Jurský svět: Zánik říše. Přináší morální dilema. Zachránit dinosaury, nebo je nechat znovu vyhynout? Co my na to?

Pokračování Jurského světa bylo oznámeno okamžitě po uvedení filmu v roce 2015. Nikoho asi nepřekvapí, že je trochu méně zábavné i nápadité a nepřináší nic nového. Spíš naopak. Stojí za to vidět Jurský svět: Zánik říše?

Vzhledem k tomu, kolik filmových sérií se vrací s novými snímky, bylo víceméně jasné, že se Spielbergovy dinosauři jednou znovu vynoří. Jurský svět doprovázel obrovský hype a návratu dinosaurů po letech nikdo neodolal, takže z kin utržil přes 1,6 miliardy dolarů, což ho okamžitě katapultovalo na pozici třetího nejvýdělečnějšího filmu všech dob. Nyní je na pozici páté. Další návštěva parku se poněkud opakuje a rozhodně vás už pobíhající dinosauři nerozhodí, ani ničím nepřekvapí. Přesto není Zánik říše úplně k zahození.

Zpátky na ostrov? Lidé si nedají pokoj!

Jurský svět: Zánik říše se odehrává čtyři roky po událostech předchozího filmu, kdy geneticky kombinovaný Indominus Rex způsobil zkázu parku s dinosaury, který byl v té době již zaběhlou turistickou atrakcí. Ostrov Isla Nublar byl lidmi opuštěn a prehistorická zvířata se na něm pohybují a žijí volně. Objevuje se ale hrozba v podobě sopky, která se ukázala jako opět činná a hrozí, že ostrov každou chvíli promění ve žhavé peklo. Kongresmani tak zvažují otázku, zda zasáhnout a dinosaury zachránit, nebo je ponechat vlastnímu osudu, s přihlédnutím k faktu, že už by evolučně dávno neměli být mezi námi.

Hlavní protagonisté se vrací a samozřejmě se na ostrov vydají. Claire (Bryce Dallas Howard), která se změnila z upjaté manažerky parku na bojovnici za dinosauří práva, přemluví Owena (Chris Pratt), aby se přidali k záchranné výpravě. Tu sponzoruje, jak jinak, pohádkově bohatý miliardář, někdejší přítel původního zakladatele parku, Johna Hammonda. I on má hůlku s prakomárem, zalitým do pryskyřice. Proč vymýšlet něco nového, když už to jednou fungovalo? K ústřední dvojici se navíc přidávají dva mladí kolegové, kteří klasicky balancují na hraně vtipní/otravní. Přiklonil bych se za sebe spíš k tomu druhému.

Zvířata nelze ovládat! Nebo ano?

Samozřejmě se všechno zvrtne, a hrdinové se ocitají uprostřed spiknutí, na kterém se nechtěně podílejí. Všechno je pěkně předvídatelné, přesto se ale na Isla Nublar za pravěkými tvory podíváte rádi. To se bohužel trochu změní s druhou polovinou filmu, která se po nevyhnutelném výbuchu sopky odehrává jinde. Zde se projevuje režie, kterou místo Colina Trevorra z jedničky převzal J.A.Bayona, který má zkušenosti s horory. Události se dějí v podstatě jedna po druhé, zápletka filmu se tedy odehrává v krátkém časové intervalu a zbytek snímku probíhá „uvnitř“, což je asi nejvýraznější změna. Přesto se potemnělé finále poněkud natahuje.

Prostě pokračování

Zánik říše v podstatě pokračuje ve všem, co rozvedl první film. Potěší interakce Owena se samicí raptora Blue, která se v podstatě stává jedním z hlavních hrdinů. Dále se tak rozvíjí myšlenka výchovy dinosaura člověkem od kolébky. Zamrzí potom minimální přítomnost T-Rexe, který sice nesmí chybět na každém posteru, ale ve druhém snímku má asi tolik prostoru, co v tom prvním. Přestože filmu nechybí nějaké to napětí, moc ho ale není a dech vám nevyrazí. Zapamatovatelné scény tu taky nenajdete. Všechno už tady bylo a na oživlé dinosaury se prostě nebudete koukat tak, jako v roce 1993 nebo u následujících filmů z let 1997 a 2001. Závěr potom ani neskrývá přípravy na třetí díl, a naopak zůstává doslova sprostě otevřený pro pokračování. Opět se také vracejí hrátky ziskuchtivých pracháčů s genetickým inženýrstvím, ale to už vás čeká ve filmu.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Filmové novinky: oprášené vraždění zabijáka Mika Mayerse, tanec s lukem Robina Hooda a návrat žlutého transformera!

Recenze – Javier Bardem jako drogový král Pablo Escobar v životopisném snímku, který stojí za to vidět!