KOMENTÁŘ TÝDNE: Tryzna za šéfa Nintenda a návrat Živých mrtvých

Okurková sezóna? Ale kdeže! Hráči po celém světě pláčou nad skonem šéfa Nintenda, Satoru Iwaty, fanoušci fotbalu bedlivě sledují přestupy i první předkola Ligy mistrů, Řekové zuří nad přijetím úsporných opatření a americký Comic Con je minulostí. Co my na to?

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Legendární Satoru Iwata podlehl rakovině

Smutná zpráva o úmrtí geniálního šéfa Nintenda – bylo mu pouhých 55 let – nás rozhodně nenechala chladnými. Vždyť tomuhle chlapíkovi vděčíme (ještě v roli vývojáře) za videoherní hity, jako je Super Mario, Zelda, Donkey Kong a spoustu dalších. Právě Satoru Iwata se po nástupu do funkce prezidenta v Nintendu v roce 2002 postaral o uvedení revolučního Wii (včetně příslušenství Wii Fit) nebo handheldové konzole DS – a právě jeho smrt nás zasáhla opravdu hodně. Odpočívej v pokoji Satoru…

RIP Satoru Iwata

Arsenal v Singapuru válí, české týmy znají soupeře v Lize mistrů

Fotbalový Arsenal i s brankářskou posilou Petrem Čechem vyrazil na tradiční asijské turné. Tým z anglické Premier League má právě v Asii spoustu příznivců a tak není divu, že hned po příletu do Singapuru způsobil nefalšované šílenství. První zápas si Arsenal střihl z výběrem Singapuru a po jednoznačném výkonu (na střely to bylo 29 – 6) zvítězil 4:0. Petr Čech do zápasu nezasáhl, zato se předvedla jedna z mladých pušek – talentovaný Chuba Akpom dal hat-trick.

https://www.youtube.com/watch?v=JxiybXMEj9s

A když jsme u fotbalu, losovali se také soupeři Plzně a Sparty pro 3. předkolo Ligy mistrů. Zatímco Pražané poměří síly se silným CSKA Moskva, Plzeň to bude mít o poznání jednodušší a nastoupí proti vítězi klání Maccabi Tel-Aviv – Hibernians (tomu maltskému, nikoli skotskému). Držíme palce!

Řekové šetřit nechtějí, vzdor lemují pouličním násilí

Občané Řecka jsou pro nás tak trochu oříšek. Když si jejich vláda půjčovala a státní zaměstnanci pobírali nesmyslně vysoké platy, bylo všechno v pořádku, jakmile má dojít na splácení dluhů, hned se čertí a kopou, vyrážejí do ulic a pořádají opulentní demonstrace. Naposled tak učinili poté, co vláda v čele s premiérem Alexisem Tsiprasem přistoupila na podmínky další finanční pomoci od států eurozóny a přijala požadovaná úsporná opatření (např. omezení předčasných důchodů, zvýšení daně z luxusu nebo zvýšení DPH).

Demonstrace jsou v Athénách oblíbenou kratochvílí (Zdroj: Blue-point-trading.com)

Nespokojenost občanů samozřejmě chápeme, taky se nám nelíbí, že týden před výplatou žijeme na rohlících. Nějak nám ale nedochází, čeho těmihle nepokoji vlastně touží dosáhnout (kromě dalšího prohloubení krize). Mohl by Řekům konečně někdo vysvětlit, že dluhy se v civilizovaném světě zkrátka splácet musejí?

Comic Con nabídl ochutnávky Warcraftu a prequelu k The Walking Dead

Letošní dostaveníčko fanoušků komixu a související (hudební, filmové i seriálové) tvorby v San Diegu proběhlo poměrně v poklidu. Dočkali jsme se tuny nových informací – například o připravované sedmé epizodě Star Wars (Síla se probouzí), netrpělivě očekávaném filmu ze světa Warcraft (zatím je k zhlédnutí jen mizerný kino rip traileru, tím vám chuť kazit nechceme)  i seriálu popisujícím události předcházející zombie apokalypsu ve světě The Walking Dead – Fear The Walking Dead (nebojte, k vidění byl i trailer k 6. sezóně Živých mrtvých).

Ale víte co? Mrkněte radši na videa:

Oficiální Comic Con Trailer k Fear The Walking Dead:

https://www.youtube.com/watch?v=1ihtpGoYcok

Behind the scenes k Star Wars epizodě VII: Síla se probouzí

May the force be with you…

Co z událostí minulého týdne zaujalo vás? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Komentář týdne, Vary, horka a další události

Co všechno se stalo v našich končinách?