosvětově rozšířeného a oblíbeného Uberu, Liftago vyjelo přímo z českých garáží. Můžete si vybrat, s kým pojedete a jakým vozem. Nechybí hodnocení řidičů, kteří se často rekrutují z řad oficiálních taxikářů – ubývá tedy problémů s nedůvěryhodnými zjevy, s nimiž musíte jet k vám domů. Cena je pochopitelně nižší než u klasických taxíků a ještě si můžete vybrat z různých možností ve vašem okolí. Prostě nabídka a poptávka v praxi!

https://www.youtube.com/watch?v=YShnAfOCeIc

Wunder – budoucnost spolujízdy

Hlavní myšlenkou Wunderu je poznávat nové lidi. Nejde o anonymní svezení z jednoho místa na druhé, ale o seznámení se s těmi, kteří s vámi mají společnou cestu. A takhle můžete jezdit třeba každý den. Wunder, dříve nazývaný WunderCar, tak představuje zajímavý způsob, jak dlouhodobě ušetřit solidní peníze. Jen musíte doufat, že nenarazíte na někoho, s kým je i pětiminutová cesta věčnost.

Hopin – svezení z východu

Ani ke kořenům Hopinu nemusíme chodit daleko, tahle aplikace totiž vznikla u našich slovenských bratrů. I tady se dočkáte jízdy se smluvním řidičem Hopinu, kterého si přivoláte přes mobilní aplikaci. Výhodou je možnost jeho výběru podle rozličných parametrů. Copak by vás vůbec napadlo vybírat řidiče podle pohlaví, autosedačky nebo jazyka? Teď tu možnost (alespoň v Praze, Bratislavě a Košicích) máte…

Taxify – podle estonského vzoru

Že se s amatérskými taxislužbami roztrhl poslední dobou pytel, svědčí i Taxify. Aplikace je u nás teprve půl roku a zatím funguje jen v Praze. Původní myšlenka vzešla z Estonska, kde Taxify v posledních letech dává klasickým taxikářům pěkně na frak. Hlavním cílem je jezdit tak, jak se hodí k vašemu stylu. Můžete si proto vybrat, jakým autem chcete jet. Lepší je samozřejmě dražší, ale zaváděcí ceny jsou beztak proklatě nízko.

Používáte nějakou z těchto služeb? A jste s ní spokojeni? Podělte se o zážitky do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Taxikář DJ. Peklo nebo výhra?

Taxíky? Někde už přestávají frčet! Dorazí tenhle trend i k nám?