KOMENTÁŘ TÝDNE: NOVÝ SVÁTEK, KRITIKA ZEMANA I VYŠŠÍ PLATY. KDO SLÍZNE SMETANU?

Zase je něco líp a něco hůř. Česká republika opět čelí kritice kvůli zacházení s uprchlíky, čemuž se chechtá i medvěd procházející Bratislavou. Ještě že hasiči, vojáci a zdravotníci dostanou přidáno!

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Čím jsme si prošli v uplynulém týdnu? Ticho po pěšině nebylo. Kdo řval nejvíc? Největší souboj se odehrál mezi lidumilem a turistou! Ale berme to od začátku. Došlo i na radost…

1. Dočkali se! Kdo? Státní zaměstnanci!

Vláda v pondělí rozhodla, že už od listopadu vzrostou platy zaměstnanců o tři procenta. Radost mají knihovníci, pracovníci v sociálních službách, policajti, hasiči a učitelé. Ve druhém kole dojde i na zdravotníky.

Suma sumárum je to tak, že se průměrný plat zaměstnance státní správy dostane na 26 979 korun. Vláda zároveň počítá i s nárůstem počtu zaměstnanců.

Tak hlavně, aby na ty velké plány bylo. Již teď si stát musí vyčlenit 149 miliard na platy. Vyhlásíme státní svátek, až všechno bude klapat tak, jak má! Počkat, on už je jeden nový na spadnutí!

2. Velký pátek státním svátkem

Sněmovna projednala návrh zákona o státním svátku, který by měl připadnout na Velký pátek, který je součástí Velikonoc. (Pro ateisty a neznabohy, jedná se o připomínku ukřižování Ježíše Krista.)

I když návrh zákona musí schválit ještě Senát, je více než pravděpodobné, že nakonec se Velký pátek skutečně zapíše do kalendáře jako svátek pracovního klidu. Po posvěcení prezidentem se na relax můžeme těšit již v roce 2016. A když už jsme u toho Mildy Zemana, opět má nad hlavou vykřičníky. Komu nesednul tentokrát?

3. OSN nenávidí xenofoba Zemana

Porušování práv imigrantů, islamofobní a neetické projevy. Tak se vyjádřil na adresu České republiky komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn, který tak narážel hlavně na hlavu českého státu. Oni si jako ostatní ještě nezvykli? Jejich chyba. Našinec je asi už imunní na ty výroky, ale…

Agentura Reuters uvedla, že Husajn si stěžuje hlavně na zabavování osobních věcí uprchlíků a příliš dlouhé zadržování v táborech. Podle něj se jedná o systematické odrazování uprchlíků od vstupu do země.

Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček se k nelichotivé kritice ze strany těch vševědoucích a neomylných papalášů z OSN vyjádřil tak, že Česká republika lidská práva dodržuje. A basta. Ještě jednou všem bude dobrej náš laser!

4. Nadupaná mašina

Dolní Břežany u Prahy se dočkaly velké slávy. Otevřelo se tam laserové centrum, které bude sloužit k výzkumům kosmu i rakoviny. Jmenuje se centrum ELI Beamlines, vyšlo na 6,8 miliardy korun (velkou část zaplatila EU), na plný plyn se rozjede v roce 2018 a jeho součástí bude nejvymakanější laserový systém.

Centrum už teď zaměstnává bezmála 300 lidí a vypadá to na pořádný IQ mejdan. Snad se přijde podívat i medvěd Brtník, který aktuálně nemá co do huby.

5. Medvěd na vandru

To si takhle jdete po lesích u Bratislavy a najednou proti vám medvěd. Pan Vladimír se podle televize Markíza nestačil divit a vzal nohy na ramena. Aby ne. Jen si představte sami sebe v jeho situaci, která není, jen tak mimochodem, ojedinělá.

Medvědi za potravou migrují, tak si dejte bacha, jestli vyrážíte někam za přírodou. Člověk nikdy neví, koho v tom lese potká, ale když se to tak vezme, tak ani v přetopených obchoďácích není bezpečno.

Tak ten tenhle týden přežijte ve zdraví, hošani!

Autor: Merlin

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Komentář týdne: fotbalisté postoupili na Euro

Konec nahých fotek v Playboy