KOMENTÁŘ TÝDNE: FOTBALISTÉ POSTOUPILI NA EURO, NORSKÁ SOCIÁLKA DĚTI NEVRÁTÍ

Hlavní událostí pro fanoušky fotbalu bylo vítězství českých fotbalistů v Nizozemsku. Nejen sportem však živ je člověk, a tak se podíváme i na vražedné útoky v Ankaře, plot na hranicích Maďarska s Chorvatskem, demonstraci proti TTIP či konečné rozhodnutí norské sociálky ve věci odebrání dětí Evě Michalákové.

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Začněme pozitivně. Čeští fotbalisté zvládli i poslední prověrku v cestě za kvalifikací na Euro 2016 ve Francii, když v Amsterodamu po gólech Kadeřábka, Šurala a vlastní brance Persieho vyhráli nad domácí družinou v poměru 2:3.

Český fotbalový národní tým před zápasem s Nizozemskem. (Zdroj: FB České reprezentace)

Český fotbalový národní tým před zápasem s Nizozemskem. (Zdroj: FB České reprezentace)

Vzhledem k výsledku současně hraného utkání mezi Tureckem a Islandem (1:0) se Česko vyšvihlo do čela kvalifikační tabulky a trochu neočekávaně postupuje na Euro ve Francii dokonce z prvního místa. Gratulujeme!

Michaláková své děti nedostane

Norské úřady definitivně rozhodly, že Eva Michaláková přijde o své dva syny Davida (6) a Denise (10). Hlavním důvodem přitom není to, že se Michaláková o své děti neumí postarat, nýbrž skutečnost, že si oba chlapci již zvykli na své pěstounské rodiny.

Vzhledem ke skutečnosti, že synové byli Michalákové odebráni již v květnu 2011, přičemž krátce nato byly matce omezeny možnosti děti vídat (to směla jen 2x do roka), nejde o nijak překvapivé zjištění. Chlapci si během let logicky vybudovali silný vztah k novým rodinám. Úředníci teď tvrdí, že by přerušení vztahů s pěstouny a vrácení chlapců biologické matce bylo pro oba příliš náročné – a že kluci o návrat ani nestojí. Nepřipomíná vám to Kocourkov?

Maďarsko dostavilo plot na ochranu svých hranic

Na hranicích Maďarska s Chorvatskem již stojí bezpečnostní ohrazení. Případné uzavření hranice před migranty za pomoci ozbrojených složek (policie a armády) je tak nyní v rukou maďarské vlády.

Maďarsko je pro migranty jednou z primárních tranzitních zemí ve střední Evropě, právě přes naše maďarské sousedy putují tisíce uprchlíků přicházejících přes Chorvatsko dál na západ. Od počátku roku přes Maďarsko prošlo již více než 380 tisíc migrantů.

V Ankaře po explozích zahynula téměř stovka lidí

V Turecké metropoli nedaleko tamního hlavního nádraží došlo po explozi dvou náloží k nejhoršímu teroristickému útoku v historii země. Ten si vyžádal desítky obětí. Údaje o obětech se přitom výrazně liší. Zatímco vláda tvrdí, že zemřelo asi 95 lidí, sympatizanti prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) tvrdí, že šlo o celých 128 mrtvých. Zraněno bylo téměř 250 lidí.

https://www.youtube.com/watch?v=YCZGvTqf8QI

Ačkoli se příčina výbuchů stále vyšetřuje, je pravděpodobné, že šlo o teroristický útok vykonaný sebevražedným atentátníkem či atentátníky. Mezi hlavní podezřelé turecká vláda řadí především Islámský stát a kurdské separatisty – vzhledem k tomu, že mezi oběťmi byla také řada Kurdů, je však druhá varianta méně pravděpodobná.

Demonstrace proti TTIP

Nejméně 150 tisíc lidí (pořadatelé ovšem hovoří až o čtvrt milionu účastníků) se minulý víkend dalo na pochod německým Berlínem. Protestovali přitom proti navrhované dohodě TTIP (Transatlantické obchodní a investiční partnerství, jinak také TAFTA) mezi EU a Spojenými státy americkými i obdobné dohodě s Kanadou (CETA).

Podle oponentů se obsah obou smluv o volném obchodu příčí demokratickým principům a ohrozí stávající, ze strany EU garantovanou, míru ochrany zdejších spotřebitelů i životního prostředí. Vyzývají proto, aby obě smlouvy nebyly ratifikovány. Podle mluvčí německé vlády jsou naopak tyto dohody, především TTIP, jedinečnou možností, jak nastavit vyšší ekologické standardy a ostřejší požadavky na ochranu spotřebitelů nejen v EU, ale i za oceánem.

Jaký je váš názor na kauzy minulého týdne? Dejte nám vědět v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Horká zpráva: Konec nahých fotek v Playboy

20 úžasných historických fotografií