Konec Jiřího Krytináře. Která role mu sedla nejvíc?

68 dožitých let, jedna dcera, láska k hodinám, z ostudy kabát, zajímavé role, lachtánek, skandály. Tak to je popis Jirky Krytináře. Jak a v čem si ho pamatujete vy?

Mezi nejvyšším Čechem Tomášem Pustinou z Humpolce (224 centimetrů) a nejmenším českým hercem Jiřím Krytinářem (124 centimetrů) byl ještě donedávna výškový rozdíl rovných 100 centimetrů. To už ale od 29. září 2015, kdy Mlekota z pohádky o Arabele odešel, není pravda. Co se stalo?

I špatná reklama je reklama

Původně hodinář, který se herecké profesi věnoval profesionálně již od roku 1981, zemřel pravděpodobně na plicní embolii, a to ve věku 68 let. Policie stále prošetřuje cizí zavinění a výsledky vyšetřování ještě nejsou k dispozici. Krytinář tak z tohoto světa neodešel bez spekulací. Jako kdyby to v minulosti bylo jinak…

Legendární přešlapy

Jeho život provázely skandály, kdy bulvárem například prolétly Jirkovy nahé fotky, které vznikly v Chocni po jednom divadelním představení pro děti. (Byl v tom chlast.) Za jejich zveřejnění mohla zpěvačka Olivie Žižková (vystupující jako imitace Dary Rolins), která se „Jiřině“, jak ona říká, chtěla tak nějak revanšovat za nemístné řeči na její osobu.

Vznikla tak kauza skoro až nadnárodních rozměrů, neboť záběry obnaženého kašpárka, který se chlubil svým „lachtánkem“, nikdo vidět nechtěl.

Mekota, Blekota a Pekota

Na Jirkovu dceru Janu (25) toho bylo dost a jednoho dne svého papínka prostě odřízla, aby si ona sama neuřízla ostudu mezi svými vrstevníky. Ale to už je pryč. O mrtvých jen dobře….

Když pomineme jeho divadelní role, ty filmové a televizní patří ke klasikám. Role Mekoty v Arabele se nesmazatelně zapsala do historie a dá se říct, že se v ní Jiřka dost dobře cítil. A to bylo znát. Připomeňte si postavu, kterou mnozí mají spojenou se svým dětstvím.

Malý velký herec v akci

Tři oříšky pro Popelku (1973), Tři veteráni (1983), Fešák Hubert (1984), Amadeus (1984), Bathory (2008), Letopisy Narnie: Princ Kaspian (2007–2008) a další. Krytinář se svého handicapu (vrozené onemocnění postihující růstové zóny kostí a chrupavky) dokázal vytěžit maximum a ani jeden fanoušek nováckého seriálu Hospoda nikdy nezapomene na postavu Davida Goliáše.

Dostaneš přes držku,“ řekl mu Láďa Potměšil, když ho malý roznašeč novin v téhle epizodě požádal o zaplacení.

https://youtu.be/d6CJiaOBm5w

A umíte si představit liliputa v roli vymahače výpalného? I když popustíte uzdu fantazii, asi to půjde jen velmi, velmi těžko. Nevadí, po boku Světlany Nálepkové to Jirkovi celkem sedlo. Pobavte se v jedné epizodce, ať můžete Krytináře navždy vyndat ze šuplíku určeného pouze pro pohádkové role.

Poslední sbohem

A jak to má Jirka s uložením do rakve? První pohřeb v kruhu rodinném se uskutečnil 12. října, nicméně ten druhý, určený pro veřejnost, je naplánován na zítra, tedy 15. října ve 13 hodin ve strašnickém krematoriu, takže pokud se chcete zúčastnit, nic vám nebrání.

Mimochodem, od 6. září se v Městském muzeu a galerii Lomnice nad Popelkou vystavují Krytinářovy hodiny, které údajně, když se prokáže jejich původ, dosahují nevyčíslitelné hodnoty hlavně z historického hlediska. Některé kousky totiž prý patřily známým osobnostem, jako je Božena Němcová nebo Bohumil Hrabal.

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Herečtí srdcaři. Co všechno jsou schopni pro roli udělat?

Nahoře bez. Seriály, kde se herečky svlékly