Konec amalgámových plomb v Čechách. Už příští rok. Jsou jedovaté!

Tak už je to tu. Další zákaz. Tentokrát platí pro amalgámové plomby. Odkdy? Už od příštího roku! Zatím jen pro některé z nás, ale v budoucnu navždy amagámu odzvoní. Je totiž jedovatý. Rtuť se z něho uvolňuje i při čištění zubů nebo pití horkých nápojů. Jak to?

Jak jsme nastínili v úvodu, od poloviny roku 2018 má v České republice začít platit zákaz zavádění amalgámových plomb těhotným ženám a dětem do 16 let. Důvod? Nařízení Evropské komise, která tyto plomby označila za jedovaté. Přinese to jistou výhodu. Pojišťovny budou těmto skupinám proplácet jiné varianty plomb. Do budoucna se ale pravděpodobně dočkáme zákazu všichni.  O co se vlastně jedná a proč jsou klasické a dlouhou dobu používané plomby škodlivé?

Kombinace kovů

Zubní amalgám je kombinace kovů, přičemž 50 % z toho je rtuť a zbytek další kovy, jako stříbro, měď nebo cín v různých poměrech. Směs pak slouží jako výplň zubu po odstranění zubního kazu.

Amalgám byl poprvé vytvořen před více než 150 lety. V té době šlo pochopitelně o závratný objev, který na dlouhou dobu ovlivnil zubní lékařství. Nicméně tehdy samozřejmě nebyla medicína na takové úrovni, a tak nebylo možné zjistit, jak skutečně amalgám na lidský organismus působí.

Dva druhy amalgámu

Dnes se používají dva druhy amalgámových plomb – dózované a kapslové. V prvním případě si zubař připravuje plombu sám v ordinaci, druhá je již připravena v kapsli. U obou je ale obsah rtuti vždy minimálně 50 %. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je působení amalgámu, především uvolňování rtuti v něm obsažené, člověku škodlivé. Na lidský organismus působí toxicky.

Co se všechno může stát?

  • Ovlivňovat může amalgám zejména nervový systém, trávicí a imunitní systém nebo plíce.
  • Pokud patříte k těm osobám, které jsou na něj citlivější, se může projevit přímo otrava, a to celou řadou symptomů.
  • Nejčastější jsou bolesti hlavy, deprese, nervozita nebo žaludeční onemocnění. Projevy jsou nárazové a většinou chronické.
  • Jak to zjistit? To je problém. Bohužel v mnoha případech se příčina velmi obtížně zjišťuje. A tak i řada z nás odchází od doktora se špatnou diagnózou a následnou léčbou.

Kdo je nejvíc v ohrožení

Vzhledem k chystanému zákazu jsou ohroženy zejména děti, těhotné ženy, nemocní a personál zubních ordinací. K podobným stanoviskům se přiklání také Mezinárodní akademie orální medicíny a toxikologie (IAOMT), která pravidelně vydává materiály související se škodlivostí amalgámových plomb. Konkrétně pak zmiňuje negativní vliv rtuti zejména na plod, těhotné ženy, ženy v plodném věku, děti, pacienty se zdravotními problémy a také personál zubních ordinací, který s rtutí přichází dennodenně do styku, v největší míře při odvrtávání starých plomb.

Rtuť se uvolňuje i při žvýkání nebo pití horkých nápojů nebo čištění zubů

I když máte pocit, že jsou plomby dostatečně tvrdé, můžou vylučovat nebezpečné výpary. Je to způsobeno tím, že chemické vazby mezi rtutí a jednotlivými kovy nejsou natolik silné a stabilní. Při zahřátí se slabší vazby rozpojují a toxické látky se dostávají do těla. Dochází k tomu zejména při konzumaci horkých nápojů, žvýkání nebo čištění zubů. Podle informací, které zveřejňuje Česká stomatologická komora, dochází k největší expozici rtuti u jedinců s amalgámovými výplněmi během zhotovení nebo odstranění zubních výplní.

Není to úplná novinka

Stojí za zmínku, že informace o škodlivosti amalgámových plomb není úplná novinka. Například v roce 1991 už na tento problém Světová zdravotnická organizace upozorňovala, že amalgám představuje potenciálně závažný zdroj expozice rtuti. Podle tehdejších výzkumů byl právě amalgám hlavní cestou expozice nebezpečné rtuti u celé populace.

Češi dávají přednost nízké ceně

V České republice se dentální amalgám stále využívá, zejména proto, že je odolný, dlouho vydrží a pro zubaře je vcelku nenáročný na výrobu. Asi nejzásadnějším důvodem je jeho cena. Jedná se totiž o nejlevnější možnost, jak prostor po zubním kazu vyplnit. Jako jedinou ji proplácejí zdravotní pojišťovny, takže je amalgám umisťován do úst hlavně těm, kteří si nemohou nebo nechtějí za péči o zuby připlatit. Od příštího roku se tedy amalgám, jak bylo řečeno, přestane zavádět těhotným ženám a dětem.

Jak jsou na tom ve světě? Trendy je keramika!

Jiné země na zákaz amalgámu přistoupily dávno. Amalgámové plomby už od roku 2008 neaplikují zubaři v Norsku a od roku 2009 ve Švédsku. Výrazně jsou omezené v Dánsku, Estonsku, Finsku a Itálii. Další země pak přestávají používat amalgám u těhotných žen, dětí a lidí s různými onemocněními.

Alternativou ke klasickým plombám jsou u nás především tzv. bílé plomby. Jsou dražší, ale z důvodu jejich barvy také estetičtější, zavádění je šetrné k zubům. Zásadní výhodou ale je, že neobsahují škodlivou rtuť. Na jejich výrobu se používá tzv. kompozitní pryskyřice nebo speciální cementy. V zahraničí je aktuální trend keramických výplní.

Co dělat, když nechcete amalgám v puse?

Když se rozhodnete, že amalgám v puse nechcete, existuje možnost ho vyměnit za estetičtější a zdravější alternativy u svých zubařů, s ohledem na zvyšující se koncentraci rtuti. Nejlepším řešením je výměna plomb na pracovištích, která jsou členy Mezinárodní akademie orální medicíny a toxikologie (IAOMT) a dokážou odstranit a vyměnit amalgámové plomby šetrnou metodou a co nejvíce zamezit výparům rtuti.

Autor: ED

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Celebrity s umělými zuby. Které to jsou?

Proč muž neuklízí? Protože to škodí zdraví! Tady je důkaz