Konec bydlení u maminky! Skutečné bydliště už neutajíte a exekutorům neutečete!

Už dost let se řeší, co s lidmi, kteří mají nahlášené trvalé bydliště u svých rodičů, nebo jsou registrovaní na úřadech, a přitom tam ve skutečnosti nebydlí. Letos ale začal boj úředníků proti tomuhle nešvaru. První změny nastaly už v červnu, další se chystají od roku 2018. A že to myslí zákonodárci vážně, dokazuje navrhovaná pokuta až 15 tisíc korun v případě, že se nebudete držet zákona. Exekutorům tak už jen stěží utečete.

Jen na úvod v roce 2015 bylo na úřadech přihlášeno 381 000 občanů. Úřady však potvrdily, že v Česku je skutečných „bezdomovců“ kolem 70 000. Bydliště na radnicích má podle dřívějších informací také kolem 2000 dětí. Důvody, proč lidé nejsou nahlášeni na skutečných adresách, ale na úřadech, jsou různé. Někteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Děti jsou tam evidované z důvodu přijetí do vybrané školky nebo školy. Majitelé firem zase nutně potřebují parkovat u své práce, a tak se hlásí k bydlišti v místech, kde mají sídlo firmy, aby si tak zajistili parkovací karty. A městské části na tom slušně vydělávají. Navíc za každého občana získají přes 3000 korun do rozpočtu ročně.

Časy se ale mění, a tak všem, kdo mají adresu jinde, než skutečně bydlí, nezbude, než přiznat barvu. Některé změny už nastaly v červnu tohoto roku, jiné se chystají už v roce 2018. Co musíte mít v občance, kdy se musíte nahlásit ke skutečnému trvalému bydlišti a jak vysoké pokuty vám v budoucnu za fiktivní adresu a nesplnění povinností hrozí?

Co už platí dnes

1. Dopis se považuje za doručený, i když ho nevyzvednete

První změny přinesl nový zákon o evidenci obyvatel hned, jak vstoupil v platnost. Laicky řečeno: dopis je považován za doručený i ve chvíli, kdy si ho na adrese obecního úřadu nikdo nevyzvedl.

2. Trvalé bydliště na úřadě musíte mít v občance

Jednou z prvních změn, které už platí od 1. června, kdy vstoupila v platnost novela zákona o evidenci obyvatel, je záznam v občance o tom, že máte trvalé bydliště na úřadě. V minulosti jste se mohli rozhodnout, jestli údaj o trvalém bydlišti v občanském průkazu chcete, nebo ne. Novelou se změnily i další související zákony, jako např. zákon o občanských průkazech nebo zákon o základních registrech, zákon o azylu či zákon o pobytu cizinců na území České republiky a jejich dočasné ochraně.

Co bude platit od roku 2018

1. Trvalé bydliště tam, kde žijete a pokuta 15 tisíc

Konkrétní datum stanovené nebylo, ale mluvčí ministerstva vnitra před pár dny veřejně prohlásila, že rozhodující bude rok 2021. Do té doby by každý obyvatel měl mít své bydliště tam, kde žije. V případě, že se budete chtít povinnosti vyhnout, důvody nebudou přitom nikoho zajímat, bude vám podle návrhu ministerstva vnitra hrozit pokuta až 15 tisíc korun. V současnosti jsou jen na úřadech evidovány stovky tisíc lidí.

2. Exekucím už nikdo neuteče!?

Důvodem plánovaných změn je především zjistit reálná čísla v rámci evidence obyvatel. Zákonodárci také chtějí zamezit nedoručení zásilek od exekutorů a schovávání se před úřady a institucemi. Nový věcný záměr zákona o evidenci obyvatel, který ministerstvo vnitra připravuje, by měl platit od roku 2018. Měl by také pomoci v případě povodní nebo jiných krizových situací, kdy bude možné se  rámci obcí lépe připravit krizové plány v případě živelných katastrof, jako jsou povodně, kdy je třeba evakuovat lidi z místa bydliště. 

3. Náklady na veřejné služby pod kontrolou

Evidence obyvatel je však stejně důležitá i v rámci nákladů spojených se správou obcí a měst.  Díky změnám by se mělo zjednodušit například vybírání poplatků za odvoz komunálního odpadu a dalších služeb. Zajímavostí je, že obce do této chvíle využívaly k identifikaci hrubého odhadu skutečného počtu obyvatel podle úhrnu vodného a stočného. Přesněji řečeno – existují opravdu přesné statistiky, které evidují průměrnou spotřebu vody jednoho obyvatele. 

Komu tím prospějete?

Změny si zákonodárci pochvalují. Měly by podle nich pomoci identifikovat ty, kteří se skrývají před dluhy nebo s nimi pronajímatel nechce uzavřít nájemní smlouvu. Údaj o trvalém bydlišti bude také zanesen v informačním systému evidence obyvatel, v základním registru obyvatel a v informačních systémech cizinců.

Souhlas k přihlášení k trvalému bydlišti od pronajímatele nepotřebujete!

Nemůžete se nahlásit, protože vám majitel nemovitosti, u kterého bydlíte v pronájmu, nedá souhlas k přihlášení? Ten ale nepotřebujete!  Stačí vzít aktuální platnou nájemní smlouvu a dojít s ní na obecní úřad. Toto upravil už nový občanský zákoník.

Pokuta až 15 tisíc korun, když se nepřihlásíte na skutečnou adresu, kde bydlíte

Do tří let budou muset všichni splnit ohlašovací povinnost. Navrhovaný zákon má svá pravidla a ochrannou lhůtu. Proto neznamená, že se nahlásit budete muset už příští rok, ale nejpozději do roku 2021. Je to proto, aby po přijetí zákona nebyly úřady zahlcené. V roce 2021 se lhůta podle návrhu zkrátí na 15 dnů. Pak za nesplnnění povinnosti budete muset platit. Zatím se veřejně mluví o 15 tisících korunách. Kolik to opravdu bude, se ještě uvidí.

Co vy na to? Dá se věc řešit podle vás i jinak? Jak moc se vás změny dotýkají?

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šílené zákony, které dodnes platí! Tomu neuvěříte!

Chystáte se na dovolenou do ciziny? Pozor na nevhodná gesta, podivné zvyky i bizarní zákony!