Kam ženy nesmějí? Pár takových míst stále existuje!

My chlapi prostě nemáme nikde klid. Všude za námi lezou ženské! Přesto se ale na světě ještě vyskytuje pár míst, kde můžeme být v klidu sami. Které to jsou?

Posvátný ostrov

Ostrov Okinošima se nachází v Tichém oceánu u jihu Japonska. Jeho rozloha je necelý kilometr a jeho dominantou je šintoistická svatyně. Ostrov trvale obývá pouze jeden muž, a to správce svatyně neboli kněz. Ženy sem podle starého zvyku nesmějí, vstup na pevninu je dovolen pouze mužům, aby zde podstoupili rituál Okitsu-gū. Ten sloužil námořníkům, kteří obětovali zbraně a cennosti výměnou za ochranu lodí od mořských božstev.

O ostrovu se aktuálně mluví především z toho důvodu, že byl zařazen na seznam kandidátů světového dědictví UNESCO. To by mohlo ohrozit jeho posvátnost, jenže vrchní kněz Takayuki Ashizu se nechal slyšet, že bez ohledu na tento případný úspěch si ostrov nadále zachová svá přísná pravidla. Takže na tomhle kilometru čtverečním se ženy neobjeví ani pak!

Přísná Indie

V celé řadě indických chrámů je vstup ženám také omezen či přímo zakázán. Kupříkladu chrámy zasvěcené bohu Kartikeyovi v jeho celibátní formě ženám vstup zakazují, neboť jsou prý nečisté a namísto požehnání by se dočkaly prokletí. Totéž platí pro sabarimalský chrám boha Ayyappana, který jako nečisté shledává ženy při menstruacidámy ve věku 10 až 50 let mají proto smůlu a dovnitř se nepodívají.

Nejde však jen o chrámy. Knihovna Maulany Azada je druhou největší univerzitní knihovnou v Asii, přesto však kvůli udržení disciplíny její představení odmítají povolit vstup ženám. Představitelé knihovny tvrdí, že pokud by ženám umožnili do knihovny vstoupit, přitáhly by pozornost mužů, kterých by se tak na univerzitní půdě rázem objevilo 4x tolik (ano, mají to zřejmě spočítané) a přísná kázeň by byla pryč. Inu, asi vědí, o čem mluví…

I za humny…

Ale proč chodit tak daleko? Je to možná k nevíře, ale i v Evropě lze najít místa, kam ženské nožky vkročit nesmějí. Konkrétně se jedná třeba o posvátnou horu Athos, nacházející se na poloostrově na severu Řecka. Dvacet místních klášterů je domovem pro více než dvě tisícovky mnichů a tvoří tak jakýsi vlastní mnišský stát. Podle legendy se na hoře zjevila Panna Marie, prohlásila ji za svatou a zakázala přístup všem ženám. Tenhle zákaz oficiálně platí už téměř tisíc let a stále se důsledně dodržuje; za svaté místo je tato hora považována ještě mnohem déle. I mužům je vstup na ni umožněn pouze prostřednictvím speciálního povolení. Řečtí mniši to holt berou hodně vážně.

Tvrdý východ

Blízký východ a Arabský poloostrov rozhodně nejsou ženám zaslíbenými místy. Omezení je zde skutečně mnoho, v Íránu kupříkladu svou milou nevezmete na fotbalový stadion – trestem by bylo vězení. Ještě těžší to mají ženy a dívky v Saudské Arábii, což asi překvapí málokoho. Ale věděli jste, že začátkem loňského roku byl ženám zakázán vstup do sítě kaváren Starbucks v saudskoarabském hlavním městě Rijádu? A o návštěvě bazénů či hřbitovů si také mohou nechat pouze zdát…

Divná Evropa?

A na závěr tu máme dvě podivnosti z nedalekých krajin. Skotský golfový klub Muirfield nechal loni hlasovat své členy o tom, zdali se do aktivit klubu mohou zapojit i ženy. Téměř dvě třetiny stávajících členů se vyslovilo proti, což se vedení klubu rozhodlo respektovat i za cenu vyřazení z prestižních golfových turnajů.

Jiný důvod, stejný výsledek. Vodní park Galaxy Rutschenparadies před pěti lety zakázal ženám vstup na vysokorychlostní skluzavku kvůli jakýmsi intimním zraněním, jež byly tou dobou poměrně časté. Podle ředitele parku Marcuse Maiera byla tato zranění způsobena, doslova, přirozeností ženské anatomie. Raději se nechceme domýšlet a věříme, že tu jde vážně o bezpečnost…

Znáte nějaká další místa, kam ženy nesmějí? Napište nám do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT:

Nejděsivější hřbitovy světa. Tady byste své blízké asi navštěvovat nechtěli!

Krásné, ale hloupé ženy. Proč je jich tolik?