KOMENTÁŘ TÝDNE: VARY, WIMBLEDON, VEDRA – TO VŠE UŽ MÁME ZA SEBOU

Žádné dlouhé rozjímání nad dvěma měsíci volna a pěkně po hlavě do prázdnin. Tak proběhla celá řada událostí, která k létu neodmyslitelně patří. Filmaři byli v lázních, tenisté na trávě, všichni se pařili v hicech a ti, co se zrovna koupali, také zažili pěkně horké chvilky. A klid nemají ani američtí vojáci…

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Šary vary – Karlovy Vary

Tak je máme za sebou. A to už po padesáté! Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je minulostí. Prezident Jiří Bartoška stál i přes v průběhu roku prodělané zdravotní problémy zase neochvějně v jeho čele a jeho boj se zákeřnou nemocí ocenila pokleknutím při slavnostním zahájení i největší festivalová hvězda, americký herec Richard Gere. Ten dostal Křišťálový glóbus a uváděl tu i tři filmy ze své bohaté filmografiePretty Woman, Franny a Time Out of Mind. Na premiéru posledně jmenovaného ale už nedorazil, neboť se, dříve než bylo v plánu, sbalil a odfrčel s přítelkyní autem ukázat jí Prahu.

Ale jinak byl pětašedesátiletý herec a velký obdivovatel dalajlámy a Václava Havla velice příjemnou a k fanouškům vstřícnou celebritou prvních festivalových dnů. Popularity předloňského Travolty ale nedosáhl.

Wimblas – bílá klasika

Zatímco filmový svět se nahrnul do lázeňského města na západě Čech, sportovní fandové své zraky upínali na jihozápad Londýna, kde se po dva uplynulé týdny odehrával nejklasičtější se všech turnajů v tenisovém kolotoči – slavný Wimbledon. Tomáš Berdych si oproti loňskému 3. kolu sice polepšil, ale přesto byl jeho hladký osmifinálový (4. kolo) konec s Francouzem Simonem zklamáním.

Ani ženy tentokrát příliš neoslnily. Loňská vítězka Petra Kvitová dala travnatým kurtům All England Clubu sbohem už v prvním turnajovém týdnu, když ve 3. kole prohrála se Srbkou Jankovičovou. Loňské semifinále neobhájila ani Lucie Šafářová, která se z pavouka turnaje poroučela v kole čtvrtém. A vyhraný grandslam tentokrát nepřidala ani se svou deblovou partnerkou Bettany Mattek-Sands, když po výhrách v Austrálii a v Paříži tentokrát skočily už ve čtvrtfinále ženské čtyřhry. Holt, není každý den posvícení.

Horko, vedro, prostě hic

Zatímco mráz vždy přicházel z Kremlu, tak vedra k nám, ale i do takřka celé Evropy, přivál horký vítr z Afriky. Téměř celé dva úvodní prázdninové týdny se na jihu kontinentu rtuť teploměru pohybovala nad čtyřicítkou. Ve zbytku Evropy včetně Česka pak k této hranici příliš nechybělo. Stanice na měření teplot se předháněly s rekordními maximy, lékaři varovali, aby na přímé slunce nevycházely matky s malými dětmi a starší lidé. Zřejmě se tentokrát tyto výzvy ujaly, protože vedra nebyla „zabijácká“.

Jinými slovy: média neinformovala o úmrtích způsobených vysokými teplotami. Celosvětově to ovšem neplatí, a tak OSN apeluje na jednotlivé země, aby připravily krizové plány na ochranu obyvatel. Můžeme to chápat třeba takhle: Dejte zamrazit více vody, ať je dostatek ledu do nápojů!

Elektřina na koupáku

Jiná – a rovnou řekněme, že smutná – statistika, je však při koupání. Jen na známém koupališti Lhota (bývalý pískovcový lom) nedaleko Prahy během prodlouženého víkendu zemřeli tři lidé. A tohle číslo mohlo být ještě horší.

Neslýchaná věc se přihodila v kempu Jordán v Opárenském údolí na Litoměřicku. Ve zdejším bazénu začala náhle probíjet elektřina! Právě ve chvíli, kdy se voda dostala do strojovny. Do okolních nemocnic tak bylo prý po nepatrném zásahu elektrickým proudem (haha, kdo tu nepatrnost měřil?!) převezeno 29 lidí, z toho 26 dětí převážně ve věku 6 až 8 let. Naštěstí se kromě nějakého lehčího brnění v rukou nikomu nic nestalo, ale vůbec se nedivíme, že rodiče si pro děti na tábor přijeli a odvezli si je. Celou událost a provozovatele tábora řeší policie.

Americká armáda bude propouštět

Armáda Spojených států plánuje v příštích dvou letech propustit ze svých stavů hned 40 tisíc vojáků. Propouštěcí papíry vyfasuje také 17 tisíc civilních zaměstnanců. Odchod vojáků se bude údajně týkat i zahraničních základen. Jak jinak než kvůli úsporám chce US Army v nadcházejících letech uzavřít v Evropě 15 základen.

Armáda záležitost odmítla komentovat, ale my klidně řekneme, že rvát prachy do zbrojení a vojska nikomu dlouhodobý blahobyt a prosperitu nepřineslo. Možná to pochopili už i v Bílém domě. Teď už budeme čekat, až prachy dojdou i v Kremlu.

Tak se v dalším průběhu prázdnin opatrujte.

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co se stalo v našich končinách? Komentář redakce

Perly letních festivalů, kam vyrazit?