Kapesní armády světa. I ty nejmenší země si udržují stálou vojenskou sílu! Které to jsou a kolik jednotlivců čítají jejich ozbrojené složky?

I malé země s pár tisícovkami obyvatel si vydržují provoz ozbrojených sborů. Někdy za tím stojí historické tradice, jindy rozmar místních politiků. I armáda kapesních rozměrů pořádně zatěžuje rozpočet, a sehnat dostatečnou výzbroj může být velmi náročný úkol. Které země mají nejmenší vojska na světě?

Kapesní armáda

Hledat na mapě Evropy Nejvznešenější republika sv. Marina už chce trochu cviku. Zemička o rozloze šedesáti kilometrů čtverečních se v Itálii trochu ztrácí. Na třiatřicet tisíc obyvatel této údajně nejstarší republiky světa samozřejmě připadá i patřičně velká armáda. Rodilí Sammarinese, tedy místní obyvatelé, si jsou vědomi faktu, že k nezávislosti armáda tak nějak patří. I přesto, že tu ozbrojené sbory čítají jen desítky mužů. Skutečně nevelká armáda, tvořící čestnou stráž a Obranu velké rady, je svými slavnostními zdobnými uniformami spíše podobná cirkusové kapele, ale ještě jsou tu velmi současní Obránci Skály. Taková vojenská a pohraniční policie v jednom.

Největší prestiž? Stát na hradbách s kuší

Jsou to ostří hoši, i když jich není víc než třicet, a většinou jen vybírají pokuty za špatné parkování. V ozbrojeném sboru San Marina nechybí ani netradiční dobrovolnická jednotka, která však požívá největších výhod. Jsou to místní kušníci. Když na přelomu 12. a 13. století přišly tyhle zbraně, pálící šipky, do módy, vypracovali se zdejší vojáci mezi absolutní špičku. A tenhle vysoký standard si udržují i dnes. V dobových zbrojích parta jedné stovky nadšenců, se schválením vlády, drží ostrahu na hradbách, a každý den několik hodin své mistrovství při střelbě z kuše trénují. Patřit mezi ně je otázku společenské prestiže.

Trochu jiná Pobřežní hlídka

Seychelské ostrovy nejsou jen daňovým rájem, ale taky zatraceně strategickou oblastí. Proto se o bezpečnost zdejších 94 000 obyvatel stará i vysoce specializovaná armáda. Vzhledem k tomu, že se „ostrovní říše“ rozkládá na 115 ostrovech, nese titul Pobřežní stráže. Ale na kočky alá Pamela Anderson můžete s klidem zapomenout. Pravda, ve sboru čítajícím 650 lidí slouží i ženy, ale většinou jen na administrativních pozicích. Muži zajišťují provoz tří hlídkových člunů a čtyř ozbrojených mini-lodí. Armáda má také k dispozici čtyři neozbrojená letadla a jeden vrtulník. Je tedy velmi komplexní.

Zabránili padesátce ozbrojenců v celonárodním převratu

I když většina práce seychelské Pobřežní stráže spočívá v boji s pašeráky, a v roce 2011 zajišťovali i bezpečnost líbánek prince Williama a princezny Kate, sebevědomí jim nechybí. V roce 1981 totiž dokázali efektivně zabránit vojenskému převratu. Kdo za ním stál? Překvapivě, Jihoafrická republika. Ta sem poslala 53 žoldáků v civilu, kteří se měli tvářit jako parta pivo a večírky milujících mladíků na cestách. Jejich úkolem ale bylo dobýt vládní palác a obsadit letiště. Seychelská kapesní armáda tehdy ostré střelby ustála, a se ztrátou jednoho muže svou nezávislost ubránili.

Mít či mít armádu?

Ostrůvek sv. Kryštofa, St. Kitts, pokrývá plochu 174 kilometrů čtverečních. Obejít ho dokola můžete za necelé dva dny, to jen proto, že vám pěší cestu komplikují kopce. Jinak by to byl ještě kratší výlet. Maličká zemička, ztracená uprostřed slunného Karibiku, má ale velký problém: když někde žije 35 000 obyvatel, znamená to, že se vlastně všichni znají, a ne vždy se shodnou. Vlastně tu fungují dvě politické strany, s přibližně stejně velkou popularitou. A obě tyhle strany mají výrazně opačné názory na to, jestli se vyplatí mít armádu nebo ne. Co z toho plyne?

Střídání stráží na St. Kitts

Že pokud jedno období vyhrají odpůrci armády, místní ozbrojený sbor, čítající 350 osob, se ruší. Seškrtají se výdaje, zbraně a uniformy putují do skladu, o lodě a džípy se bude starat jen pár techniků. Hotovo. Ale když za čtyři léta vyhraje politická strana, která si na armádě zakládá? Rázem nastupují do služby noví rekruti, a po ostrově znovu mašírují vojáci na cvičeních. Lidem, zdá se, tahle pestrost vyhovuje. Armáda chvilku je a pak zase není, takže za ní ostrov neutrácí peníze celou dobu.

Nemáte někdo samopal?

Malta má 450 000 obyvatel, a z toho 2000 vojáků. Na dva obyvatelné ostrovy (Malta+Gozo) to zase tak málo není. Problém, který na tomhle poklidném středomořském klenotu řeší, je ale katastrofální nedostatek vojenského vybavení. Země nedisponuje vlastním zbrojním průmyslem, a tak většinu výzbroje poptává nebo dostává darem od spřátelených států. Největší noční můrou výstrojních důstojníků je tu standardizace. Sestavit jednotku, která bude mít kompletně stejné vybavení, je prakticky nemožné. Nekompatibilní elektronika, munice nestejné ráže a desítky různých zbraní. Ještě, že uniformy mají podle jednoho střihu!

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Chybělo málo, aby nastal nukleární úsvit! Během studené války byl několikrát odvolán jaderný útok doslova za pět minut dvanáct!

Nová krize na obzoru? Dřív než ropa nám dojde písek! Potřebujeme ho i při výrobě mikročipů nebo solárních panelů. Jak citelně se nás to dotkne?