Kdo a co je na světě nejsilnější?

Lidstvo se stále žene za rekordy. Někdo je nejrychlejší, jiný nejchytřejší a nechybí ani nejsilnější. Představíme vám některé siláky, ovšem nejen mezi lidmi, ale také ze zvířecí říše a dokonce i v oblasti materiálů.

Nejsilnější lidi a věci na světě

Fu Bing-li má nejsilnější prst

U prstů se většinou hodnotí jejich šikovnost (třeba v případě kouzelníků nebo zlodějíčků), ale čínský mistr kung-fu jménem Fu Bing-li vsadil na jejich sílu. Už od svých sedmi let nabíral znalosti a techniku u největších učitelů tohoto bojového umění. Po více jak třiceti letech tréninku si pak „vypěstoval“ nejsilnější ukazováček na planetě! Jako jediný na světě umí udělat stojku na tomto jediném prstu (Chuck Norris to zatím ještě nezkoušel). V Guinessově knize rekordů je pak zapsán jeho výkon 12 kliků na jednom prstu.

Song Tao má silná oční víčka

Jeho pohled má sílu. Zapomeňte na nějakou uhrančivost nebo přísnost, tady jde o sílu v doslovném smyslu slova. Song Tao, držitel černého pásku v kung-fu, je přezdívaný Mrkající zázrak a je opravdový div, že tenhle chlapík ještě může mrkat. Má totiž nejsilnější oční víčka na světě. Jejich pouhým otevřením dokáže uzvednout kýble s vodou vážící přes 45 kilogramů! „Strávil jsem roky tím, abych si zvykl na bolest a teď už se mohu soustředit jen na krásu zvedání,“ říká Song Tao, jehož výkony se opravdu nesnažte napodobovat. Bylo by to zajisté to poslední, co byste viděli.

Brouk, který unese 1141krát svou hmotnost

Představte si, že by se mezi lidmi našel zhruba tak 70kilový jedinec, který by byl schopný uzvednout 80 tun, což je pro představu asi tak šest dvoupatrových autobusů. To by se pak mohl měřit s nejsilnějším hmyzem světa. Tím je samec brouka s latinským názvem Onthophagus taurus, který dokáže na svých bedrech táhnout až 1141násobek své vlastní tělesné hmotnosti. Vědci se domnívají, že jeho ohromná síla souvisí s jeho sexuálním životem. To se, chlapi, pořád máme od přírody co učit.

Grafen – nejsilnější materiál světa

V roce 2004 objevili vědci ruského původu Andre Geim a Konstantin Novoselov – oba vědečtí pracovníci univerzity v britském Manchesteru – látku, která je svou strukturou podobná grafitu. Tahle supertenká forma uhlíku dostala název grafen a stala se nejsilnějším a nejpevnějším materiálem na světě. Za tento objev pak oba vědci získali v roce 2010 Nobelovu cenu za fyziku. Grafen má na šířku jen jediný atom a je průhledný. Kromě ultra pevnosti má i další neobvyklé fyzikální vlastnosti.

Autor: Petr Lízal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rychlost přitahuje. Kdo a co to umí nejvíc rozpálit?

Kozí světové rekordy jak je neznáte